TL'nin yıldızı parlıyor

Son bir haftada dolar endeksi yüzde 1'e yakın düşüş kaydederken Türk lirası, Brezilya realinin ardından yüzde 5 ile dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi oldu.

Haberler 09.12.2016 - 08:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ayn dönemde gelimekte olan ülke para birimlerinin dolar karsndaki hareketleri incelendiinde; Brezilya realinin yüzde 5,5, Güney Afrika randnn yüzde 2,6, Endonezya rupisinin yüzde 1,9, Meksika pesosunun yüzde 1,8 ve Rus rublesinin yüzde 1,2 deer kazand görüldü

Dolar/TL 3,35in altna gerilerken, TLnin dolar karsndaki deer kazanc son bir haftada yüzde 5 oldu. Türk liras böylece gelimekte olan ülke para birimleri arasnda Brezilya realinden sonra dolar karsnda en çok prim yapan para birimi oldu.

ABDde 20 Ocakta Bakanlk görevini devralacak Donald Trumpn uygulayaca ekonomi politikalar, olumlu gelen ABD verileri ve ABD Merkez Bankasnn (Fed) aralkta faiz art gerçekletirecei beklentisi dolarn dier para birimleri karsnda tarihi seviyeleri görmesine neden oldu.

Dolar endeksi, 24 Kasmda küresel piyasalarda artan dolar talebi ile 2003ten bu yana ilk kez 102nin üzerine çkt, avro/dolar paritesi 1,05 snrna kadar geriledi. Küresel piyasalarda volatilitenin azalmas ve tahvil faizlerindeki dengelenmenin etkisiyle gerileyen dolar endeksi son iki haftada etkili olan düü trendi ile 100ün altna geriledi.

Azalan risk itahnn uluslararas piyasalarda gelimi ülke varlklarna ilgiyi artrmasyla geçen hafta cuma günü dolar/TL 3,5923 ve avro/TL de 3,8294 ile tarihi zirvelerini görmütü.

Hükümet TLdeki deer kaybn durdurmak için çeitli önlemler alrken, Cumhurbakan Erdoann tarihi olarak nitelendirilen Yastnn altnda döviz olanlar gelsin parasn altna dönütürsün, gelsin parasn TLye dönütürsün. Türk liras, altn deer kazansn çars, bata kamu kurum ve kurulular olmak üzere i dünyas örgütleri, esnaf ve vatandalardan gelen büyük destekle adeta kampanyaya dönütü.

Türk lirasna destek kampanyas ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnn (TCMB) 2017 yl Para ve Kur Politikas sunumunun ardndan TL, benzer ülke para birimleri ve gelimi ülke para birimlerine göre pozitif ayrarak hzl bir ekilde deer kazand.

- Türk liras bir haftada yüzde 5 prim yapt

Son bir haftada dolar endeksi sadece yüzde 1e yakn düü kaydederken, TL dolar karsnda yüzde 5 deer kazand. Dier gelimekte olan ülke para birimlerine göre de pozitif bir seyir izleyen ve önceki haftalarda açlan fark kapatan TL, Cumhurbakan Erdoann d ticarette milli para kullanlsn çarsna uyan ve giriimlerde bulunan özel sektörün de destei ile güçlenmeye devam ediyor.

Ayn dönemde gelimekte olan ülke para birimlerinin dolar karsndaki hareketleri incelendiinde; Brezilya realinin yüzde 5,5, Güney Afrika randnn yüzde 2,6, Endonezya rupisinin yüzde 1,9, Meksika pesosunun yüzde 1,8 ve Rus rublesinin yüzde 1,2 deer kazand görülüyor.

Bu haftann ilk ilem gününde 3,5621i gören dolar TL, bu seviyelerden balayan düüünü bugüne kadar devam ettirerek, 3,3407 ile son 3 haftann en düük seviyesini gördü. Geçen hafta kapanna göre avro/TL yüzde 3,4 azalla 3,6260 seviyelerine, sterlin/TL ise yüzde 4,8 gerileyerek 4,2600a indi.

Ana Sayfaya Git