Turizm dünyası Diyarbakır'da

Diyarbakır’da düzenlenen ‘İnsanlığın uygarlığa ilk büyük adımı Diyarbakır’ temalı etkinlikte 11 ülkeden toplam 39 yazar kentin turizm çevresiyle bir araya geldi.

Haberler 29.04.2018 - 11:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda düzenlenen nsanln uygarla ilk büyük adm paneline 11 ülkeden 19u yabanc, 39 yazar katld. Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kaya panelde yapt konumada, Kültür ve Turizm l Müdürlüü verilerine göre, Diyarbakr merkez ilçeleri tescilli eser says toplam 739 adettir. Diyarbakr il genelinde tescilli eser says 1254 adettir dedi.

Diyarbakr Valilii, Karacada Kalknma Ajans, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas ve sivil toplum kurulularnn organizasyonu ile düzenlenen nsanln uygarla ilk büyük adm Diyarbakr konulu panel bir otelde balad. ki gün sürecek panele, Diyarbakr Vali Yardmcs Hasan Gökpnar, Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kaya, Dünya Seyahat Gazetecileri ve Yazarlar Federasyonu (FIJET) Bakan ve Tunus Turizm eski Bakan Tijani Haddad, Türkiye Turizm Yazarlar ve Gazetecileri Dernei Bakan Delal Tahsin Atamdede ile 11 ülkeden 19u yabanc, 39 yazar katld.

KÜLTÜREL MRAS HER EYLE DOLUDUR

Diyarbakr tantm belgeselinin gösterimiyle balayan panelde Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kaya kentin tarihi, kültürel varlklar ile turizm potansiyelini anlatt. Diyarbakr Kalesi ve Hevsel Bahçelerinin kültürel peyzajnn UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine alndn hatrlatan Kaya, Ayrca Diyarbakrn Silvan ilçesinde bulunan Malabadi Köprüsü de 2016da UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesine alnmtr. Ancak daha Dünya Kültür Miras Listesine alnabilecek birçok potansiyelimiz, varlmz bulunmaktadr. Bunlarn bazlarn bu program çerçevesinde bizzat gidip ziyaret ederek görme frsat bulacaz. Kültür ve Turizm l Müdürlüü verilerine göre, Diyarbakr merkez ilçeleri tescilli eser says toplam 739 adettir. Diyarbakr il genelinde tescilli eser says 1254 adettir dedi.

2018 yl Avrupa Kültürel Miras Yl seçilmi ve talyann Milano ehrinde 7 Aralk 2017de düzenlenen Avrupa kültür formunda resmi olarak balatlmtr diyerek sözlerine devam eden Kaya, unlar kaydetti:

Kültürel miras, günlük yaammz ekillendiren yalnz edebiyat, sanat ve mimari yaplarda deil ayn zamanda atalarmzdan örendiimiz sanat ve becerilerle, çocuklara anlattmz öykülerle, keyif aldmz yemeklerle, izlediiniz filmlerle ve özünüzü bulduunuz her eyle doludur. Kültürel miras ortak tarih ve deerlerimiz araclyla Avrupay birbirine balar. Ayn zamanda kültürel derneklerimizin zenginlii ve çeitliliini temsil eder. Ortak kültürel mirasmz anlamal ve ona deer vermeliyiz. Kültürel miras yalnzca geçmiten kalan bir miras olarak düünmemek gerekir. Zira geleceimizi tasarlamamza destek olur. Sizin yapacanz öneriler bizim için yol gösterici olacaktr. Bizim sizden ricamz lütfen yediklerinizi, içtiklerinizi anlatn. çünkü bu bölge yeme ve içme konusunda da oldukça birikimlidir diye konutu.

1 MLYON TURST HEDEF

Vali Yardmcs Hasan Gökpnar ise Diyarbakrn 13 bin yllk tarihi geçmie sahip olan, 33 farkl medeniyete ev sahiplii yapm, aziz ve kadim bir ehir olduunu belirterek, unlar söyledi:

Maalesef böylesi güzellie sahip Diyarbakrda turizm rakamlar istediimiz ölçüde deil. Her ne kadar 2017 yl sonu itibaryla 2016ya göre yüzde 100 bir art sergilense de u anda rakamlar bizim istediimiz seviyede deil. Diyarbakrn yllk turist says hedefi 1 milyon. Biz bu hedefle yola çktk. Valiliimiz ve ilimizin dier paydalar olarak, önemli ve kararl admlarla turist saysn 1 milyona çkartmak için gerekli çalmalar yürütmekteyiz.

Diyarbakrda iki gn sürecek panel sonras katlmclar Diyarbakr Surlar, Hevsel Bahçeleri ve Zerzevan Kalesini ziyaret edecek.

Ana Sayfaya Git