Türkiye'nin dört bir yanına ceviz fidanı gönderiyor

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Akkoyun, yetiştirdiği soğuğa dayanıklı aşılı ceviz fidanlarını 50 ile göndererek üreticilerin ceviz bahçesi oluşturmasına katkı sağlıyor.

Haberler 12.11.2016 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lçede kendisine ait bahçede Gda, Tarm ve Hayvanclk Müdürlüünün desteiyle kurduu serada soua dayankl al ceviz fidan yetitiren Akkoyun, bu fidanlar internet üzerinden satyor.

Akkoyun, Adilcevazda 3 yl önce kurduu seradan Türkiyenin bir çok bölgesine ceviz fidan gönderdiini söyledi.

Yetitirdii soua dayankl 2 yandaki fidanlarn bir ksmn Güntepe köyüne dikerek ceviz bahçesi oluturduunu ifade eden Akkoyun, Bu bahçe yaklak bin 700 rakmda. 2 yandaki fidan bu rakmda çok güzel yetiiyor. Fidanlar önümüzdeki yl meyve tutacak. Bunlar soua dayankl fidanlar. Diktiimiz fidann en büyük özellii kendi kendini dölleyip, tozlamas. Gda, Tarm ve Hayvanclk Müdürlüü ve Van Yüzüncü Yl Üniversitesinde (YYÜ) fidanlarmz için sertifika ilemleri devam ediyor. dedi.

Akkoyun, yüksek rakmda üretilen cevizlerin meyve kalitesi ile pazar deerinin yüksek olduunu söyledi.

Bu cevizlerin içinin beyaz, ya, tad ve aromasnn ise mükemmel olduunu anlatan Akkoyun, Amacmz yüksek rakmlarda ceviz bahçeleri kurmak. Toprak, hava ve su bizde. Niye topraklarmz bo kalsn ki. Yeter ki vatandamz toprana sahip çksn, fidann eksin. Fidanlarn dikimini ve kontrolünü zaten biz yapyoruz. Bilmeyenlere de izah ediyoruz. diye konutu.

Akkoyun, youn talep nedeniyle mevcut serann yeterli olmadn ve kapasiteyi artrmak istediini dile getirdi.

- Amacm ceviz orman kurmak

Türkiyenin bir çok il ve ilçesinde soua dayankl ceviz fidanlaryla bahçe oluturduunu belirten Akkoyun, öyle devam etti:

10 gün önce 2 bin rakmda Arda bahçe kurduk. Bugüne kadar 10 bin al fidanla Türkiyenin 50 ilinde bahçe oluturduk. Aralk aynda stanbulda da bahçe kuracaz. Bat ve doudan talepler geliyor. Desteklemelerin önü açlrsa 10 dönüm üzerinde fidan seralar kurup, yllk üretimimizi 100 bin civarna çkarmay hedefliyoruz. Amacm ceviz bahçesi deil, ceviz orman kurmak. Adilcevazn en büyük deeri olan cevizi Türkiyede bir numara yapmak istiyorum. Adilcevaz cevizi dünyada marka olacak.

Güntepe köyünde yaayan Mehmet Nuri Özbudak ise Adilcevazdan satn ald 200 ceviz fidann kendisine ait 10 dönüm bahçesine diktiini anlatt.

Adilcevaz cevizini beendiini ifade eden Özbudak, Buradan iyi verim alrsam 20 dönümlük arazimde de fidan dikeceim. Elde edeceim gelire göre ceviz üretimimi artracam. diye konutu.

Ana Sayfaya Git