Görüş Bildir

Türkiye'nin dört bir yanına ceviz fidanı gönderiyor

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Akkoyun, yetiştirdiği soğuğa dayanıklı aşılı ceviz fidanlarını 50 ile göndererek üreticilerin ceviz bahçesi oluşturmasına katkı sağlıyor.

Türkiye'nin dört bir yanına ceviz fidanı gönderiyor

İlçede kendisine ait bahçede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün desteğiyle kurduğu serada soğuğa dayanıklı aşılı ceviz fidanı yetiştiren Akkoyun, bu fidanları internet üzerinden satıyor.

Akkoyun, Adilcevaz'da 3 yıl önce kurduğu seradan Türkiye'nin bir çok bölgesine ceviz fidanı gönderdiğini söyledi.

Yetiştirdiği soğuğa dayanıklı 2 yaşındaki fidanların bir kısmını Güntepe köyüne dikerek ceviz bahçesi oluşturduğunu ifade eden Akkoyun, "Bu bahçe yaklaşık bin 700 rakımda. 2 yaşındaki fidan bu rakımda çok güzel yetişiyor. Fidanlar önümüzdeki yıl meyve tutacak. Bunlar soğuğa dayanıklı fidanlar. Diktiğimiz fidanın en büyük özelliği kendi kendini dölleyip, tozlaması. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) fidanlarımız için sertifika işlemleri devam ediyor." dedi.

 Akkoyun, yüksek rakımda üretilen cevizlerin meyve kalitesi ile pazar değerinin yüksek olduğunu söyledi.

Bu cevizlerin içinin beyaz, yağı, tadı ve aromasının ise mükemmel olduğunu anlatan Akkoyun, "Amacımız yüksek rakımlarda ceviz bahçeleri kurmak. Toprak, hava ve su bizde. Niye topraklarımız boş kalsın ki. Yeter ki vatandaşımız toprağına sahip çıksın, fidanını eksin. Fidanların dikimini ve kontrolünü zaten biz yapıyoruz. Bilmeyenlere de izah ediyoruz." diye konuştu.

Akkoyun, yoğun talep nedeniyle mevcut seranın yeterli olmadığını ve kapasiteyi artırmak istediğini dile getirdi.

- "Amacım ceviz ormanı kurmak"

Türkiye'nin bir çok il ve ilçesinde soğuğa dayanıklı ceviz fidanlarıyla bahçe oluşturduğunu belirten Akkoyun, şöyle devam etti:

"10 gün önce 2 bin rakımda Ağrı'da bahçe kurduk. Bugüne kadar 10 bin aşılı fidanla Türkiye'nin 50 ilinde bahçe oluşturduk. Aralık ayında İstanbul'da da bahçe kuracağız. Batı ve doğudan talepler geliyor. Desteklemelerin önü açılırsa 10 dönüm üzerinde fidan seraları kurup, yıllık üretimimizi 100 bin civarına çıkarmayı hedefliyoruz. Amacım ceviz bahçesi değil, ceviz ormanı kurmak. Adilcevaz'ın en büyük değeri olan cevizi Türkiye'de bir numara yapmak istiyorum. Adilcevaz cevizi dünyada marka olacak."

Güntepe köyünde yaşayan Mehmet Nuri Özbudak ise Adilcevaz'dan satın aldığı 200 ceviz fidanını kendisine ait 10 dönüm bahçesine diktiğini anlattı.

Adilcevaz cevizini beğendiğini ifade eden Özbudak, "Buradan iyi verim alırsam 20 dönümlük arazimde de fidan dikeceğim. Elde edeceğim gelire göre ceviz üretimimi artıracağım." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi