Türkiye'nin işsizler ordusu 142 ülkeyi solladı

İş bulma umudunu kaybedip iş aramayı bırakan ancak çalışabilir olanlar dahil 7 milyona dayanan işsiz sayısı en kalabalık 103’üncü ülkenin nüfusuna ulaştı.

Haberler 22.04.2019 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) Ocak 2019 itibaryla resmi isiz saysnn 4 milyon 668 bine çktn açklad. Ancak i bulma umudunu yitirdii için ya da baka nedenlerle i aramayan, buna karlk çalmaya hazr halde bekleyen 2 milyon 311 bin isiz de eklendiinde Türkiyedeki isizler ordusu 6 milyon 979 bine ulat.

sizler ordusu, bu devasa sayyla dünyada 7 milyonun altnda nüfusa sahip tam 142 ülkeyi sollayarak dünyadaki en kalabalk 103üncü ülke oldu. Paraguay bir alt basamaa düüren isizler ordusunun geride brakt ülkeler arasnda Norveç, zlanda, Lübnan, Finlandiya, Krgzistan, Türkmenistan, Singapur ve Kuveyt bulunuyor.

STHDAM NAATA KAYDI

sizliin böylesine rekor düzeylere ulamas, ülke kaynaklarnn sanayi yerine arlkl olarak geçici istihdam salayan inaat yatrmlarna harcanmasna balanyor. TÜK, en son Ocak 2019 döneminde resmi isiz saysnn 1 milyon 259 bin kii birden artarak 4 milyon 668 bine, isizlik orannn da 3.9 puan artla yüzde 14.7ye trmandn açklad. Ancak devasa rakamlara ulasa da 4.6 milyonluk isiz says gerçek isizlii tam olarak yanstmyor.

TÜKin yapt çalma, 4.6 milyon resmi isizin dnda en az bu saynn yars kadar da resmi tanmn dnda braklan isiz olduunu ortaya koydu. TÜKe göre i aramayp çalmaya hazr halde bekleyenlerin says tam 2 milyon 311 bine ulat. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre TÜK, isizlik tanm gerei, i aramadklar için bu kiileri isiz olarak görmüyor. Dolaysyla resmi isiz saysna eklemiyor. Oysa bu kiiler i aramadklarn belirttikleri halde çalmaya hazr olduklarn bildirmi durumda.

618 BN KNN BULMA UMUDU YOK

aramayp çalmaya hazr olanlarn içinde en çarpc grubu ise i bulma umudu olmayanlar oluturuyor. 2.3 milyon kiilik gayri resmi isizler ordusunun 618 bini umudunu kaybettii için artk i aramayanlardan oluuyor.

Bu kiiler bir i bulabilse hemen çalacaklar ancak yine de resmi isiz listesinde yer alamyorlar. Bunun dnda mevsimlik çalma, ev kadn olma, örencilik, irad sahibi olma, emeklilik ve çalamaz halde olma gibi nedenlerle i aramayan ancak iba yapmaya hazr olduunu belirten kiilerin says ise 1 milyon 693 bine ulat.

Ana Sayfaya Git