Türkiye'nin ikinci büyüğü Silvan Barajı hızla yükseliyor

Türkiye'nin ikinci büyük sulama projesi olan Silvan Barajı'nın 8,8 milyon metreküplük dolgu kapasitesinde 5 milyon metreküplük seviyeye ulaşılırken, tüm dolgu işlerinin bu yıl bitirilmesi hedefleniyor.

Haberler 29.03.2019 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda Atatürk Barajndan sonra ikinci büyük sulama yatrm unvann elde edecek Silvan Barajnn 8,8 milyon metreküplük dolgu kapasitesinde 5 milyon metreküplük seviyeye ulalrken, tüm dolgu ilerinin bu yl bitirilmesi hedefleniyor.

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürü Mevlüt Aydn, GAPn temel yatrmlarnn banda sulama ve enerji projelerinin geldiini söyledi.

GAP kapsamnda irili ufakl 15 barajn tamamlandn, 7 barajn ise yapm çalmalarnn devam ettiini belirten Aydn, bu kapsamda yapm süren Silvan Barajnn, Atatürk Barajndan sonra Türkiyenin ikinci büyük sulama baraj olma özelliini tadn bildirdi.

Aydn, terör saldrlar nedeniyle barajn yapmnda 2 yl gecikme yaandn anmsatarak, Bütünüyle kalknmay hedefleyen Silvan Projesi, 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluuyor. Projedeki Silvan, Pamukçay, Ambar, Kuruçay, Balar, Kbrs, Karacalar ve Bulakldere barajlarnn tamamlanmasyla 7 milyar 300 milyon metreküp suyun depolanabilecei devasa bir kapasiteye sahip olacaz. dedi.

Silvan Projesi tamamlandnda Diyarbakrda sulanan 1 milyon dekarn üzerindeki arazinin 2 kat daha artacan vurgulayan Aydn, projeyle 305 binin üzerinde kiiye istihdam, ülke ekonomisine ise yllk 1,2 milyar lira katk salanmasnn hedeflendiini kaydetti.

Aydn, Silvan Barajnn enerji ve sulama maksatl olduuna dikkati çekerek, tesisin kurulu gücünün 160 megavat, ortalama yllk elektrik üretim kapasitesinin 681 gigavatsaat olduunu, ancak sulama tesisleri iletmeye açlnca ortalama yllk elektrik üretiminin 88,41 gigavatsaat civarnda gerçekleeceini söyledi.

Silvan Barajnda gelecek dönem yürütülecek çalmalar anlatan Aydn, Silvan Projesi 4 aamal olarak planland. Her aamada Silvan Baraj rezervuarndan sulamaya verilen su miktar artacak, Silvan Hidroelektrik Santralinde üretilen elektrik enerjisi azalacak. Böylece zaman içinde enerji üretimi 681 gigavatsaatten 88,41 gigavatsaate inerken sulamaya verilen su 1,791 milyon metreküpe çkacak. ifadesini kulland.

- Avrupann en yüksek ön yüzü beton kapl baraj

Barajn, 8,8 milyon metreküplük dolgu miktarnda 5 milyon metreküp seviyesine ulaldn aktaran Aydn, öyle devam etti:

Silvan Barajnda günlük yaklak 10 bin metreküp dolgu yaplmaktadr. Baraj, 175,50 metre yükseklii ve 8,8 milyon metreküplük dolgu hacmiyle ülkemizin ve Avrupann en yüksek ön yüzü beton kapl baraj olacak. Dolgu çalmalarnn 2019 yl sonunda tamamlanmas hedefleniyor. 2020 yl sonunda da su tutulmas hedeflenen Silvan Baraj göl alan, su tutulduu tarihten itibaren yaklak 2,5 yl içinde dolacak. Silvan Barajnn tamamlanmasyla da GAPn bölge genelindeki sulama hedeflerine ulalacak.

Aydn, Silvan Baraj yapm çalmalarnda u anda yüzde 58i geçen fiziki gerçekleme salandna dikkati çekerek, yaklak 2 milyon 400 bin dekar tarm arazisinin bu barajla sulanacan dile getirdi.

Frat Nehri üzerinde 5 büyük barajn tamamlanarak ülkenin ve bölgenin hizmetine sunulduunu belirten Aydn, ki yla kadar Dicle Nehri üzerinde de devasa eserleri halkn hizmetine sunmay hedeflemekteyiz. Tamamlanan barajlardan olan Kralkz, Dicle ve Batman barajlar hem sulama hem de enerji üretiminde kullanlacak. Silvan Baraj birçok farkl fonksiyonu daha bünyesinde barndracak. Bu barajmz 7 küçük baraja daha hem kendisi su kayna toplayacak hem de dier küçük barajlara su verilmesini salayacak. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git