"Ucuz et" market ve kasaplarda da fiyatı düşürdü

ESK'nin iki ulusal market zincirine uygun fiyata et temin etmesi sonrası, diğer market ve kasaplarda kıyma ve kuşbaşı fiyatlarında 5 lira civarında düşüş oldu.

Haberler 24.03.2018 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu uygulamamzla kasap esnafmz ve dier marketlerin de indirime gitmeleri, fiyatlarn dümesi adna sevindirici bir gelime oldu

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Ahmet Eref Fakbaba, Et ve Süt Kurumunun (ESK) uygun fiyata et sat uygulamas sonras market ve kasaplarda da fiyatlarn dümesinin sevindirici olduunu belirterek, Amacmz, üreticileri ve kasaplar madur etmeden, dar gelirli vatandalarn evlerine uygun fiyattan et girmesini salamaktr. dedi.

ESKnin uygulama kapsamnda zincir marketler A101 ve BMe aylk yaklak 5 bin ton et temin etmesi, dier market ve kasaplarda da fiyatlarn 5 lira civarnda dümesine neden oldu.

Fakbaba ESK tarafndan marketlere taze dana karkas et sat uygulamasnda amaçlarnn, üreticileri ve kasaplar madur etmeden, dar gelirli vatandalarn evlerine uygun fiyattan et girmesini salamak olduunu söyledi.

Kasaplarn ve dier marketlerin de indirime gitmelerinin, fiyatlarn dümesi adna sevindirici bir gelime olduunu belirten Fakbaba, bu gelimeleri, uygulamann regülasyon anlamnda amacna ulatn göstermesi bakmndan önemli gördüünü dile getirdi.

- Piyasay yakndan takip ediyoruz

Fakbaba, uygulamay yaparken üreticiyi ve esnaf madur edecek, piyasadaki rekabet artlarn bozacak bir duruma asla müsaade etmediklerinin altn çizerek, unlar kaydetti:

Bu hassasiyet içerisinde bir yandan et fiyatlarn regüle ederken, dier yandan üreticilerimizi korumak adna, daha önce ESKde 23,80 liraya kesilen karkas fiyatlarn 25,5 liraya çkardk. Piyasay yakndan takip ediyoruz. Gelimelere göre maliyetleri göz önünde bulundurarak üreticilerimizin zarar etmeyecekleri bir fiyat düzenlemesine gidebiliriz. Ayrca bu yl 200 baa kadar yerli büyükba hayvan besleyip kesime getiren yetitiricilerimize, herhangi bir ruhsatl kesimhanede kesimi yaplmas kaydyla hayvan bana 250 lira destek vereceiz.

- Demek ki fiyatlar düürebiliyorlarm

Türkiye Krmz Et Üreticileri Merkez Birlii (TÜKETBR) Bakan Bülent Tunç, hayvanclk için verilen destekleri olumlu bulduklarn, bu desteklerle Türkiyenin da bamllnn azaltabileceini vurgulad.

Tunç, daha önce üreticinin spekülatör olarak suçlandn ifade ederek, Etin kilogramnn 40-45 liraya satlmasnn sebebi üretici olarak biliniyordu. Marketlerde ucuz et sat olay çok doru ve yerinde bir karar oldu. 40-45 liraya et satan kasap da fiyatn düürmek zorunda kald. Üretici fiyat ayn olmasna ramen, daha önce satmam diyen kasaplar, marketler fiyatlarn indirdi. Bu marketler ve kasaplar demek ki fiyatlar düürebiliyorlarm. deerlendirmesinde bulundu.

- Sucukta da olmal

ESKnin alm yaparken verdii rakamlarn üreticiyi de tatmin ettiinin altn çizen Tunç, unlar kaydetti:

Önemli olan insanlarn krmz ete ulam olmas. Ucuz et ile yaplan ey keke sucukta da olsa. çocuklar görüyor, istiyor. Bence yerinde bir adm olur. Kyma ve kubana ilave olarak jambon, pastrma gibi ürünlerde de olabilir.

- Uygulama kasmda balad

ESK tarafndan, kymann kilogramn 29 lira, kubann kilogramn da 31 liradan satmak için bavuran 8 firma arasndan, 81 ilde ubesi bulunan ve kendi sat noktalarnn tamamnda sat yapmay taahhüt eden A101 ve BM firmalar ile sözleme imzaland. ESK, 1 Kasm 2017 itibaryla balayan uygulama kapsamnda A101 ve BMe aylk yaklak 5 bin ton et temin ediyor. Uygulama sonras dier market ve kasaplarda da kyma ve kuba fiyatlarnda 5 lira civarnda düü oldu.

Ana Sayfaya Git