Üreten olacağız!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "GAP bölgesinin suya kavuşmasıyla 3 dönem 3 mevsim ürün alma imkanıyla çiftçi zenginleşecek. Bu bölge bütün dünyaya gıda üreten ve ihraç eden merkez haline geliyor." dedi.

Haberler 21.12.2017 - 08:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çeitli temaslarda bulunmak üzere beraberinde DS Genel Müdürü Murat Acu, Orman Genel Müdürü Bekir Karaca, Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Ta, Meteoroloji Genel Müdürü smail Güne, AK Parti Mardin milletvekilleri Orhan Mirolu ve Ceyda Bölünmez çankr ile Mardine gelen Bakan Erolu, Valilie geçti.

Valilik bahçesinde fidan diken ve eref defterini imzalayan Erolu, görütüü Vali Mustafa Yamandan kentte yürütülen çalmalara ilikin bilgi ald.

Erolu daha sonra Valilik Toplant Salonunda basn mensuplarna yapt açklamada, Mardine dolu bir heybe ile geldiklerini söyledi.

DS tarafndan ina edilecek Mardin Depolamas Cazibe Sulamas ile Mardin Depolamas Cazibe Sulamas Ana Kanalnn maliyetinin 660 milyon lira olduunu belirten Erolu, bu kapsamda yaklak 44 kilometrelik kanal ina edileceini ve 300 bin dekar alann sulanabileceini belirtti.

Suyu bulunmayan Mardine iki taraftan su getirdiklerine iaret eden Erolu, Mardinin su problemini büyük ölçüde çözdüklerini, suluma için de bir nehir ina ettiklerini aktard.

Erolu, GAP bölgesinin suya kavumasyla 3 dönem 3 mevsim ürün alma imkanyla çiftçi zenginleecek. Bu bölge bütün dünyaya gda üreten ve ihraç eden merkez haline geliyor. diye konutu.

- Bölgeye Halil brahim bereketi yaacak

Mardininde yaplan yeillendirme çalmalarna da deinen Erolu, bu noktada görevlendirme yaplan Mardin Büyükehir Belediyesinde Belediye Bakan Vekili olarak da görev yapan Vali Yamana teekkür etti.

Erolu, bölgede salanan huzurla turizmin arttna dikkati çekerek, bu dorultuda özellikle Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana ve Babakan Binali Yldrma teekkür ettiini belirtti.

Huzurun gelmesi için gereken her eyin yapldn vurgulayan Erolu, kahraman güvenlik güçlerinin bölgede huzuru tesis ettiini aktard.

Erolu, Dolaysyla turist says da artacak ve bereket yaacak. Bölgeye Halil brahim bereketi yaacak, buna yürekten inanyorum. ifadelerini kulland.

- Su meselesi hallolacak

Bakan Erolu, Mardine son 15 ylda 20 milyarlk yatrmn yapldn, en çok yatrmn da Orman ve Su leri Bakanlnca gerçekletirildiini kaydetti.

Bakanlk olarak ilde 9 milyar 500 milyon liralk yatrm yapldn dile getiren Erolu, öyle devam etti:

5 yerleim yerine içme suyu saladk, 22 dereyi slah ettik, 14 milyon fidan toprakla buluturduk. Mardinde ehir orman kurduk. 14 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurduk. Havaalan otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduk. Yldrm tespit ve takip sistemi kurduk. Bunlar gerçekten çok önemi. nallah u anda Dargeçit çme Suyu sale Hattn yapyoruz. Midyat çme Suyu sale Hattn da yapacaz. Bunlar da tamamladmz zaman su melesi hallolacak.

Erolu, sulama projelerinin tamamlanmas için de çalmalarn sürdüünü belirtti.

Sulama tesisleri yaplyor. 5 göleti yapacaz. Burada sulanmayan toprak brakmayacaz. diyen Erolu, ilde Orman ve Su leri Bakanlnn yan sra, salk, eitim, konut ve ulam gibi birçok alanda muazzam çalmalarn yapldn bildirdi.

Mardine 28 müjde verdiini, bunlarn 16snn gerçekletiini, 6 projenin yapmnn devam ettiini anlatan Erolu, bu projelerin kente hayrl ve uurlu olmasn diledi.

- Yamurlama veya damlama borusunu çekmeyen vatandaa su yok

Bir gazetecinin, Su ne zaman toprakla buluacak? sorusu üzerine Erolu, öncelikle bölgede sulama için bir kültür oluturulmas gerektiini söyledi. Erolu, unlar kaydetti:

anlurfa Suruçta su verdik. Vatanda vahi sulama yapt. Mezar kazldnda nereyse 60 santimetreden su çkmaya balad. Bu çok tehlikeli. çünkü her sulamada su tuzunu tarlaya brakr. Vatandalarla toplant yapacaz. Su verildii zaman parsel bana kadar suyu getireceiz. Orada su alma azlklar brakacaz. Vatanda kendi tarlasna yamurlama veya damlama borusunu çekecek. Yamurlama, damlama borusunu çekmeyen vatandaa su yok. çünkü münbit topraklarn gelecek nesillere tuzlanm olarak braklmasna müsaade edemeyiz. Topra korumamz lazm. Bakanlkça tarlaya çekilecek boru için yüzde 50 hibe verilecek. Dolaysyla su verilecek ancak kesinlikle tarlasna kendi borusunu çekmeyen vatandaa su yok.

Vali Yaman da daha yeil, daha yaanabilir bir kent için yaplan yatrmlardan dolay Bakan Eroluna teekkür etti.

Ana Sayfaya Git