"Üreticiler tarım sigortasını ihmal etmemeli"

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Ayhan Karayama, bu sene çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını güncellemeleri kaydıyla sigortalarını istedikleri zaman Tarım Kredi'den yaptırabileceklerini bildirdi.

Haberler 27.02.2017 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karayama yapt yazl açklamada, üreticilerin, youn k artlarn da göz önünde bulundurarak tarm sigortalarn ihmal etmemeleri gerektiini ifade etti.

Tarm Sigortalar Havuzu (TARSM) üzerinden yaplan tarm sigortalarnda primin yarsnn, baz teminatlarda ise primin üçte ikisinin devlet tarafndan ödendiine dikkati çeken Karayama, çiftçilerin, tarmsal iletme varlklarn TARSMe sigorta ettirmeleri halinde, Tarm Krediden kullandklar kredilere ait faizlerin bir ksmnn da devlet tarafndan ödendiini ve çiftçilerin indirimli faiz oranlarndan faydalandrldn kaydetti.

TARIM SGORTASI

Karayama, 2016 yl içerisindeki kredi borçlarnn ertelenmesi ilemlerinde TARSMe sigorta yaptran ortaklarn bu imkandan faydalanabileceini, sigorta yaptrmayanlarn ise bu frsattan yararlanamayacan belirterek, Bu açdan tüm üreticilerimizin ve ortaklarmzn çKS bilgilerini güncellemeleri ve TARSMe sigorta yaptrmalar büyük önem arz etmektedir. ifadesini kulland.

Bu yl TARSMin kapsamnn genilediini ve birçok yeniliin hayata geçtiini ifade eden Karayama, unlar kaydetti:

Bu yeniliklerden en önemlisi, buday için ilçe bazl kuraklk ve verim sigortasna geçilmesi. Bu yeni sigorta ürününde, kuraklk bata olmak üzere rüzgar ve ar nem gibi üretim aamasnda buday tehdit eden unsurlara bal riskler de kapsama alnd. Bunun dnda meyve aaçlar ve fidanlarn da sigorta kapsamna alndn söyledi. Kirazda hasat öncesinde meydana gelen çatlama ihraç ürünlerinde çok ciddi gelir kayplarna neden olurken, bu risk de 2017 sigorta kapsamna alnacak. Üzümün asma yapra da, ekonomik bir deer olduu için afetlere kar sigorta teminat kapsamna alnd. 2017 ylnda çiftçiler çKS kaytlarn güncellemeleri kaydyla sigortalarn istedikleri zaman Tarm Krediden yaptrabilirler. Üreticiler, her ürünün son kabul tarihinden önce sigortalarn yaptrmas gerek.

Ana Sayfaya Git