Van kilimleri, kadınların ellerinde hayat buluyor

VAN Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin 5 ayrı noktasında kurulan atölyelerde tarihi Van kilimleri doknuuyor. Her bir deseninde ayrı bir hikayesi bulunan kilimleri dokuyan kadınlar, hem aile bütçelerine katkı sağlıyor, hem de unutulmaya yüz tutan dokumacılık sanatını sürdürmenin keyfini yaşıyor.

Haberler 02.08.2018 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn istihdamna katk salamak ve unutulan dokumaclk sanatn yeniden canlandrmak için Van Büyükehir Belediyesi tarafndan kentin 5 ayr noktasna kilim atölyesi kuruldu. Kadnlar bu atölyelerde hem bo vakitlerini deerlendiriyor, hem de aile bütçelerine katk salyor. Dünyaca ünlü Van kilimlerinin kadnlarn elinde hayat bulduu atölyelerde yalar 18 ile 70 arasnda deien yaklak 80 kadn kilim dokuyor. Geçmite kadnlarn duygularn ilmek ilmek iledii kilimlerde bazen yaanan ak, bazen de hüzünler dokunuyor. Kadnlarn dokuduklar Van kilimleri, Büyükehir Belediyesinin el sanatlar atölyesinde satlyor. Ayn zamanda simgesel deeri olan kilimler, kenti ziyaret eden devlet büyüklerine hediye ediliyor.

Atölyede çalan kadnlardan Fatma Belli, bir kültürü bu atölyelerde ayakta tutmaya çaltklarn söyledi. Atölyelere gelip kilim dokuyan kadnlarn çounluunun okuma yazma bilmediklerini belirten Belli, Fakat bu kadnlar, küçük yatan itibaren kilim dokuyan kadnlar. Kadnlar buraya gelip, sadece kilim dokuyup ve dokuduklar kilim karlnda para alyorlar. Geçmiten gelen bir kültürü burada ayakta tutmaya çalyoruz. Mahallelerde yapacak hiçbir eyi olmayan kadnlar, bo vakitlerini deerlendiriyor ve aile bütçelerine katk salyor. Bizler de dünyaca ünlü Van kilimlerini ayakta tutmaya çalyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git