Vatandaşın ilk konutuna "2018 model" destek

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konut hesabı uygulamasını daha etkin hale getirmek amacıyla sistemi yeniden düzenlediklerini belirterek "İlk kez konut sahibi olacak vatandaşlarımıza kolaylıklar sağlayacak yeni düzenleme üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Haberler 15.01.2018 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

imek, konut sahibi olmayan vatandalarn ev alabilmesini ve bunun için harcamalarn önceden tasarruf edilerek karlanmasn amaçlayan konut hesabnn 2016 ylnda uygulamaya konulduunu hatrlatarak sistemde devlet katksnn azami 15 bin lira olduuna dikkati çekti.

Katlmclarn konut hesab açabilmeleri için Türk vatanda olmas ve konut sahipliinin bulunmamas gerektiine iaret eden imek, devlet katksna hak kazanabilmek için de en az 3 yl boyunca hesaba düzenli ödeme artnn bulunduunu anmsatt.

Ekim 2017 verileri dikkate alndnda 14 bankada mevcut konut hesab saysnn 11 bin 348 olduunu belirten imek, bu sayy yetersiz bulduklarn dile getirdi.

imek, katlmclarn sistemi yeterince cazip görmedii tespitinden hareketle uygulamann daha etkin hale getirilmesi amacyla sistemi yeniden dizayn etmeye karar verdiklerini vurgulad.

Ortaya koyulacak yeni konut hesab modeliyle mevcut sistemin aksaklklarn gidereceklerini ve yeni destek unsurlar ekleyeceklerini belirten imek, lk kez konut sahibi olacak vatandalarmza kolaylklar salayacak yeni düzenleme üzerinde çalyoruz. ifadelerini kulland.

- Daha fazla devlet katks planlanyor

Modelin, katlmclarn sistem vastasyla konut almn öngörebilecekleri bir bütünlük içerdiini ifade eden imek, yeni modelde mevcut devlet katksnn devam edeceini ancak katlmclara daha fazla devlet katks verilmesinin planlandn bildirdi.

Konut Hesab Sistemi ile tasarruf süreci ve konut kredisi (mortgage) arasnda iliki kurularak katlmclara ilave avantajlar salanacana dikkati çeken imek, u deerlendirmelerde bulundu:

Yeni konut hesab modelinde önemli bir yenilik olarak bankalar ve katlmclar arasnda yaplacak sözlemeler çerçevesinde daha düük faiz oranyla tasarruf yaplmas ve bunun devamnda daha düük faiz oranlarndan konut kredisi kullanlmas söz konusu olabilir. Mevduat olarak tutulan parann süresi ve miktar arttkça, kredi kullandrm srasnda uygulanacak faiz de daha düük kalacak. Kredi faiz orannda ne kadarlk bir indirim yaplaca aktüerya hesaplar sonucunda belirlenecek. Konut hesabna yaplan devlet destei de göz önünde bulundurulduunda ev almak isteyen vatandalarmz için daha düük bir kredi faizi söz konusu olabilecek. Bunun için bankalarla gerekli görümelerde bulunacaz.

- Düük stopaj ve tapu harc frsat

Uygulama kapsamnda konut alan katlmclara ilave vergi avantajlar salanacan vurgulayan imek, tasarruflarn altn depo hesaplarnda altn olarak biriktirilmesine de imkan tannacan söyledi.

imek, konut hesab birikimlerinden daha düük stopaj ve ev almlarnda düük tapu harc tahsili düünüldüünü bildirdi.

Yeni konut hesab modelinin, konut almn kolaylatrmann yan sra tasarruflar artc bir etki yaratmasnn da beklendiini vurgulayan imek, düzenlemeyi en yakn zamanda tamamlayarak EKKye sunacaklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git