Vatandaşa "altın" kazanç kapısında sona gelindi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yastık altı altını ekonomiye kazandıracak ve vatandaşa ek getiri sunacak 'altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasına' ilişkin teknik altyapı çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, "Söz konusu yeni yatırım araçlarını, bu yıl içinde satışa sunacağız." dedi.

Haberler 28.06.2017 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

imek, Hazinenin yatrmc tabann geniletme ve yatrm enstrümanlarn çeitlendirme noktasnda bir çok önemli projeye imza attn, bu kapsamda vatandalara altna dayal yeni bir yatrm arac sunabilmek amacyla çalma balattn hatrlatt.

Vatandalarn güvenilir yatrm araçlarndan biri olarak kabul ettii altna ek getiri sunacak altn tahvili ve altna dayal kira sertifikas çalmalarna hz verildiini anlatan imek, Yastk alt altn ekonomiye kazandracak bu araçlara teknik altyap çalmalarmz tamamladk, mevzuat çalmalarmz da bitmek üzere. Bu yeni yatrm araçlarn 2017 içinde sata sunacaz. diye konutu.

imek, yurt dnda Güney Afrikada ve Hindistanda farkl ekillerde ihraç edilen altn tahvillerinin Türk yatrmcsnn ihtiyaçlar dikkate alnarak tasarlandna dikkati çekti.

Yatrmclarn altnlarn evlerde ya da kasalarda atl durumda saklamak yerine Hazinenin çkaraca altn tahvili veya altna dayal kira sertifikas alarak ek bir getiri elde edebileceine iaret eden imek, Devlet eliyle yatrmlarda güvenli bir liman olacak bu araçlarla hem vatandamz hem de ekonomi kazanacak. Bununla yastk altnda atl duran bir kayna menkulletirmeyi ve sistemin kaynak ihtiyacn azaltmay amaçlyoruz. ifadelerini kulland.

imek, bu araçlarla ayrca hem finansal sistemin derinlik kazanacan ve tasarruflarn artacan hem de Merkez Bankas rezervlerine olumlu katk salanacan vurgulad.

-Faize duyarl vatandaa altn frsat

Baz yatrmcnn altna yönelmesinin bir sebebinin de faizden uzak durmak istemesi olduunu aktaran imek, faiz elde etmek istemeyen yatrmclar için Müstearln 2012 ylndan itibaren TL ve döviz cinsi kira sertifikas ihraç ettiini hatrlatt.

imek, Kira sertifikalarnn çeidini artrarak vatandaa daha farkl yatrm araçlar sunabilmek amacyla bir süredir çalan Hazine Müstearlmz altna yatrm yapan fakat faiz elde etmek istemeyen yatrmclar için de altna dayal kira sertifikas ihraç ederek önemli bir frsat sunacak. dedi.

- Ziraat Bankasn görevlendireceiz

Müstearln yeni yatrm araçlarna eriimini kolaylatrabilmek amacyla, ube an da dikkate alarak altn tahvili ve altna dayal kira sertifikasn ilk etapta Ziraat Bankas aracl ile sata sunacan bildiren imek, öyle devam etti:

Devletten altn tahvili veya altna dayal kira sertifikas almak isteyen vatanda, evinde, kasasnda atl duran altnlar, önceden duyurulacak Ziraat Bankas ubelerine belirli günlerde getirerek teslim edecek ve daha sonra Hazine Müstearl vatandan Ziraat Bankasndaki hesabna altn tahvili ve altna dayal kira sertifikasn yatracak. Ara dönemde yatrmclara TL olarak verilecek ek getiriler, Ziraat Bankasnda vatanda adna açlan hesaplara otomatik olarak aktarlacak. Vade sonunda ise talep etmesi durumunda Darphane tarafndan baslan çeyrek altnlar vatandaa teslim edilecek.

imek, vatandan istemesi halinde vade sonunu beklemeden hesabndaki altn tahvilini veya altna dayal kira sertifikasn Ziraat Bankasna geri satabileceini belirterek, Vatandamz evinde saklad altnlar ihtiyac olduunda nasl ki kuyumculara giderek satabiliyorlarsa, hesabndaki altn tahvilini veya altna dayal kira sertifikasn da istedii zaman Ziraat Bankasna satarak parasn TL olarak alabilecek. ifadelerini kulland.

Babakan Yardmcs imek, söz konusu yatrm araçlar hakknda vatanda bilgilendirmek amacyla kamu spotlar ve reklamlardan, yatrmc klavuzlarna çok geni kapsaml bir tantm kampanyas düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git