Yağışlar GAP çiftçisine "nefes" aldırdı

GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da kasım sonu ve aralıkta yağan yağmurlar, hububat ekimi yapan çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Haberler 14.12.2019 - 11:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR/ANLIURFA - Türkiyenin önemli tarm merkezlerinden Diyarbakr ve anlurfada Kasm sonu ve Aralkta yaan yamurlar, hububat ekimi yapan çiftçilere rahat nefes aldrd.

Türkiyede ekilebilen tarm alan bakmndan Konya ve Ankaradan sonra üçüncü srada yer alan, GAPn merkezi konumundaki Diyarbakr ve anlurfada, ekim itibaryla tohumlarn toprakla buluturdu.

Ekim aynn yasz geçmesi nedeniyle endieye kaplan çiftçilerin yüzü, kasm sonu ve aralkta yaan yamurlarla güldü.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu, son yllarda iklim deiikliinin de etkisiyle zaman zaman kuraklk yaandn söyledi.

Bunun çiftçiyi ciddi anlamda endielendirdiini anlatan çullu, öyle konutu:

Bölgede geni bir alan, doal yalara bal, yalar gelmeyince ciddi skntlar yaanyor. Kasmda ya olmas gerekirken havalar scak geçti. Hatta baz bölgelerde aaçlar çiçek açt. Kasm sonlarna doru yamur yad. Tohumlarn topraa eken çiftçilerimiz derin bir nefes ald. Bu yalar iyi oldu. Aralk aynn ortalarna geldiimiz bugünlerde yalar devam ediyor. Metrekareye 100 kilogramn üzerinde ya dütü. u ana kadar düen yalar yeterli, hata biraz fazla oldu.

GAP bölgesinde yaz aylarnda ar scaklklarn yaandn, topran tamamen kuruduunu dile getiren çullu, Topraa atlan tohumlarn azck da olsa nem görmesi gerekiyor ki filizlensin. Toprak kuru olunca ister istemez çiftçilerimiz ekim öncesi ve sonras kendi imkanlaryla sulama yapyor. Aslnda doal yalarn olmas en iyisi. Ürünün verimi için de bu çok önemli. Aralktaki yalar önemli, bu ayda sürekli ve dengeli ya olursa ürün verimine ciddi katk salayacaktr. ifadelerini kulland.

Bu yl çok umutluyuz

Nokta Mahallesinde çiftçilik yapan Burhanettin Darga ise tarlalarn ekimde sürdüklerini, kasm itibaryla yaklak 650 dönümde hububat ektiklerini dile getirdi.

Darga, Yamuru beklemeye baladk. ükürler olsun yamur da yamaya balad. nallah güzel gider ve ürünlerimize bir ey olmaz. Bu yl ekimden ve ürün veriminden çok umutluyuz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git