Yabancılar Türkiye'de alışverişe doymuyor

Türkiye'ye gelen turistlerin bu yılın ilk 7 ayında yaptığı alışveriş geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 70 arttı.

Haberler 22.08.2019 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya genelinde 51 ülkede vergisiz alveri ilemi gerçekletirilen Global Blue, 1996dan bu yana faaliyetini Türkiye çapnda 8 bini akn perakende noktasnda, ehir içi iade ofisleri ve snr kaplarndaki 25 iade noktas ile sürdürüyor.

Bu yln ilk 7 aynda hem Türkiyeye gelen çinli turist saysnda hem de geçen yla göre yaptklar harcamalarda art olduu görülüyor. Bu yln ilk 7 aynda Türkiyede yaptklar alverii geçen yln ayn dönemine göre yüzde 85 artran çinlilerin, ortalama harcama tutar 5 bin liray at.

Araplar Türkiyede alveri yapmay seviyor

Ayn dönemde ortalama harcamalar açsndan bakldnda 6 bin 782 liralk ortalama harcama tutaryla Katar birinci srada yerini alrken, Katar 6 bin 441 lira ile Birleik Arap Emirlikleri, 5 bin 412 liralk harcama ile Almanya takip etti.

Bu yln ilk 7 aynda Türkiyede yaptklar alverii geçen yln ayn dönemine göre yüzde 182 artran srailli turist dikkati çekerken, yüzde 161 ile Msr, yüzde 138 ile Irak ve yüzde 124 ile Libyadan gelen ziyaretçiler alveri harcamalarnda öne çkt.

Yabanc ziyaretçilerin alveri art yüzde 70e dayand

Konuya ilikin deerlendirmede bulunan Global Blue Türkiye Genel Müdürü Selim eyhun, bu yln ilk 7 aynda Türkiyeye gelen yabanc ziyaretçilerin KDV iade (tax free) ilemlerini tamamlayarak yapt alveriin geçen senenin ayn dönemine göre yüzde 68 arttn belirtti.

Yln ilk 7 aynda en çok çinli turistin yapt alveriin art gösterdiini ifade eden eyhun, çinlilerin yapt alveri toplam tax free alveriin yüzde 22sini oluturdu ve geçen sene ilk 7 aya göre yüzde 85 büyüme gösterdiler. diye konutu.

eyhun, alverite lüks ürünlere hem çinliler hem de Körfez ülkelerinden gelen ziyaretçilerin daha fazla rabet gösterdiini aktararak, Avrupal ziyaretçiler maalesef Türkiyeyi en azndan organize perakende de pek bir alveri destinasyonu olarak görmüyor. Zaten top 15 içerisine de bir tek Almanya girmi durumda. Bunun da sebebi Alman pasaportu olan ve yaz aylarnda ülkelerini ve akrabalarn ziyaret eden Türklerdir. eklinde konutu.

lem adetlerinde güzel büyümeler var

eyhun, geçen seneler büyüme rakamlarnn genel olarak averaj harcamadan geldiini belirterek, Bu sene ise farkl olarak ilem adetlerinde güzel büyümeler var, bu da aslnda daha salkl bir büyüme, çünkü alveriin sadece enflasyona dayal deil, gelen turistlerin fazla olmas sebebi ile büyüdüünün de iareti. dedi.

çinli ziyaretçilerin artn sürdürdüüne iaret eden eyhun, sözlerini öyle sürdürdü:

çinliler, geçen sene ilk 7 ayda toplam tax free alveriten yüzde 20lik pay alrken, bu sene yüzde 22ye geldiler ve yüzde 85lik büyüme gösteriyorlar. Avrupada yaplan tax free alverilerin yüzde 40dan fazlasn çinliler yapyor ve genelde lüks ve dünyaca bilinen markalar çok daha fazla tercih ediyorlar. çinliler için ödeme sistemleri ve dijital cüzdanlar ile ödeme yapabilmek çok önemli. Türkiyede de dijital ödeme sistemleri sat noktalarnda art gösterdikçe çinlilerin harcama yapmalar daha da kolaylaacak. Ekim ay çinliler için önemli bir ay golden week ad verilen tatillerinde tüm perakende sektörünün beklentisi büyük olmal.

Körfez ülkelerinin alverilerinin toplam etkisinde biraz azalma olduunu aktaran eyhun, geçen sene ilk 7 aya bakldnda Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Birleik Arap Emirliklerinin toplam satn yüzde 27sini oluturduunu, bu sene ilk 7 ayda bu orann yüzde 24 olarak gerçekletiini, halen toplam satta bütün Körfez ülkeleri büyüme göstermeye devam ettiini söyledi.

Ana Sayfaya Git