Yem fiyatları hayvancılığı vurdu

Karacadağ bölgesindeki hayvan yetiştiricileri, artan yem ve saman fiyatları nedeniyle hayvanlarına bakamadıklarını ve satmak zorunda kaldıklarını belirttiler.

Haberler 25.09.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Artan saman ve yem fiyatlar Diyarbakr ile Siverek arasnda bulunan Karacada bölgesindeki hayvancl vurdu. Fiyatlar nedeniyle ayakta duramadklarn belirten bölge üreticileri, hayvan desteklemelerinin arttrlmasn ve yaylacln tevik edilmesini istedi. Yaklak 150 yldr bölgede hayvanclk yaptklarn belirten Maruf Karacada, hayvan sürülerini zamanla bin, bin 500e çkardklarn belirtti.

YEM FYATLARI YÜKSEK

Ancak saman ve arpann pahal olmas nedeniyle sayy düürdüklerini anlatan Karacada, 500-600 hayvana kadar düürdük. Böyle giderse hayvanclk biter. Nisan aynda yaylaya çkyoruz, aralk gibi geri dönüyoruz. Ocak aynda bile kar yamazsa hayvanlar yaylada tutuyoruz. 7-8 ay boyunca sürekli yayladasn. Yaylaya çkmazsan sürekli yem vereceksin. Yaylaya çktn zaman yemden kurtulduunu düünüyorsun ancak imdi böyle bir ey de yok. Mecburen sabah veya öle vakti bir defa yem vermek zorundayz. Hayvancln bitme noktasna gelmesinin en büyük sebebi yemdir. Ot olmadndan dolay mecburen yem veriyorsun. Yem verdiinden dolay maddi olarak sknt çekiyorsun dedi.

HAYVANCILII VURDU

Kendini bildiinden beri Karacada bölgesinde çobanlk yaptn anlatan Murat Tüfek ise, Hayvanclk eskiden iyiydi. Eskiden hayvancln geliri vard ama uanda yem pahal, süt ucuz. Hayvan sahibi isyanda. Kn eskiden iki-üç ay yem verirlerdi hayvanlara, uan 5-6 ay veriyorlar. Yazn bile yem veriyorsun diye konutu. (HA)

Ana Sayfaya Git