Yenilenebilir enerji üssü oluyor!

Güneşlenme gün sayısının en yüksek olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da, uluslararası ölçekte hizmet verecek GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliği (GAP YENEV) Merkezi birkaç ay içerisinde hizmete girecek.

Haberler 04.11.2016 - 08:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAP YENEV Merkezi Yöneticisi ve Harran Üniversitesi (HRÜ) Mühendislik Fakültesi Termodinamik Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Bülent Yeilata, ülkelerin son yllarda yenilenebilir enerji alannda önemli çalmalar yaptn söyledi.

Temiz enerji sektörünü oluturan güne, rüzgar, jeotermal, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarnn ülkelerin ekonomileri için ciddi bir lokomotif haline gelmeye baladn ifade eden Yeilata, bata ABD ve çin olmak üzere dünyann birçok noktasnda bu alandaki önemli merkezlerde teknik incelemelerde bulunduklarn belirtti.

Türkiyenin uluslararas çapta faydalanabilecei GAP YENEV Merkezini, 5 yl süren bir çalmann ardndan hizmete açacak olmann sevincini yaadklarn anlatan Yeilata, unlar kaydetti:

GAP bölgesinden ülkemize çok deerli bir altyap koarak geliyor. Bu merkezin faaliyet alan yenilenebilir enerji ve enerji verimlilii teknolojileridir. GAP bölgesi güne enerjisi potansiyeli bakmndan çok yüksek bir bölge ama dier yenilenebilir enerji teknolojilerinin hepsini de bünyesinde barndryor. Bu artlarda baktmzda bölgemiz ve ülkemiz adna çok ihtiyaç olan bir noktada altyaps çok güçlü olan bir üniversitede böyle bir merkezin iletmeye hazr hale gelmesi bizi heyecanlandryor. Merkezin çalma modeli ve altyaps uzun çalmalar sonucunda oluturuldu. Dolaysyla binay bitirmi vaziyetteyiz detay çalmalar devam ediyor. Merkezimizin cihazlaryla 2017 ylndan itibaren bölgeye ve ülkemize çok deerli hizmetler vereceini düünüyoruz.

- Enerji verimlilii öncelik olacak

Merkezin uluslararas mükemmeliyet konseptine göre tasarlandn vurgulayan Yeilata, merkezin, yaplacak önemli çalmalarla ksa sürede adn bölge ülkelerinde duyuracana inandn dile getirdi.

Merkezin, uluslararas teknoloji transferi yapabilecek kapasitede olduunu vurgulayan Yeilata, öyle konutu:

Merkezde uluslararas çalma modellerinden yararlanrken ilerleyen dönemlerde komu ülkelere de teknoloji transferi potansiyelini düünerek tasarladk. Merkezin çalma alan çok kapsaml olmasna ramen ilk planda güne enerjisi üzerinden gidilecek. Bunu destekleyici yenilenebilir enerji potansiyeli olarak yine bölgede yüksek olan biyokütle teknolojilerine arlk vereceiz balangçta. Enerji verimlilii anlamnda ciddi çalmalarmz var. Balangçta binalarda enerji verimlilii ve sanayide enerji verimlilii konusunda çok ciddi bir altyap ve hareket oluturacaz, daha sonra dier teknolojileri bunun yanna monte edeceiz. Birçok merkezden farkl felsefelerimiz de söz konusu. Özellikle biz burada yerel ve yerinde üretilebilecek teknolojiler konusunda sanayiciye ciddi destek vereceiz.

- Türkiyede tek

Türkiyede YENEV konseptinde olan tek merkez olduklarna iaret eden Yeilata, GAP YENEVin konseptini bünyesinde barndran Türkiyede herhangi bir baka merkez yok. Birbirini destekleyici ve iç içe 2 teknoloji birlikte olacak. Kalknma Bakanl destekleri kapsamnda bu tesis tematik bir merkez konumunda. Dolaysyla bu tematik alanda u anda buras Türkiyede tek bir merkez olarak bulunuyor. Önemli olan bu konseptin içini doldurmak ülkeye bu manada ciddi destekler verebilmek. Bunun detay teknolojileri olarak yenilenebilir enerji ad altnda merkezi var, enerji ve çevre verimlilii anlamnda merkez var. Fakat bir biri ile yakn bu kadar iki geni teknolojileri bünyesinde barndran tek merkez GAP YENEVdir. eklinde konutu.

- Birkaç ay içinde açlyor

HRÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taaltn da bölgenin yllk 3 bin saati bulan bir günelenme süresi olduuna dikkati çekti.

Uluslararas çapta merkezi birkaç ay içerisinde hizmete kazandracaklarn aktaran Taaltn, merkezde yenilenebilir enerji ve güne enerjisiyle ilgili yatrm yapmak isteyen giriimcilere destek vereceklerini bildirdi.

Bölgede enerji kesintisi nedeniyle sorun yaayan çiftçilerin de güne enerjisi yatrmna tevik edileceine deinen Taaltn, çiftçi mahsulü iyi olduu dönemde güne enerjisiyle ilgili enerji ihtiyac için yatrm yapsn, devlette zaten bu yatrmn büyük bir ksmn ödüyor. Elektrik borçlar ödendi ödenmedi veya farkl sorunlar olmaz. Buyurun 2 yllk mahsulle yatrm yapn 10 ylda paranz tekrar kazann. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git