Yerli üretim teşvik edilmeli

Diyarbakır Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz: "Ucuz kırmızı et için yerli üretim teşvik edilmeli"

Haberler 28.10.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Krmz Et Üreticileri Birlii Yönetim Kurulu Bakan Hüseyin Ylmaz, krmz et fiyatlar ve ithal et tartmalarna ilikin açklamalarda bulundu. Üreticinin krmz eti neredeyse maliyetine sattn ifade eden Ylmaz, 24 lira civarnda üreticiden alnan etin tüketiciye ulaana kadar iki kat fiyatna çktn kaydetti. thal et ile et fiyatlarnda ksa süreli ufak düülerin yaanabileceini ancak sonrasnda yerli üreticilerin sorunlar yaayacan savunan Ylmaz, et fiyatlarnn düürülmesi için hayvanclk giderlerinin düürülmesi ve yerli üretimin daha fazla desteklenmesi gerektiini dile getirdi.

Fiyatn dümesini herkesten çok istiyoruz

Üretici olarak etin ucuzlamasn herkesten daha çok istediklerini anlatan Ylmaz, Ne yazk ki girdi maliyetinin yüksek olmas nedeniyle et fiyatlar Türkiyede yüksek. Hayvann tükettii yem, saman, arpa, silaj, küspe, veterinerlik hizmetleri, bakc masraflar ile bunlarla birlikte makine, ekipman, elektrik ve su giderlerinin düürülmesi gerekiyor. Bunlarn hepsi girdi maliyetidir. Bir büyükba hayvan günde en az 60-70 litre suya ihtiyaç duyar. Bunun da bir maliyeti var. Sadece suyun günde hayvan bana 3-4 lira bir maliyeti var. uanda 50 kilogram yem 60 lira. Arpa 1 lira, saman yerinde 55 kuru, silaj 35-40 kuru. Bunlarn hepsi girdi maliyeti dedi.

thal et kalc bir çözüm deil

Bir kilogram etin üreticiye maliyetinin 22-23 lira civarnda olduuna dikkat çeken Ylmaz, unlar kaydetti:

Yerli hayvan aldnz zaman canl olarak kilosunu 20 liradan aa alamazsnz. Bunun hepsi maliyettir. uanda üreticiden çkan karkas etin maliyeti 24 liradr. Bunun da bir iki ay vadesi var, pein almyoruz. Günlük bir kilogram etin üreticiye maliyeti ortada. Üreticiden çkan etin kilogram fiyat da belli ama tüketiciye gidene kadar 2-3 katna çkyor. Bu da üreticilere mal ediliyor. uanda karkas etin kilosu 23-24 lirann altna düerse kesinlikle üreticiler kar etmezler, zarar ederler. Girdi maliyetinin düürülmesi lazm ki et fiyatlar da düsün. Ama ithal et sadece belki birkaç ay et fiyatlarn düürebilir ama sürekli et fiyatlarnn dümesinde çözüm deil. çözüm olarak girdi maliyetinin düürülmesi lazm.

Ana olmadan dana olmaz

Hayvancln gelitirilmesi için ksa, orta ve uzun vadeli planlarn ortaya konulmas gerektiini belirten Ylmaz, Ksa ve orta vadede yem girdilerinin düürülmesi lazm. Türkiyede hayvan üretebilmemiz için küçük iletmelerin desteklenmesi lazm. Köydeki adam bugün hayvanclk yapmyorsa ve biz orada hayvanclk yapmasn tevik etmiyorsak, bu ehre göç ederse biz daha onu köye döndüremeyiz. Üreticiden direkt tüketici konumuna geçer. Ve bizim hayvan varlmz giderek azalr. Yerli üretimi hzlandrmak lazm. Herkes ana olmadan dana olmaz diyor, gerçekten de ana olmadan dana olmaz. Biz istediimiz kadar dardan dana getirelim. Sonuçta ana olmadan hep getireceiz. Bir anann burada olmasn salamamz lazm diye konutu.

Ana Sayfaya Git