Görüş Bildir

Yerli üretim teşvik edilmeli

Diyarbakır Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz: "Ucuz kırmızı et için yerli üretim teşvik edilmeli"

Yerli üretim teşvik edilmeli

Diyarbakır Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yılmaz, kırmızı et fiyatları ve ithal et tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Üreticinin kırmızı eti neredeyse maliyetine sattığını ifade eden Yılmaz, 24 lira civarında üreticiden alınan etin tüketiciye ulaşana kadar iki katı fiyatına çıktığını kaydetti. İthal et ile et fiyatlarında kısa süreli ufak düşüşlerin yaşanabileceğini ancak sonrasında yerli üreticilerin sorunlar yaşayacağını savunan Yılmaz, et fiyatlarının düşürülmesi için hayvancılık giderlerinin düşürülmesi ve yerli üretimin daha fazla desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

“Fiyatın düşmesini herkesten çok istiyoruz”

Üretici olarak etin ucuzlamasını herkesten daha çok istediklerini anlatan Yılmaz, “Ne yazık ki girdi maliyetinin yüksek olması nedeniyle et fiyatları Türkiye’de yüksek. Hayvanın tükettiği yem, saman, arpa, silaj, küspe, veterinerlik hizmetleri, bakıcı masrafları ile bunlarla birlikte makine, ekipman, elektrik ve su giderlerinin düşürülmesi gerekiyor. Bunların hepsi girdi maliyetidir. Bir büyükbaş hayvan günde en az 60-70 litre suya ihtiyaç duyar. Bunun da bir maliyeti var. Sadece suyun günde hayvan başına 3-4 lira bir maliyeti var. Şuanda 50 kilogram yem 60 lira. Arpa 1 lira, saman yerinde 55 kuruş, silaj 35-40 kuruş. Bunların hepsi girdi maliyeti” dedi.

“İthal et kalıcı bir çözüm değil”

Bir kilogram etin üreticiye maliyetinin 22-23 lira civarında olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

“Yerli hayvan aldığınız zaman canlı olarak kilosunu 20 liradan aşağı alamazsınız. Bunun hepsi maliyettir. Şuanda üreticiden çıkan karkas etin maliyeti 24 liradır. Bunun da bir iki ay vadesi var, peşin almıyoruz. Günlük bir kilogram etin üreticiye maliyeti ortada. Üreticiden çıkan etin kilogram fiyatı da belli ama tüketiciye gidene kadar 2-3 katına çıkıyor. Bu da üreticilere mal ediliyor. Şuanda karkas etin kilosu 23-24 liranın altına düşerse kesinlikle üreticiler kar etmezler, zarar ederler. Girdi maliyetinin düşürülmesi lazım ki et fiyatları da düşsün. Ama ithal et sadece belki birkaç ay et fiyatlarını düşürebilir ama sürekli et fiyatlarının düşmesinde çözüm değil. Çözüm olarak girdi maliyetinin düşürülmesi lazım.”

“Ana olmadan dana olmaz”

Hayvancılığın geliştirilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli planların ortaya konulması gerektiğini belirten Yılmaz, “Kısa ve orta vadede yem girdilerinin düşürülmesi lazım. Türkiye’de hayvan üretebilmemiz için küçük işletmelerin desteklenmesi lazım. Köydeki adam bugün hayvancılık yapmıyorsa ve biz orada hayvancılık yapmasını teşvik etmiyorsak, bu şehre göç ederse biz daha onu köye döndüremeyiz. Üreticiden direkt tüketici konumuna geçer. Ve bizim hayvan varlığımız giderek azalır. Yerli üretimi hızlandırmak lazım. Herkes ‘ana olmadan dana olmaz’ diyor, gerçekten de ana olmadan dana olmaz. Biz istediğimiz kadar dışarıdan dana getirelim. Sonuçta ana olmadan hep getireceğiz. Bir ananın burada olmasını sağlamamız lazım” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi