Yıllık enflasyon

Merkez Bankası Başkanı Uysal: 2020 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8.2

Haberler 31.01.2020 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MerkezBankas Bakan Murat Uysal, Enflasyonun 2020 yl sonunda yüzde 8.2 olarak gerçekleecei, 2021 yl sonunda yüzde 5.4e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanaca tahmin edilmektedir dedi.

Merkez Bankas Bakan Murat Uysal, 2020 ylnn ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantsn düzenledi. 2020 yl için Ekim enflasyon raporunda yüzde 11 olan gda enflasyon varsaymn koruduklarn belirten Uysal, Tahminlerimizi üretirken makroekonomik politikalarn orta vadeli bir perspektifle enflasyonu düürmeye odakl olarak koordineli bir ekilde belirlendii görünümü esas alyoruz. Bu balamda yeni ekonomi program çerçevesinde maliye politikasnn ekonomideki dengelenme sürecine katk verecek ekilde oluturulmaya devam edeceini ve kamu kontrolündeki yönetilen, yönlendirilen fiyat ve ücret ayarlamalarnn büyük ölçüde enflasyondaki düü sürecini destekleyecek ekilde belirleneceini varsaydk. Enflasyondaki düüün devamn önceliklendiren güçlü politika koordinasyonu, risk birimi ve belirsizlik alglamalarndaki iyilemenin devam etmesi açsndan kritik önem tamakta diye konutu.

ENFLASYON 2020 SONUNDA YÜZDE 8.2 OLACAK

Uysal, enflasyonu düürmeye odakl sk bir para politikas duruu ve güçlü politika koordinasyonu altnda enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakn sayacann öngörüldüünü ifade etti. Uysal, Bu çerçevede enflasyonun 2020 yl sonunda yüzde 8.2 olarak gerçekleecei, 2021 yl sonunda yüzde 5.4e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanaca tahmin edilmektedir. Enflasyonun yüzde 70 olaslkla 2020 yl sonunda yüzde 6.2 ile yüzde 10.2 aralnda, 2021 yl sonunda ise yüzde 3 ile yüzde 7.8 aralnda gerçekleecei öngörülmektedir. Enflasyon, Ekim Enflasyon Raporunu takip eden dönemde tahminlerimizle uyumlu gerçekleti. Enflasyondaki düüün sürekliliini salamaya odakl parasal duruun ve makro politika koordinasyonunun sürdürülecei bir çerçeve altnda 2020 ve 2021 yl sonu enflasyon tahminlerinde deiiklik yapmadk. Yl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.2 olarak koruduk dedi. Uysal, akaryakt ürünlerindeki eel mobil uygulamasnn da katksyla petrol fiyatlarna ilikin varsaymlardaki yukar yönlü güncellemenin yl sonu enflasyon tahminine etkisinin 0.1 puan ile snrl kalacan öngördüklerini söyledi.

2021 SONU ENFLASYON TAHMN YÜZDE 5.4

Uysal, Bir önceki rapor tahminlerine göre bir miktar daha yukarda seyretmesi beklenen çkt açndaki güncelleme tüketici enflasyonu tahminini 0,1 puan, birim igücü maliyetlerindeki art ise 0,2 puan yükseltiyor. Dier taraftan 2019 ylnn son çeyreine ilikin gerçeklemenin ve yl genelinde enflasyon ana eiliminde beklenen iyilemenin yl sonu enflasyon tahminini düürücü etkisini 0,2 puan olarak hesaplyoruz. Ayrca son dönemde gerçekletirilen baz vergi ayarlamalarnn yl sonu enflasyonuna 0,2 puan aa yönlü etki yapacan tahmin ediyoruz. Temkinli parasal duru ve bekleyilerdeki iyilemenin sürmesiyle enflasyondaki düü eiliminin devam edeceini öngörüyoruz. Bu çerçevede 2021 yl enflasyon tahminimizi de yüzde 5,4 olarak sabit tuttuk dedi.

Bu enflasyon tahminlerini, küresel finansal koullarn lml seyredecei ve son dönemde ülke risk biriminde görülen kademeli gelimenin önümüzdeki dönemde devam edecei bir çerçevede elde ettiklerini dile getiren Murat Uysal, finansal koullardaki iyilemenin ekonomideki toparlanmay desteklediini ve bu çerçevede toplam talep koullarnn enflasyonist olmayaca bir görünüm öngördüklerini kaydetti.

PARA POLTKASINDAK TEMKNL DURU SÜRMEL

2020 ylndaki para politikasna dair ksa bir deerlendirme de yapan Uysal, enflasyonun bir süre için mevcut seviyelerde yatay seyrettikten sonra, enflasyon beklentilerinde genele yaylan iyilemenin sürmesi ve temkinli parasal duruun da etkisiyle, yl sonu tahminine doru kademeli olarak gerileyeceini belirtti. Merkez Bankas Bakan, Enflasyon görünümündeki iyilemeyle oluan manevra alann Temmuz ayndan itibaren güçlü faiz indirimleri yaparak kullandk. Geldiimiz noktada mevcut politika duruumuzun hedeflenen dezenflasyon patikasyla uyumlu olduunu deerlendiriyoruz. Enflasyondaki düüün hedeflenen patikayla uyumlu ekilde gerçeklemesi için para politikasndaki temkinli duruun sürdürülmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde atabileceimiz politika admlarn ve parasal duruu ana eilime dair göstergeleri dikkate alarak enflasyondaki düüün sürekliliini salayacak ekilde belirleyeceiz açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git