Türk-İş aylık açlık ve yoksulluk sınırı araştırması sonuçlarını açıkladı

Mart ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 345, yoksulluk sınırı ise 7 bin 639 lira olarak hesaplandı

Haberler 28.03.2020 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-, mart aynda 4 kiilik bir ailenin açlk snrnn 2 bin 345, yoksulluk snrnn ise 7 bin 639 lira olarak hesaplandn bildirdi.

Türk- tarafndan, çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yaplan açlk ve yoksulluk snr aratrmasnn bu ayki sonuçlar açkland.

Konfederasyondan yaplan açklamada, etkisi ve yaygnlyla küresel halk sal sorununa dönüen koronavirüsün, sosyal yaamn yan sra ekonominin birçok alann da olumsuz etkiledii belirtildi.

Virüsle mücadele çerçevesinde bir dizi önlemin uygulamaya konulduu vurgulanan açklamada, Yaanan bu süreçte temel gda maddelerine eriim önem kazanmtr. çalanlarn i koullarnn salkl olmasnn yan sra istihdam ve gelir güvencesinin sürdürülebilirliini de salamak gerekmektedir. çalanlarn aileleriyle birlikte bata gda harcamas olmak üzere temel ihtiyaçlarnn karlanabilmesi, çözüme kavuturulmas gereken temel sorunlar arasnda yer almaktadr. ifadelerine yer verildi.

AçLIK VE YOKSULLUK SINIRI

Açklamaya göre, Türk-in mart ay aratrmas sonuçlar ise öyle:

4 kiilik bir ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken aylk gda harcamas tutar (açlk snr) 2 bin 345 lira 24 kuru. Gda harcamas ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakt), ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier aylk harcamalarnn toplam tutar ise (yoksulluk snr) 7 bin 639 lira 22 kuru. Bekar bir çalann yaama maliyeti ise aylk 2 bin 847 lira 14 kuru olarak hesapland.

4 kiilik bir ailenin aylk gda harcamas tutar bir önceki aya göre 88, temel ihtiyaçlar için yaplmas gereken toplam harcama ise 286 lira daha fazla olmutur. Son bir yl itibaryla art tutar ise (aile bütçesine gelen ek harcama gerei) gdada 331, toplamda 1079 liradr. Ücret geliri elde eden çalan ve emeklilerinin satn alma gücünde meydana gelen, gelecek olan kaybn çeitli desteklerle giderilmesi gerei ortaya çkmaktadr.

Ana Sayfaya Git