Zincir marketler mahalle bakkalını yok ediyor

Son birkaç yıl içerisinde sayıları sürekli artan zincir marketler, mahalle esnafını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Haberler 17.01.2020 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zincir marketlerin çoalmasndan dolay i yapamadklarn mahalle esnafnn dükknlarn kapattn söyleyen esnaftan Ahmet Aslan, 17 yldr mahalle esnafym. Küçük esnaf olarak ekmeimiz çkyor. Zincir marketlerin çoalmas küçük esnaf bitiriyor. Bundan dolay mahalle esnaf dükkanlarn kapatyor. Zincir marketler ehir dna çkarsa mahalle esnaf kendi ekmek parasn çkarr. Halkmza borç veriyoruz. Borcunu verenler var ama son zamanlarda baz borçlular krizin olmasndan dolay parasn veremiyor. dedi,

Zincir marketlerin mahalle aralarnda açlmas bizi çok etkiliyor

Aslan, Veresiye defteri borçtan dolay kabarm durumda. Biz komularmza da borç para veriyoruz ama alveri yaptklarnda zincir marketlere gidiyor. Zincir marketlerin mahalle aralarnda fazla açlmas bizi çok etkiliyor. Zincir marketler her semtte bir tane açlsa yine olur ama her mahallede 3-4 tane açlm. Bu da mahalle esnafn kepenk kapatmaya zorluyor. ifadelerini kulland.

Meclisin zincir marketlere dur demesi ve küçük esnafa destek vermesi lazm

Akrabalarnn kendilerinden yapt alveriten dolay ilerinin yürüdüünü belirten esnaf Yakup Ylmaz, Balar ilçesi Körhat Mahallesinde 20 yllk esnafz. Kriz olduundan dolay ekonomik skntdayz. Dükknn ayakta kalmasnn sebebi eski esnaf olmamzdandr. Akrabalarmz da olmasayd bu dükkn çoktan kapatmtk. dedi.

Ylmaz, Kr marjmz çok düük. Yan tarafmzda bo dükkn var. Oras 4-5 kez açld ama i olmadndan dolay dükkn tekrardan kapattlar. Zincir marketlerin her yerde açlmas biz küçük esnaf zor durumda brakyor. Her mahallede bir tane zincir market kuruluyor ve bu da mahalle esnafn ciddi bir ekilde etkiliyor. Meclisin zincir marketlere dur demesi, küçük esnafa destek vermesi ve zamlara durdurmas lazm. eklinde konutu.

video

Zincir marketler yüzünden küçük esnafn ii olmuyor

lerinin durgun olduunu belirten esnaf Tuncay Kaya ise öyle konutu:

ler u an durgundur. Biz bakalarnn iini yapmayalm diye kendi iimizi yapyoruz. Baz günler günlük kazancmz 100 lira bazen de siftah yapmadmz oluyor. Yeri gelince biz müterimize borç para veriyoruz ama onlar zincir marketlere gidip oradan alveri yapyorlar. Bizim isteimiz mahalle sakinlerimizin bizim gibi küçük esnafa sahip çkmalardr. Zincir marketler yüzünden küçük esnafn ii olmuyor. Zincir marketlerde bir kuru eksik olsa o bir kuruu almasa sana eyalarn vermiyor. Zincir marketler her mahallede olmas biz küçük esnaf çok etkiliyor ve kapatma riskiyle kar karyayz. Bu konuda yetkililerin acilen önlem almas lazm. Yetkililerin bize yapacaklar en büyük katk zincir marketlerin mahallelerde olmamas için çalma yapmalardr. dedi.

Ana Sayfaya Git