Görüş Bildir

Zincir marketler mahalle bakkalını yok ediyor

Son birkaç yıl içerisinde sayıları sürekli artan zincir marketler, mahalle esnafını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Zincir marketler mahalle bakkalını yok ediyor

Zincir marketlerin çoğalmasından dolayı iş yapamadıklarını mahalle esnafının dükkânlarını kapattığını söyleyen esnaftan Ahmet Aslan, "17 yıldır mahalle esnafıyım. Küçük esnaf olarak ekmeğimiz çıkıyor. Zincir marketlerin çoğalması küçük esnafı bitiriyor. Bundan dolayı mahalle esnafı dükkanlarını kapatıyor. Zincir marketler şehir dışına çıkarsa mahalle esnafı kendi ekmek parasını çıkarır. Halkımıza borç veriyoruz. Borcunu verenler var ama son zamanlarda bazı borçlular krizin olmasından dolayı parasını veremiyor." dedi,

"Zincir marketlerin mahalle aralarında açılması bizi çok etkiliyor"

Aslan, "Veresiye defteri borçtan dolayı kabarmış durumda. Biz komşularımıza da borç para veriyoruz ama alışveriş yaptıklarında zincir marketlere gidiyor. Zincir marketlerin mahalle aralarında fazla açılması bizi çok etkiliyor. Zincir marketler her semtte bir tane açılsa yine olur ama her mahallede 3-4 tane açılmış. Bu da mahalle esnafını kepenk kapatmaya zorluyor." ifadelerini kullandı.

"Meclisin zincir marketlere dur demesi ve küçük esnafa destek vermesi lazım"

Akrabalarının kendilerinden yaptığı alışverişten dolayı işlerinin yürüdüğünü belirten esnaf Yakup Yılmaz, " Bağlar ilçesi Körhat Mahallesinde 20 yıllık esnafız. Kriz olduğundan dolayı ekonomik sıkıntıdayız. Dükkânın ayakta kalmasının sebebi eski esnaf olmamızdandır. Akrabalarımız da olmasaydı bu dükkânı çoktan kapatmıştık." dedi.

Yılmaz, "Kâr marjımız çok düşük. Yan tarafımızda boş dükkân var. Orası 4-5 kez açıldı ama iş olmadığından dolayı dükkânı tekrardan kapattılar. Zincir marketlerin her yerde açılması biz küçük esnafı zor durumda bırakıyor. Her mahallede bir tane zincir market kuruluyor ve bu da mahalle esnafını ciddi bir şekilde etkiliyor. Meclisin zincir marketlere dur demesi, küçük esnafa destek vermesi ve zamlara durdurması lazım." şeklinde konuştu.

video

"Zincir marketler yüzünden küçük esnafın işi olmuyor"

İşlerinin durgun olduğunu belirten esnaf Tuncay Kaya ise şöyle konuştu:

"İşler şu an durgundur. Biz başkalarının işini yapmayalım diye kendi işimizi yapıyoruz. Bazı günler günlük kazancımız 100 lira bazen de siftah yapmadığımız oluyor. Yeri gelince biz müşterimize borç para veriyoruz ama onlar zincir marketlere gidip oradan alışveriş yapıyorlar. Bizim isteğimiz mahalle sakinlerimizin bizim gibi küçük esnafa sahip çıkmalarıdır. Zincir marketler yüzünden küçük esnafın işi olmuyor. Zincir marketlerde bir kuruş eksik olsa o bir kuruşu almasa sana eşyalarını vermiyor. Zincir marketler her mahallede olması biz küçük esnafı çok etkiliyor ve kapatma riskiyle karşı karşıyayız. Bu konuda yetkililerin acilen önlem alması lazım. Yetkililerin bize yapacakları en büyük katkı zincir marketlerin mahallelerde olmaması için çalışma yapmalarıdır." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi