ZMO: Pamuğun kilo alım fiyatı 6 TL'den aşağı olmamalı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, üreticinin zarar etmemesi için kilo alım fiyatı ve destek prim rakamı henüz devlet tarafından açıklanmayan pamuğun kilogram fiyatının 6 TL'den aşağı olmaması gerektiğini söyledi.

Haberler 18.09.2020 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birlii (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odas (ZMO) Adana ube Bakan Feyzullah Korkut, bu sezon kilo alm fiyat ve destek prim rakam henüz açklanmayan pamuk fiyatlarna dair yazl bir açklama yaymlad.

Türkiyede bu yl pamuun ekim alanlarnn geçen yl yaanan olumsuzluklarn etkisiyle 350 bin hektara dütüünü belirten Korkut, son 24 ylda ekim alanlarndaki en büyük daralmann da Antalyada yaandn ve bu süreçte ekim alanlarndaki toplam daralmann yüzde 37 olduu bilgilerini paylat.

TÜK D Ticaret statistikleri göre, Türkiyenin geçen yl yüzde 13 artla 1,5 milyar dolar deerinde 935 bin tonluk lif pamuk ithalat yaptna dikkat çeken Korkut, pamuk üretim alanlarnn mutlaka arttrlmas gerektiini kaydetti.

ÜRETC DESTEKLENMEL

Üreticinin pamuk üretimini arttrabilmesi için mutlaka desteklenmesi gerektii vurgulayan Korkut, Ülkemiz pamuk üretiminde yüksek girdi maliyeti, üreticinin rekabet gücünü olumsuz etkileyen temel faktörlerden biridir. Pamukta girdi/ürün fiyat paritesi girdiler aleyhine artmasnn yan sra sübvansiyonlu ithalatn da etkisi ile ortalama iç piyasa fiyat maliyeti karlama konusunda yetersiz kalmaktadr. 2020 ylnda kütlü pamuk üretim maliyetinin 4,86 TL/Kg olaca tahmin edilmektedir. Henüz fiyat ve destek açklanmad. Beklenti, çiftçinin eline geçecek parann 6 TL/ Kgdan aa olmamas gerekmektedir. Fiyatn düük olmas durumunda üretici, önceki yllarda olduu gibi pamuk üretiminden uzaklaacaktr. çiftçilere salanan ürün destei son üç yldr 80 kuru / kg olarak devam etmektedir. Bu destein günün koullarna göre belirlenerek en az 1,5 TL /Kga yükseltilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak; Türkiye tarm politikalarnda güncellemeler yapmak ve üreticiyi desteklemek zorundadr diye belirtti.

Ana Sayfaya Git