20 yıl oldu be gözüm!

Dün, albümleriyle, şarkılarıyla Türkiye’de bir döneme imza atmış olan özgün müziğin en büyük ustalarından Ahmet Kaya'nın ölüm yıldönümüydü.

Haberler 17.11.2020 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

28 Ekim 1957de dünyaya gelen Ahmet Kaya, özellikle 80li ve 90l yllara damga vurdu. Alt yanda babasnn hediye ettii balama ile müzie tutunan Kaya, ailesiyle 1972de stanbul a göç etti ve hayat bu ehirde deiti.

Büyük kentte yaamann skntlarn daha atlatamadan, 16 yanda yasad afi basmaktan kendini hapiste bulan Ahmet Kaya, dar çktktan sonra arkadalaryla çeitli etkinliklerde balama çalmaya balad.

AHMET KAYANIN HAYATI

Askerlik çanda da ordu orkestrasnda yer alan Ahmet Kaya, sivil hayata dönüünde Emine Kaya ile evlenip, çidem adnda bir kz çocuuna sahip oldu. 1984 ylnda çkan ilk albümü olan Ya Rza imdi ile bekledii ilgiyi görmeyen sanatç, hapiste tant Selda Bacann kardei Sezer Bacann katksyla, 1985te Alama Bebeim adl albümüyle müzik piyasasna bomba gibi dütü.

Kendine has sesi, müzik tarz ve ark sözlerindeki derinlikle özgün bir dinleyici kitlesine ulaan Ahmet Kaya, bir anda 1980 sonras siyasetten arndrlm Türkiyenin biraz protest, biraz siyasi ve çounlukla isyankar sesi oldu.

Yapt müzik pop, halk müzii ve arabeskle tam olarak uyumayan Ahmet Kaya için tüm otoriteler özgün müzik yorumlar yapld. Bu ekilde, klielemi müzik akmlarna kar bir duru olarak milyonlarca dinleyicinin tercihi olan Kayay toplumun tüm kesimleri benimsendi

KÜRT KMLYLE ÖNE çIKTI

Ahmet Kaya her ne kadar solcu ve Kürt kimlii ile öne çksa da, özellikle 80lerde ve 90larn sonuna kadar hem solcu, hem de saclar tarafndan beenilerek dinlendi.

Ahmet Kayann ark sözleri tüm politik akmlarn davalarna ruh verdii ve her kesimin özlemlerini, hasretlerini, mücadelelerini dile getirdii için, tüm albümleri yok satt. 90l yllarn sonlarnda yapt baz açklamalar ve demeçler sebebiyle toplumun farkl kesimlerinden farkl yorumlar alan Ahmet Kaya, hakknda açlan davalarn ardndan Türkiyeyi terk etmek durumunda kald.

16 Kasm 2000de Pariste son albümünün kaytlarn yapt bir dönemde kalp krizi geçirerek hayatn kaybeden Kayann ardndan ansna 7 farkl albümü daha çkartld.

Bu albümlerden 4ü arklarnn yeniden düzenlendii ve kiiliine sayg için kayt altna alnan çalmalardan oluuyordu.

Ahmet Kaya hakknda sanat dnda protest duruu, siyasi bak açs ve etnik kimliiyle ilgili çok fazla ey yazld çizildi.

Yllarca büyük bir tartma konusu olan Ahmet Kayann akbeti, pek çok siyasi parti tarafndan da masaya yatrld. Seçim çalmalarnda, Kürt sorunu çözüm süreçlerinde dizeleri dillendirilen Kaya, ölümünden sonra bile kitleler için sembol olabilmi ender sanatçlardandr.

Ana Sayfaya Git