20 yıl oldu be gözüm!

Dün, albümleriyle, şarkılarıyla Türkiye’de bir döneme imza atmış olan özgün müziğin en büyük ustalarından Ahmet Kaya'nın ölüm yıldönümüydü.

20 yıl oldu be gözüm!

28 Ekim 1957'de dünyaya gelen Ahmet Kaya, özellikle 80'li ve 90'lı yıllara damga vurdu. Altı yaşında babasının hediye ettiği bağlama ile müziğe tutunan Kaya, ailesiyle 1972'de İstanbul 'a göç etti ve hayatı bu şehirde değişti.

Büyük kentte yaşamanın sıkıntılarını daha atlatamadan, 16 yaşında yasadışı afiş basmaktan kendini hapiste bulan Ahmet Kaya, dışarı çıktıktan sonra arkadaşlarıyla çeşitli etkinliklerde bağlama çalmaya başladı.

AHMET KAYA'NIN HAYATI

Askerlik çağında da ordu orkestrasında yer alan Ahmet Kaya, sivil hayata dönüşünde Emine Kaya ile evlenip, Çiğdem adında bir kız çocuğuna sahip oldu. 1984 yılında çıkan ilk albümü olan "Ya Rıza Şimdi" ile beklediği ilgiyi görmeyen sanatçı, hapiste tanıştığı Selda Bağcan'ın kardeşi Sezer Bağcan’ın katkısıyla, 1985’te "Ağlama Bebeğim" adlı albümüyle müzik piyasasına bomba gibi düştü.

Kendine has sesi, müzik tarzı ve şarkı sözlerindeki derinlikle özgün bir dinleyici kitlesine ulaşan Ahmet Kaya, bir anda 1980 sonrası siyasetten arındırılmış Türkiye'nin biraz protest, biraz siyasi ve çoğunlukla isyankar sesi oldu.

Yaptığı müzik pop, halk müziği ve arabeskle tam olarak uyuşmayan Ahmet Kaya için tüm otoriteler "özgün müzik" yorumları yapıldı. Bu şekilde, klişeleşmiş müzik akımlarına karşı bir duruş olarak milyonlarca dinleyicinin tercihi olan Kaya'yı toplumun tüm kesimleri benimsendi

KÜRT KİMLİĞİYLE ÖNE ÇIKTI

Ahmet Kaya her ne kadar “solcu” ve “Kürt” kimliği ile öne çıksa da, özellikle 80'lerde ve 90'ların sonuna kadar hem solcu, hem de sağcılar tarafından beğenilerek dinlendi.

Ahmet Kaya'nın şarkı sözleri tüm politik akımların davalarına ruh verdiği ve her kesimin özlemlerini, hasretlerini, mücadelelerini dile getirdiği için, tüm albümleri yok sattı. 90'lı yılların sonlarında yaptığı bazı açıklamalar ve demeçler sebebiyle toplumun farklı kesimlerinden farklı yorumlar alan Ahmet Kaya, hakkında açılan davaların ardından Türkiye'yi terk etmek durumunda kaldı.

16 Kasım 2000'de Paris'te son albümünün kayıtlarını yaptığı bir dönemde kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Kaya'nın ardından anısına 7 farklı albümü daha çıkartıldı.

Bu albümlerden 4'ü şarkılarının yeniden düzenlendiği ve kişiliğine saygı için kayıt altına alınan çalışmalardan oluşuyordu.

Ahmet Kaya hakkında sanatı dışında protest duruşu, siyasi bakış açısı ve etnik kimliğiyle ilgili çok fazla şey yazıldı çizildi.

Yıllarca büyük bir tartışma konusu olan Ahmet Kaya'nın akıbeti, pek çok siyasi parti tarafından da masaya yatırıldı. Seçim çalışmalarında, Kürt sorunu çözüm süreçlerinde dizeleri dillendirilen Kaya, ölümünden sonra bile kitleler için sembol olabilmiş ender sanatçılardandır.

Kaynak: Diyarbakır Söz