'Kredi kartı kullanmayı âdet haline getirmeyin'

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, istisnai durumlar hariç, "nakit para taşıma güçlüğü" veya "para puan" kazanma gibi basit gerekçelerle kredi kartı kullanımının âdet haline getirilmemesi uyarısında bulundu.

Haberler 20.02.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

slam limlerinin büyük çounluunun faizli bankalarn kredi kartlarn kullanmay caiz görmediini belirten Fetva Kurulu, aznlkta olan dier limlerin ise ödemenin geciktirilmemesi artyla kredi kart kullanmay zamanmzn bir ihtiyac olarak gördüklerini belirtti.

Açklamada, u ifadelere yer verildi:

ADET HALNE GETRMEYN

Kredi kart ve POS cihaznn fkhn hangi bal altna girdii tartma konusu olsa da kanaatimiz, karttaki limitin bankann kart kullancsna verdii borç para mesabesinde olduu yönündedir.

Kredi kartyla yaplan her bir alveri neticesinde POS sahibi çou zaman bankaya belli bir yüzdelik ödemektedir. Bu da bankann kart sahibine verdii limitin/borcun, kendisine fazlasyla dönmesi anlamna gelmektedir. öyle ki; kredi kartyla 1000 TLlik bir alveri yapldnda satc bu alveri neticesinde parasn ertesi gün en az 1,05 yani 10,05 TL komisyon fark ile bankadan alabilmektedir. Kald ki baz bankalarda bu oran daha fazladr. Bu durum faizli bankalarn basit bir borç ilemiyle krlarna kr katmalar anlamna gelmektedir.

Öyleyse; pein fiyatna taksitli sat gibi insanlarn ihtiyaç duyduu baz istisnai durumlar hariç nakit para tama güçlüü veya para puan kazanma gibi basit gerekçelerde kredi kart kullanm det haline getirilmemelidir.

Ana Sayfaya Git