Görüş Bildir

'Kredi kartı kullanmayı âdet haline getirmeyin'

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, istisnai durumlar hariç, "nakit para taşıma güçlüğü" veya "para puan" kazanma gibi basit gerekçelerle kredi kartı kullanımının âdet haline getirilmemesi uyarısında bulundu.

'Kredi kartı kullanmayı âdet haline getirmeyin'

İslam âlimlerinin büyük çoğunluğunun faizli bankaların kredi kartlarını kullanmayı caiz görmediğini belirten Fetva Kurulu, azınlıkta olan diğer âlimlerin ise ödemenin geciktirilmemesi şartıyla kredi kartı kullanmayı zamanımızın bir ihtiyacı olarak gördüklerini belirtti.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

ADET HALİNE GETİRMEYİN

"Kredi kartı ve POS cihazının fıkhın hangi başlığı altına girdiği tartışma konusu olsa da kanaatimiz, karttaki limitin bankanın kart kullanıcısına verdiği "borç para" mesabesinde olduğu yönündedir.

Kredi kartıyla yapılan her bir alışveriş neticesinde POS sahibi çoğu zaman bankaya belli bir yüzdelik ödemektedir. Bu da bankanın kart sahibine verdiği limitin/borcun, kendisine fazlasıyla dönmesi anlamına gelmektedir. Şöyle ki; kredi kartıyla 1000 TL’lik bir alışveriş yapıldığında satıcı bu alışveriş neticesinde parasını ertesi gün en az 1,05 yani 10,05 TL komisyon farkı ile bankadan alabilmektedir. Kaldı ki bazı bankalarda bu oran daha fazladır. Bu durum faizli bankaların basit bir borç işlemiyle kârlarına kâr katmaları anlamına gelmektedir.

Öyleyse; peşin fiyatına taksitli satış gibi insanların ihtiyaç duyduğu bazı istisnai durumlar hariç "nakit para taşıma güçlüğü" veya "para puan" kazanma gibi basit gerekçelerde kredi kartı kullanımı âdet haline getirilmemelidir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi