10 milyonluk dolandırıcılık

Diyarbakır'da 10 milyon liralık GSM dolandırıcılığı 12 GSM bayisi yetkilisinden 9'ü tutuklandı. 12 bin kişinin mağdur olduğu belirlendi.

Haberler 08.04.2018 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda bir GSM irketinin baz bayilerinde sistem açndan yararlanarak, vatandalarn ödedii faturalar iptal edip, milyonlarca lira vurgun yaptklar iddiasyla 31 kii gözaltna alnd. 11 bin 905 kiiden yaklak 10 milyon 585 bin 48 lira haksz kazanç elde ettii öne sürülen üphelilerden 9u tutukland, 8i adli kontrol artyla, 22 kii ise serbest brakld.

çARI MERKEZ BLE KURMULAR

Öte yandan, Adana Emniyet Müdürlüüne bal Yankesicilik ve Dolandrclk Büro Amirlii ekipleri, Son Alo ismiyle Adana merkezli stanbul, Ankara, Eskiehir, Edirne, Gaziantep, zmir, Mersin, Osmaniye ve anlurfada 73 adrese 5 Nisan günü afak vakti operasyonu düzenledi. 59 kii gözaltna alnd. çar merkezi kurmular Polis gördüü manzara karsnda akna döndü.

DYARBAKIR-Türkiyede mobil, internet, ev telefonu ve kurumsal servisler alannda hizmet veren bir GSM irketinin Diyarbakrdaki baz bayilerinde, düzenli fatura ödeyen binlerce kii, borçlarnn olduunu dair fatura gelince savcla suç duyurusunda bulundu. Madurlar, düzenli olarak faturalarn ödediklerini, buna ilikin dekontlarnn bulunduunu, taksitli cihaz kampanyasndan faydalanarak telefon aldklarn belirtti.

10 MLYON LRALIK DOLANDIRICILIK

ikayetlerin artmas üzerine harekete geçen polis, vatandalarn 12 GSM bayisine nakit olarak faturalarn ödedikten sonra bayi sahibi ve çalanlarnn sistem açndan faydalanp, bu ödemeleri iptal ederek haksz kazanç saladklarn tespit etti. Asayi ube Müdürlüüne bavuran 382 kiinin ifadelerini alan polis, Diyarbakrda 11 bin 905 kiinin bu olaydan dolay madur olduunu ve vatandalarn nakit olarak ödedii paray GSM irketine yatrmayan bayi sahibi ve çalanlarnn 10 milyon 585 bin 48 lira haksz kazanç elde ettiini belirledi.

31 K GÖZALTINA ALINDI

Operasyon için dümeye basan polisler, geçen hafta, 17 ayr adrese baskn düzenledi. Asayi ube Müdürlüü Yankesicilik ve Dolandrclk Büro Amirlii koordinesinde yaplan operasyona Özel Harekt, Kaçakçlk ve Organize Suçlarla Mücadele ile Narkotik ube Müdürlüklerine bal 34 ekip ve 115 polis katld. Operasyonda 31 kii gözaltna alnd.

Emniyetteki ilemlerinin ardndan üpheliler adliyeye sevk edildi. üphelilerden 14ü savclk sorgusunun ardndan serbest brakld. Mahkemeye çkarlan 17 üpheliden 9u tutukland, 8 kii ise adli kontrol artyla serbest brakld. Soruturma kapsamnda, baz kiilerin yakalanmas için çalmalarn sürdüü bildirildi.

çARI MERKEZ BLE KURMULAR

Öte yandan, Adana Emniyet Müdürlüüne bal Yankesicilik ve Dolandrclk Büro Amirlii ekipleri, Son Alo ismiyle Adana merkezli stanbul, Ankara, Eskiehir, Edirne, Gaziantep, zmir, Mersin, Osmaniye ve anlurfada 73 adrese 5 Nisan günü afak vakti operasyonu düzenledi. Operasyonda telefonla aradklar kiilere kendilerini jandarma, savc ve polis olarak tantp terör örgütleri ile kandrarak para isteyip dolandrclk yapt iddia edilen 59 kii gözaltna alnd. çar merkezi kurmular Polis yapt operasyonda danmanlk ofisinin bir odasna girdiinde akna döndü.

POLSN SORUTURMALARI

Polis odann GSM, polis, jandarma ya da banka müteri hizmetleri çar merkezi gibi donatldn gördü. Polis odada yapt incelemede vatandalar dolandrmak için özel olarak alnm iletiim cihazlar buldu. Ayrca dolandrclarn bilgisayarlara kurduklar programlar sayesinde vatanda 155 polis imdat, 156 jandarma imdat, herhangi bir banka, sigorta irketi ya da baka bir kurumun müteri hizmetlerinin numarasndan aryormu gibi gösterdikleri ortaya çkt. Dolandrclarn baz bilgisayarlara kurduklar program sayesinde ise kendi telefonlarndan arayp ancak bunu sanki dolandrlan vatandan ei, olu ya da babas aryor gibi yaptklar da tespit edildi. Dolandrclarn bu yöntemlerle binlerce vatanda dolandrd örenildi.

PARAYI ALMAYA ASTSUBAY GTT

Polis bir evde yaplan aramada ise astsubay üniformas ele geçirdi. Üniformay ise dolandrclarn köylerde kulland saptand. Köydeki bir vatanda terör örgütü ile kandrp paray vermeye ikna ettiklerinde eve paray almaya giden kiinin astsubay üniformasn giydii belirlendi. Bu yöntemle dolandrclarn köylerde yüzlerce kiiyi dolandrp milyonlarca para aldklar belirlendi. Bu sahtekarlarn son alosu olacak Adana Emniyet Müdürü Selami Yldz ise çok fazla malzemenin ele geçirildiini belirterek, üphelilerin evlerinde de yaplan aramalarda 20 adet bilgisayar, 48 cep telefonu, 6 tablet, 2 pompal tüfek, 1 ruhsatsz tabanca, 50 adet 9 mm fiek, 2 adet telsiz, çeitli GSM operatörlerine ait 200 adet sim kart, 3 adet pos makinesi, 13 tanabilir bellek, 10 bin lira para, 1 adet askeri kyafet ele geçirildi dedi. Yldz, dolandrclarla mücadelenin sonuna kadar devam edeceini belirterek operasyonu yapan ekibi tebrik etti. Operasyonda gözaltna alnan 59 kiinin Emniyet Müdürlüündeki sorgular sürüyor.

Ana Sayfaya Git