11 sanık ilk kez hakim karşısında

Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesiyle sonuçlanan katliamla ilgili davanın ilk duruşması bugün başladı. Altun ifadesinde nasıl ve kaç kere ateş ettiğini hatırlamadığını söyledi.

Haberler 15.12.2021 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Konyann Meram ilçesinde 30 Temmuz günü, Mehmet Altun yannda getirdii silahla Dedeoullar ailesinden 7 kiiyi katletti.

Tutuklu Mehmet Altun ve dier 10 kii bugün ilk kez hakim karsna çkt. 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde görülen dava nedeniyle hem adliye binas hem de duruma salonu ve salon dnda geni güvenlik önlemi alnd. Mehmet Altunun, Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla katld durumada sanklarn ifadesi dinlenecek.

Konya 4. Ar Ceza Mahkemesinde görülen davaya katliam gerçekletiren sank Mehmet Altun SEGBS ile katlrken Mardin, Mu, Urfa, Ankara, Diyarbakr, rnak ve Batman Baro bakanlarnn yan HDP ve CHPli milletvekilleri de davay takip ediyor.

MEHMET ALTUN HAKKINDA 7 KEZ AIRLATIRILMI MÜEBBET STENYOR

Cumhuriyet Basavclnca balatlan soruturma kapsamnda aralarnda Mehmet Altunun da aralarnda bulunduu 11 kii hakknda iddianame hazrland. ddianamede tutuklu Mehmet Altun hakknda canavarca hisle tasarlayarak 7 kiiyi kasten öldürme suçundan 7 kez arlatrlm müebbet hapis cezas istendi. Ayrca yannda getirdii bidondaki benzini döküp evi atee verdii iddiasyla yakarak mala zarar verme suçundan 1 yldan 9 yla kadar, nitelikli olarak konut dokunulmazl suçundan 1 yldan 3 yla kadar, 6136 Sayl Kanuna Muhalefet suçundan da 5 yldan 8 yla kadar yarglanmas talep edildi.

Mehmet Altun, 30 Temmuzda gerçekletirdii katliam sonras kiralad araçla kaçt. Güvenlik ekiplerinin arama çalmalar sonras Altun, 4 Austosta Konyann Bozkr ilçesi Üçpnar Mahallesinde bir arazide yakaland.

SLAHI KENDM KORUMAK çN ALDIM

Mehmet Altun verdii ifadesinde piman olduunu söyledi ve rkçlk iddialarn reddetti. 30 Temmuzda yaanan katliamda ailesinin azmettirici olmadn söyleyen Altun, Dedeoullar ailesinin evine barmak amacyla gittiini belirtti. Silah sahibi olmasnn nedenini daha önce yaanan bir hrszlk olay olarak açklayan Altun öyle devam etti: Silah aileye kar kullanmak için almadm. Olaydan önce psikolojik sorunlarmdan dolay Ankara, stanbul ve Bursaya gittim. Olaydan iki günce onlarla görümeye karar verdim. Kavgadan sonra sürekli tehdit ediliyorduk. Amacm aray düzeltmekti. Onlarla görümeye gideceimi kimseye söylemedim, söylesem zaten izin vermezlerdi. Silah da yanma kendimi korumak için aldm. Yanma benzini neden aldm bilmiyorum. Yakma niyetim yoktu. Saat 18:00 civarnda evlerine gittim. Ondan önce de cumaya gitmitim. Olaydan iki gün önce de araç kiraladm.

ALTUN: HATIRLAMIYORUM, BLMYORUM...

Yannda götürdüü dosyaya ailesinin isimlerini yazdn ve kendini belediye çalan olarak tanttn anlatan Altun, ailenin bizim belediyeyle iimiz olmaz eklinde cevap verdiini söyledi. Eve Bar Dedeoullarnn gelmesini beklediini kaydeden Altun, ailenin maskesini çkartmasn istediini ifade ederek unlar söyledi: Maskemi çkarttm ve daha sonra silahm elime aldm. Ben kibar konuurken kzlardan birisi bana ta att, o esnada elimdeki silah ateleyemedim. Silahm dorulttum ama vurmak istemedim. Daha sonra kendimi kaybettim. Nasl ate ettiimi hatrlamyorum. Kargaa ann da hatrlamyorum. arjör deitirdim. 2. arjörde de mermi hazrd. Saa sola kaçan oldu. Yarallard. Yere dütükten sonra sadece bir kiiye ate ettim. Dierlerini hatrlamyorum. çeri kaçana ise iki kez ate ettim. Mermiler çantamn içerisindeydi. Tekrar doldurdum arjörü. Daha sonra ne kadar ate ettim bilmiyorum. Hepsinin öldüünden emin olduktan sonra arabaya bindim, benzim aklma geldi. Kamera ve delillerin yok olmas için bidonu direk içeri attm.

Katliamdan sonra Bozkra gittiini anlatan Altun, bu sürede telefonun açk olduunu, yaklak 5 gün boyunca balarda, bahçelerde ve krsal alanda yaadn belirtti. Köye gidince kimsenin ona ulamamas için SM kartn krp attn söyledi.

CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu, Ankara Milletvekili Levent Gök ve Konya l Bakan Bar Bekta, adliye önünde açklama yapt.

MAHKEME KAMU VCDANI AçISINDAN ÖNEM ARZ EDYOR

Davaya ara verilmesinin ardndan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu ve Konya l Bakan Bar Bekta, adliye önünde açklama yapt. Katliamn Türkiyeyi derinden sarstn söyleyen Levent Gök, Ülkemizi derinden sarsan davay takip ediyoruz. Yedi kiinin bir kii tarafndan öldürülmesiyle ilgili davaya geldik. Yaplan mahkeme kamu vicdana açsndan oldukça önem arz ediyor. Umarm, kamu vicdannda tereddüt brakmayacak bir sonuçla sona erer. Söz konusu davann adil ve tarafsz bir ekilde tamamlanmasn bekliyoruz dedi.

Sezgin Tanrkulu ise böyle davalarn ülkeye ders olmas gerektiini kaydederek Davay, katliamn bütün boyutlaryla ortaya konmas için takip ediyoruz. Siyasetin rkçlk ve nefret dilinden uzak durmas gerekiyor. Böylesine önemli davalar toplumumuza ders olur. Bir daha bu tür olaylarn yaanmaz. Adil bir yarg sürecinin takip edilmesi oldukça önemlidir diye konutu.

Ana Sayfaya Git