13 kişinin şehit olduğu patlamada yürek burkan ifadeler

DİYARBAKIR'da, 4 Kasım 2016 günü, PKK tarafından Emniyet Müdürlüğü binasına düzenlenen ve 2'si polis 13 kişinin şehit olduğu, 100'den fazla kişinin de yaralandığı bombalı saldırı ile ilgili soruşturma dosyasında yürek burkan ayrıntılar ve ifadeler yer aldı. Dosyaya göre, patlamada Suriye'deki iç savaştan kaçan bir kişi ile 4 aylık bir bebek de hayatını kaybederken, yaralanan mağdurların çoğunun olaydan sonra psikolojisi bozuldu.

Haberler 17.02.2018 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Emniyet Müdürlüü ek binasna PKKl terörist Emrah Dayan tarafndan bombal araçla düzenlenen saldr ile ilgili yürütülen soruturma sonucunda, tutuklu sanklar .T., S.B., M.E., S.S., T.E. ve Y.B. hakknda 14er kez arlatrlm ömür boyu ve 10 bin 760ar yla kadar hapis istemiyle iddianame hazrland. Olayn ayrntl olarak anlatld iddianamede ve dava dosyasndaki ifadeler yürekleri burktu. Dosyadaki bilgilere göre, patlamada hayatn kaybedenlerden Muhammed Can Eringinin 4 aylk olduu ortaya çkarken, Suriyeden kaçp Diyarbakra gelen Abdurrahman Hasann (39) da olayda yaamn yitirdii örenildi. Dava dosyasnda 35i polis olmak üzere 538 kii Suçtan zarar gören sfat ile yer alrken, bunlardan 446snn ifadesi alnd. fade tutanaklarnda olayda hayatn kaybeden ve yaralanan kiilerin hikayeleri yer ald.

MADURLARIN PSKOLOJS BOZULDU

Dosyadaki belgelere göre patlama, bölgede yaayan vatandalarn çounun psikolojisinin bozulmasna ve baz hastalklara yakalanmalarna neden oldu. Yaral vatandalar, olay sonras alnan ifadelerinde, psikolojilerinin bozulduunu ve patlamann üzerinden uzun zaman geçmesine ramen yüksek ses ve tek kalmaktan korktuklarn söyledi. Bir madur patlama etkisi ile zaman zaman kendinden geçtiini söylerken, madurlarn çou uzun süreli ba ars, uyuyamama, karanlkta kalamama, uykuda sçrama, çocuklarda yükses sese duyarllk ve astm rahatszl geçirdiklerini söyledi. Baz madurlar, iddetli basnç nedeniyle kulak zarlarnn patladn söylerken, baz kiiler de, uzun süreli görme problemleri yaad. Patlama srasnda yaralanan Mesut Akgün kulak zarndaki hasar nedeniyle iitme cihaz kullanmaya balarken, yüksek sesten etkilenmeye ve sk sk hastalanmaya baladn söyledi. Patlamadan sonra gözlerinin halen tam göremediini söyleyen Mustafa Kaya ise kapal kasa kamyonetlere kar fobisi olutuunu kaydetti.

Patlamadan sonra görme duyusunu kaybettii için eitimi yarm kalan Dicle Üniversitesi 4üncü snf örencisi Dilber Yüksekol, günlük yaamda yardm almadan hiçbir i yapamadn söyledi. Yaralanan Mehmet Nur Eli ise olaydan sonra 3 ay evden çkamadn belirterek, bu nedenle iten atldn kaydetti. Serdar Karada da patlama nedeniyle psikolojik rahatszlk geçirdiini belirterek, Sürekli kbuslarla uyanyor ve her an patlama olacak hissi ile yayorum dedi.

ÖZEL HAREKATçI OLMA HAYAL YIKILDI

Patlamadan sonra bölgeden uzaklarken aya zarar gören Cihad Yazgülünün özel harekat polisi olma hayalleri ykld. e gitmek için servis bekledii srada patlama olduunu söyleyen Yazgülü, Evlerin camlar krlyor ve insanlar kaçyordu. O anda sa ayak bileimi burktum ve dütüm. Olaydan 3 ay sonra polis özel harekat ve astsubaylk mülakatlarna girdim. Ayam yüzünden spor testlerinden kaldm dedi.

ANNES GÖZLERN, KENDS KARNINDAK çOCUUNU KAYBETT

Olay srasnda annesinin evinde yaralanan ve hamile olan ehriban Özçelik, çocuunu kaybetti. Patlamadan sonra düük yapan Özçelik, Uyuduumuz anda büyük bir patlama oldu. Evin duvarlar üzerimize ykld. Patlamann iddetiyle bamdan yaralandm. Annem ve kardeim mutfakta kanlar içinde yatyordu.Hamile olduum için düük riskim vard. Patlamadan sonra düük yaptm ve çocuumu kaybettim. Annem gözlerini kaybetti dedi.

DOAN çOCUUM SESE KARI DUYARLILIK GÖSTERYOR

Patlama srasnda hamile olan ve evinde yaralanan Ayete Karada ise ifadesinde, Patlama ile oka girdim. Elimden, alnmdan ve çenemden yaralandm. Hamile olduum için hastaneye gittik. Patlamadan sonra geceleri uyku problemi yaadm. Gece klar kapatarak uyuyamyorduk. Her an patlama olacak hissi yaamaya baladk. Doan çocuum sese kar duyarllk gösteriyor. Yüksek ses duyduunda irkilerek uyanyor dedi.

ANNES ÖLEN çOCUK, SÜREKL ANNESNN ELNDEN TUTAN çOCUKLARA BAKIYOR

Terör saldrsnda evde bulunan ei Zeynep Sevinçeri kaybeden çnar Sevinçer ise Evim patlama olan yerin karsndayd. Annem, olum ve kzm yaralyd. Olumun alnndan kan akyordu. Kzmn ayaklar kanyordu. Kardeim Gurbet kanlar içindeydi. Hastaneye gittiimde doktorlar eimin yaamasnn mucize olacan söyledi. Zaten ayn gün ehit oldu. Patlama srasnda eim mutfakta çocuklara kahvalt hazrlyormu. Kzma annesinin ehit olduunu anlattm. Kzm bu durumdan çok etkilendi. Sürekli annesinin elinden tutan çocuklara bakyor. Bu kansz PKK terör örgütü aile bütünlüümü bozdu, hayatm elimden ald. Dünyada ve ahrette ikayetçiyim dedi.

HDP LçE BAKANI KAYETç OLMADI

Patlama olduu srada Ak Parti Dicle lçe Bakan Deryan Aktertin öldürülmesi olay ile ilgili 27 gündür gözaltnda bulunan HDP Hazro lçe Bakan Fesih Balbey ise olayla ilgili kimseden ikayetçi olmadn belirterek, Gözaltnda olduumuz srada büyük bir patlama oldu. Patlama etkisi ile salonun tavan havaya kalkt ve üzerimize doru dütü. Düen parçalardan yaralandm. Patlama beni psikolojik olarak çok etkiledi. Gece sürekli uykudan uyanyorum. Yaadm için ükrediyorum. Kimseden ikyetçi deilim dedi.

DBP LçE BAKANI: TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUBU AHISLARDAN KAYETçYM

Olay srasnda gözaltnda bulunan DBP Silvan lçe E Bakan Hac Yazc ise, patlama sesi duymadn belirterek, Cam kr ve silah seslerine uyandm. Uyandmda spor salonunun çats yoktu ve içeriye doru yklmt. Sa gözümün üzerine ve kafama cam parçalar girdi. PKK/KCK terör örgütü mensubu ahslardan ikayetçiyim dedi.

ÖLDÜÜMÜ SANDIM

Patlamada yaralanan lise örencisi Leyla Aaç da, okula gitmek için duraa yürüdüklerini belirterek, Bir ticari araç, beyaz minibüsün önünü kesti ve kavga etmeye baladlar. Biz korkarak karya geçtik. Taksi sürücüsü Kaçn bomba diye bard. Bu esnada patlama oldu. Patlamann etkisi ile bilincimi kaybettim. Kendime geldiimde üzerimde beton ve demir parçalar vard. Öldüümü zannettim. ki kulak zarm kaybettim. Geceleri çlklarla uyanyorum. Sinir hastal balad. Konuurken ani tepkiler göstermeye baladm dedi.

KIZIMIN CENAZESNE BAKMAYA CESARET EDEMEDM

Hayatn kaybeden Merve Ermann babas Mehmet Erman kznn patlama bölgesine yakn tekstil atölyesinde çaltn belirterek, Hastaneye gittiimde Mervenin vefat ettiini örendim. Kendimi kaybettim. Kendime geldiimde eimle birlikte sedyede yatyorduk. Acmdan kzmn cenazesine bakmaya cesaret edemedim. Olum ablas öldüü için içine kapand. Eim kanser hastasyd, durumu iyice kötületi dedi.

4 AYLIK MUHAMMED, EMZRLRKEN HAYATINI KAYBETT

Patlama srasnda evinde 10 yandaki kz Avin, 6 yandaki kz Nisanur ve 4 aylk olu Muhammed ile birlikte yaralanan Selma Eringin ise,Muhammedi emziriyordum.Güçlü bir patlama sesi geldi. Duvar ve pencereler üstümüze ykld. Ben ve Muhammed eyalarn ve patlayan cam krklarnn arasnda kaldk. Muhammed bandan ald yara ile 26 gün youn bakmda kald. Sonra ehit oldu. Olay beni ve ailemi cok derinden yaralad. Evimiz yerle bir oldu ve geriye hiçbir eyimiz kalmaddedi.

MÜDAHALE ETT PATLAMADA AABEY ÖLDÜ

Diyarbakr tfaiyesinde görev yapan Sezayi Altay ise patlamadan önce aabeyi Recai Altayn gözaltnda olduunu belirterek, Patlama esnasnda itfaiyede çalyordum. hbar üzerine olay yerine geldik. Olaya müdahale ettikten sonra nezarethanedeki aabeyimi sordum. Yaral halde hastaneye götürdüklerini söylediler. Müdahaleleri yaptktan sonra hastaneleri dolatm. Bilgi alamadm ve patlamann olduu yere geldim. Akam ehit olduunu söylediler dedi.

DYARBAKIRI TERK ETTLER

Patlama srasnda i yerini açmak üzere olan elektrikçi brahim Akcan ise, kendine gelir gelmez Diyarbakrdan tand. Mulaya tanan Akcann ei Feride Akcan, kendisinin de patlamada yaralandn belirterek, Kendimize gelir gelmez Diyarbakrdan tandk. ikayetçi deilim dedi.

Ana Sayfaya Git