2019'da 474 kadın katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, 2019 yılında 474 kadın katledildi. Katillerin büyük çoğunluğu kadınların en yakınlarındaki kişiler olurken, bireysel silahlanmanın sonuçları da gözler önüne serildi.

Haberler 01.01.2020 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Cinayetlerini Durduracaz Platformu (KCDP), 2019 yl kadn ve çocuklara dönük erkek iddeti raporunu açklad. Kadn katliamlarnn her geçen yl daha da arttna dikkat çekilen raporda, 6284 sayl kanunun ve stanbul Sözlemesinin etkin bir ekilde uygulanmas için kadnlarn gösterdii çabann yetkili kurum ve kurulular tarafndan dikkate alnmadnn alt çizildi.

KCDPnin yl boyu toplad verilere göre bu yl 474 kadn erkekler tarafndan katledildi. Kadnlarn evde, yol kenarnda, denizde, dere kenarnda üpheli bir ekilde ölü bulunduu durumlarla çokça karlatk denilen raporda yangn veya intihar süsü verilmi kadn katliamlarnn yaand da belirtildi. Raporda koruma altnda ve boanma davas çknda da kadnlarn katledildikleri vurgulanarak, Koruma karar istedii halde verilmedii için kadnlar erkek iddetiyle öldürüldü veya yaraland. Ayrlma veya boanma istei bahane gösterilerek kadnlar öldürüldü. Evlenme teklifini kabul etmedii gerekçesiyle kadnlar öldürüldü. iddetten kaçarak snma evinde yaayan kadn öldürüldü. Tüm dünyaya dalga dalga yaylan erkek iddetine kar ortaya çkan Las Tesis performansna polis iddetle müdahale etti, gözalt yapt denildi.

115 ÖLÜM ÜPHEL KAYDEDLD

KCDPnin raporuna göre 2019 ylnda katledilen kadnlarn 115i üpheli olarak kaytlara geçerken, 218 kadnn neden katledildii tespit edilemedi, 27si ekonomik bahaneyle, 114ü boanmak istemesi, barma isteini reddetmesi, arkadalk isteini reddetmesi gibi kendi hayatna dair karar almak isterken katledildi. Buna ilikin raporda, Kadnlarn kim tarafndan, neden öldürüldüü tespit edilmedikçe; adil yarglama yaplmayp üpheli, sank ve katiller caydrc cezalar almadkça, önleyici tedbirler uygulanmadkça iddet boyut deitirerek sürmeye devam ediyor ifadelerine yer verildi.

ARALIKTA 42 CNAYET

KCDP ayrca Aralk ay verilerini de paylat. Buna göre yln son aynda 42 kadn katledildi. Aralk aynda katledilen 42 kadnn 20sinin kim tarafndan katledildii tespit edilemedi, 11i evli olduklar erkek, 2si birlikte olduu erkek, 1i eskiden birlikte olduu erkek, 1i akrabas, 2si tand kiiler, 1i babas, 2si olu, 2si de tanmad kiiler tarafndan katledildi.

Aralk aynda kadnlarn 12si ateli silahlarla, 6s kesici aletle, 2si boularak, 3ü yüksekten düerek, 6s darp edilerek katledildi. 13ünün nasl katledildii ise tespit edilemedi. Bu ay kadnlarn 27si evinde, 5i sokak ortasnda, 1i arazide, 1i iyerinde, 2si otelde katledildi. Kadnlarn 2sinin cenazesi göl veya deniz gibi suda bulundu. 4 kadnn nerede katledildii tespit edilemedi.

KATL EN YAKININDAKLER

Raporda 2019 ylnda katledilen 474 kadnn 152sinin kim tarafndan katledildiinin tespit edilemedii, 134ünün evli olduklar erkek, 25i eskiden evli olduu erkek, 51i birlikte olduu erkek, 8i eskiden birlikte olduu erkek, 29u amcas, enitesi, evli olduu erkein babas, kardeinin evli olduu erkek gibi akrabalk ilikileriyle bal olduu kiiler, 19u tandk, 15i babas, 13ü kardei, 25i olu, komusu, çocuuyla ayn okulda veli olan kii gibi tand kiiler, 3ü de tanmad kiiler tarafndan katledildii belirtildi.

SLAH VE KESC ALET KULLANILIYOR

Yine KCDPnin verilerine göre 2019 ylnda kadnlarn 185i ateli silahlarla, 101i kesici aletle, 29u boularak, 6s kimyasal ilaç, 27si darp edilerek, 6s yaklarak, 19u yüksekten düerek katledildi. 101inin nasl katledildii ise tespit edilemedi. Raporda, kadnlarn 292si evinde, 52si sokak ortasnda, 9u arabada, 3ü dükkanda, 2si elence mekannda, 2si hastanede, 6s iyerinde, 1i kafede, 1i okulda, 5i otelde, 5i parkta, 1i ise dier bir kamusal alanda katledildii bilgisine yer verildi.

Raporda ayrca kadnlarn çalma durumlarn tespit etmenin zor olduu, ulalabilen veriye göre ise kadnlarn 60nn bir iyerinde çalt, 20sinin çalmad ve 394 kadnn çalma durumu bilinemediine vurgu yapld.

KORUMA KARARI MUAMMASI

2019da katledilen 474 kadnn 358inin koruma kararnn olup olmadnn bilinmedii, 104 kadnn ise herhangi bir uzaklatrma veya koruma karar bulunmadnn belirtildii raporda, iddet uygulayanlara uzaklatrma, yakn koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen, kadnlar maddi olarak güçlendirmekten kimlik deitirmeye birçok hak tanyan ve kadn örgütlerinin yllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüe giren 6284 etkin uyguland takdirde kadnlar koruyor denildi.

Raporda, kadnlara yönelik cinsel iddet verilerine de yer verildi. Bunlardan biri, 2017de Samsun Ondokuz Mays Üniversitesinde aratrma görevlisi Hidayet V. tarafndan S.V. isimli kadna cinsel iddette bulunmasyd. Bir dier olay ise Van Yüzüncü Yl Üniversitesi lahiyat Fakültesi Din Eitimi Anabilim Dal Bakan ve Ensar Vakf üyesi Prof. Dr. akir Gözütokun, çok sayda örenci kadn cinsel iddete maruz brakmasyd. akir Gözütok, ikayette bulunan örencileri tek tek bularak örencilerin ailelerini tehdit etti, ahin Gözütok hakknda idari soruturma balatld.

Edirne, Mersin, Tokat, Bolu ve Konyada ise çocuklar en yaknlar tarafndan cinsel istismara maruz brakld.

Ana Sayfaya Git