300 bin kişiye istihdam imkanı

Diyarbakır'da "göçer hayvancılığı"nın sorunları tartışıldı, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, yapımı yakın zamanda tamamlanacak olan Silvan Barajı'yla, 300 bin kişinin tarımda istihdam edileceğini söyledi.

Haberler 24.01.2020 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl tarafndan 49 ilin Tarm ve Orman il ve ube müdürlerinin katlmyla Diyarbakrda düzenlenen 3üncü Tarm ve Orman uras küçükba hayvancln güçlendirilmesi, eylem plan kapsamnda göçer hayvanclk yapan yetitiricilerin sorunlar ve çözüm önerileri ele alnd.

SLVAN BARAJININ BTM

Bir otelde gerçekletirilen, 23 ilden katlmcnn yer ald toplantda konuan Diyarbakr Valisi ve Büyükehir Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu, dünyada tarmn yapld ilk yerin Diyarbakr olduunu söyledi. Diyarbakrn bitkisel ve hayvansal üretimde Türkiyeyi tayan bir kent olduunu belirten Güzelolu, Diyarbakr, u anda bitkisel ve hayvansal üretimde Türkiyeyi tayan bir kent. Yakn bir gelecekte Silvan projesinin hayata geçmesiyle birlikte Diyarbakr, sadece Türkiyenin ve bölgenin deil, küresel ölçekte tarmn taycs bir merkez olacaktr. Türkiyede sulanabilir bütün alanlarn suyla buluan tek kent olacak. Mevcut üretim alanlarna 235 bin hektar eklenecek. Bu projeyle 300 bin insan tarmda istihdam edilecek. Sabit endekslenmi deerle Diyarbakr ekonomisine 1,5 milyar lira gelir art salanm olacak dedi. Güzelolu, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi olarak tarma yaklak 8 milyon liralk bütçe destei verdik. diye konutu.

HER N UZMANI OLMALI

Her iin uzmanlar tarafndan yaplmasnn gerektiine dikkat çeken Güzelolu, eitimlerle ve doru tercihlerle hayvancl dünyada en yüksek rekabet noktasna ulatrmak için çabaladklarn söyledi. Güzelolu, bu çalmalarda üniversite bata olmak üzere tüm ilgili kurumlarla i birlii içinde hareket ettiklerini belirtti. Büyükehir Belediye Bakanlk görevini devraldklar günden itibaren bugüne kadar tarma bitkisel ve hayvansal bazda yaklak sekiz milyon TL destek verdiklerini açklayan Güzelolu, basit gibi görünen ama hayvan sal ve verimlilii açsndan çok önemli olan krkm makinelerini bin çiftçiye verdiklerini anlatt.

HAYVANSAL GIDA TALEB

Tarm ve Orman Bakanl Genel Müdür Yardmcs Cengiz Ceylan ise dünyada hayvansal gdaya talebin son yllarda artn belirtti.

Bakanlk olarak, yetitiricileri her yl artan miktarlarda destekleyip üretimi artrmay planladklarn belirten Ceylan, Ülkemiz hayvan ve hayvansal gda üretimini ciddi oranlarda artrmtr. 2002de, büyükba hayvan says 9,9 milyondan 18 milyona, küçükba hayvan 31,9 milyondan 50 milyona, süt üretimimiz 8,4 milyon tondan 22,2 milyon tona, et üretimi ise 420 bin tondan 1 milyon 100 bin tona ulamtr. diye konutu.

DYARBAKIRIN EKL ALANLARI

Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar da kentin 15,5 milyon dekarlk araziye sahip olduunu, yarsnn tarm arazisi olarak kullanldn ve üretim konusunda birçok üründe ilk sralarda yer aldn söyledi. Türkiye Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Merkez Birlii (TÜDKYEB) Genel Bakan Nihat çelik ise hava artlar dolaysyla göçerlerin ciddi skntlar yaadn dile getirdi.

MERA VE YAYLA SIKINTISI

Yetitiricilerin meralardan yeteri kadar istifade etmesi gerektiini belirten çelik, Geçmite mera ve yaylalarmzdan terör belas yüzünden yeteri kadar istifade edemediimiz için yem ithalatna muhtaç olmutuk. Terörün adn duymak istemiyoruz. Huzur, birlik ve beraberlik istiyoruz. Bizim bizden baka dostumuz yok. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git