İşçilere yüze 5 zam teklifi

Hükümet, kamu işçilerine ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay içinse yüzde 4 maaş zammı teklif etti. Türk-İş teklifleri kabul etmedi.

Haberler 10.07.2019 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet, 3 bin 500 liradan az alan kamu içisinin ücretinde 60 lira art, tüm içilere 2019un ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için ise yüzde 4 zam teklif etti. Türk- Bakan Ergün Atalay, Bu teklifin kabul edilir, müzakere edilir bir taraf yok dedi. Atalay, masa banda anlama salanamamas durumunda greve gideceklerini ileri sürdü.

TÜRK-N TEKLF

Atalay, içilerin zam teklifini stanbul seçiminden önce Bakan Selçuka sunmutu. Türk-, en düük brüt çplak ücretin 3 bin 500 liraya çkartlp, 300 lira seyyanen zam yaplmasn istiyor. Türk-, çekme ve iyiletirmenin ardndan birinci yl ilk alt ay yüzde 15, sonraki 1.5 yl boyunca da alt ayda bir enflasyon + yüzde 3 refah pay talep etti.

HABER MERKEZ

Hükümet, ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 4 zam ve maa 3500ün lirann altnda olanlar için art 60 lira teklif etti. Türk- Bakan Ergün Atalay, Bu teklifin kabul edilir, müzakere edilir bir taraf yok. Austos sonuna kadar ya imzalayacaz ya da grev. Yasalar ne emrediyorsa onu yapmakla mükellefiz. Teklifin kabul edilecek bir yan yok diyerek çekildi.

ZAMLAR VAR BZE ÖNERLEN

Ocak aynda 3400 lira alan bir içinin, vergiden dolay maann 3215 liraya dütüünü belirten Atalay, öyle devam etti: Biz skntl insanlarn, dar gelirli insanlarn bakanyz. Baktnz zaman elektrie yüzde 50, çaya, ekere, tüpe yüzde 35-40-45 civarnda zam var. Enflasyonun yüzde 17 olduu yerde diyorlar ki yüzde 5. Bunun kabul edilecek bir taraf yok. Arzumuz; yaayabilen, nefes alabilen bir ücret alalm. Bu ücretle nefes almay brak, adm atacak durumumuz yok. Hükümet çarrsa geliriz, çarmazsa bir talebimiz olmaz.

SÜREç NASIL LEYECEK?

Karayollar, demiryollar, il özel idareleri, eker fabrikalar ve elektrik üretim santralleri bata olmak üzere kamudaki yaklak 200 bin içiyi ilgilendiren toplu i sözlemelerinin yürürlük sürelerinin dolmas üzerine hükümet ve Türk-, yeni sözleme için geçen hafta masaya oturmutu. Bugün yaplan ikinci görümede ise hükümet zam teklifini sundu. Teklifin sunulmasnn ardndan iki aylk yasal süreçte anlama salanamamas halinde, içi konfederasyonlar grev karar alabiliyor. Ancak AK Parti iktidara geldii 2002den bu yana 16 grevi yasaklad. Yasaklanan en son grev, ZBAN içilerinin grevi oldu.

ERDOAN, GREVLERE ANINDA MÜDAHALE EDYORUZ DEMT

Cumhurbakan Erdoan da, OHAL döneminde yapt konumalarda, Sanayicilere sesleniyorum. Bir tane fabrikada grev söz konusu mu? Böyle bir eyde annda müdahalemizi yapyoruz. Ve OHAL annda bir çözüm kayna oluyor demiti.

TÜRK-N TEKLF NE?

Türk- Bakan Ergün Atalay, içilerin zam teklifini stanbul seçiminden önce Bakan Selçuka sunmutu. Türk-, en düük brüt çplak ücretin 3 bin 500 liraya çkartlp, 300 lira seyyanen zam yaplmasn istiyor. Türk-, çekme ve iyiletirmenin ardndan birinci yl ilk alt ay yüzde 15, sonraki 1.5 yl boyunca da alt ayda bir enflasyon + yüzde 3 refah pay talep etti.

HAK-N TALEPLER

Hak- ise en düük brüt ücretin 4 bin 250 liraya yükseltilip, 360 lira iyiletirme yaplmasn, birinci alt ay yüzde 15, sonraki altar aylk dönemlerde de enflasyon art yüzde 5 refah pay istedi.

Yaklak 200 bin kamu içisinin 70 bini Hak-e bal sendikalarn üyelerinden oluuyor. Toplu i sözlemesi görümelerinde tüm içileri Türk- temsil ediyor.

Ana Sayfaya Git