İşte bölge anketi!

Doğu ve Güneydoğu illerinde seçimin "kaderini" kararsızlar belirlerken, Diyarbakır'da EMAX'ın araştırmasına göre HDP adayı Mızraklı yüzde 50.7, Cumhur ittifakının adayı Kayyım Atilla ise yüzde 34.5 çıktı. Diyarbakır'daki kararsızların oranı ise yüzde 9.2 oldu.

Haberler 15.03.2019 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

EMAX Aratrma irketi, aralarnda Diyarbakrn olduu Ar, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Batman, Elaz, Erzincan, Hakkari, Idr, Kars, Mardin, Mu, Siirt ve Mardin illerini kapsayan Dou ve Güneydou anadolu bölgesindeki illerde, 31 Martta yaplacak olan yerel seçimlerle ilgili nabz yoklamasnda, kararszlar dikkat çekerken, HDPnin yüksek oranda oy kayb içerisinde olduu gözlendi.

EMAX ARATIRMA SONUçLARI

EMAX Aratrma irketi, 31 Mart yerel seçimleri için 8-12 Mart 2019 tarihleri arasnda Güneydou Anadolu ve Dou Anadolu bölgesinde yer alan 15 ilde toplam 8566 katlmcyla önceden hazrlanm soru formuna bal olarak (CATI) bilgisayar destekli telefonla anket gerçekletirdi.

Anket, Ar, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Batman, Diyarbakr, Elaz, Erzincan, Hakkari, Idr, Kars, Mardin, Mu, Siirt ve Mardinde gerçekletirildi. Aratrma örneklemi TÜK, 2014 Yerel Seçim Sonuçlar ve 24 Haziran 2018 Milletvekili Genel sonuçlar dikkate alnp, her ili temsil edecek nitelikte oluturularak düzenlendi. Elde edilen veriler, kontrol edildikten sonra bilgisayar ortamna aktarld, SPSS istatistik paket program yardmyla çözümlemeler yapld.

KARARSIZLARIN ETKS BÜYÜK

EMAX Aratrma Genel Koordinatörü Sezai Erhan, AK Partinin Elaz, Erzincan ve Bingöl illerini rahat bir ekilde kazanacan, Idr, Bitlis, Ar, Siirt, Mu, Kars ve Ardahanda ise bir rekabetin söz konusu olduunu söyledi. Erhan, rekabetin yaand bu illerde seçimin sonucunu sanda gitmeyen seçmenin belirleyeceini ifade ederek, Bölgede kararszm diyen her partinin seçmeni kendi partisine çeitli nedenlerden eletirel bakyor ama farkl bir partiye de geçecek bir ey göremiyor. O zaman ya oy verecek yada sanda gitmeyecek. 31 Martta hangi parti kararsz seçmenini sanda götürürse o baarl olur dedi.

TE LLERE GÖRE SONUçLAR

EMAX, Ar, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Batman, Diyarbakr, Elaz, Erzincan, Hakkari, Idr, Kars, Mardin, Mu, Siirt ve Mardinde gerçekletirilen aratrmann sonuçlarn u ekilde açklad:

DYARBAKIR

Aratrmada, vatandaa Bugün Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakanl seçimi olsa hangi adaya oy verecekleri soruldu. Kararszlar datlmadan yüzde 34,5lik kesim AK Partinin aday Cumali Atilla, yüzde 50,7lik kesim HDPnin aday Adnan Selçuk Mzrakl dedi. Dierleri yüzde 5.6 iken kararszlar ise yüzde 9.2 oldu.

MARDN

Mardin Büyükehir Belediye Bakanl seçimi olsa hangi adaya oy verecekleri sorulanlardan yüzde 50,2lik kesim HDPnin aday Ahmet Türk, yüzde 33,1lik kesim ise AKPnin aday Mehmet Vecdi Kahraman dedi. Yüzde 3.3 orannda dierleri çkarken, Mardinde kararszlar Diyarbakra oranla yüzde 4 orannda fark att. Mardindeki kararszlar yüzde 13.4 oldu.

ARDAHAN

Ardahanda ankete katlanlarn yüzde 34,7si tercihini AKP aday Yunus Baydardan yana kullanrken, CHPnin aday Faruk Demiri tercih edenler ise yüzde 31,3 olarak belirlendi. Ankete katlanlardan Y Partinin aday Mete Özdemiri tercih edenlerin oran ise yüzde 13,5 çkt. Dierleri yüzde 1.8i tekil ederken, kararszlar oran rekor düzeyde yüzde 18.7 oldu.

KARS

Karstaki aratrmada vatandalardan yüzde 31,2si MHP aday çetin Nazik, yüzde 25,4ü HDP aday Ayhan Bilgen, yüzde 15,5i CHP aday Taner Toraman, yüzde 11i DSP aday Naif Alibeyolu, yüzde 7,6s ise Y Parti aday Settar Kaya dedi. Dierleri yüzde 0.8 iken, kararszlar yüzde 8,5 oldu.

IDIR

Idrdaki anket çalmasnda MHPnin Belediye Bakan aday sa Yaar Tezelin yüzde 45,8, HDPnin aday Yaar Akkuun ise yüzde 44,3 oy alaca öngörüldü. Idrda kararszlarn oran nise yüzde 9,2 oldu.

TUNCEL

Tuncelide aratrmaya katlanlarn yüzde 31,5i 31 Martta tercihini HDP aday Nurat Yeilden yana kullanacan belirtirken, yüzde 27lik kesim kamuoyunda Komünist Bakan olarak tannan TKP aday Fatih Mehmet Maçoluna oy vereceini söyledi. Ayn ankette CHP aday Yusuf Kenan Aydna oy vereceini belirtenlerin oran ise yüzde 19,8 çkt. Kararszlarn oran ise yüzde 12 olarak belirlendi. Dierleri ise yüzde 9.7de kald.

HAKKAR

Hakkarideki anket çalmasnda HDPnin aday Cihan Karamann yüzde 57, AKPnin aday Cüneyt Epcimin ise yüzde 25,6 oy alaca öngörüldü. Kararsz olduunu belirtenlerin oran da yüzde 16,1 olarak belirlendi. Yüzde 1.3 ise dierleri oldu.

BNGÖL

Bingölde aratrmaya katlanlarn yüzde 49u tercihini AKP aday Erdal Arkandan yana kullanacan belirtirken, yüzde 31,2si HDP aday Hiyar Özsoya oy vereceini belirtti. Kararsz olduunu belirtenlerin oran ise 18,5 oldu.

ELAZI

Elazda aratrmaya katlanlarn yüzde 38,7si tercihini AKP aday ahin erifoullarndan yana kullanacan belirtirken, yüzde 25,5i MHP aday Bilal çobana oy verecei yönünde görü bildirdi. Ayn ankette Y Parti aday Ali ekerdaa yüzde 14,3, kararsz olduunu belirtenlerin oran da yüzde 19,5 olarak belirlendi.

BTLS

Bitliste aratrmaya katlanlarn yüzde 40,2si 31 Martta tercihini AKP aday Nesrullah Tanlaydan yana kullanacan belirtirken, yüzde 38,6s HDP aday Faruk leke oy verecei yönünde görü bildirdi. Ayn ankette dierlerine yüzde 1,4 ve hangisine oy verecei konusunda kararsz olduunu belirtenlerin oran da yüzde 19,8 olarak belirlendi.

MU

Muta AKPnin aday Feyat Asyann yüzde 43,5, HDPnin aday Srr Sakkn ise yüzde 37,6 oy alaca öngörüldü. Ayn ankette dierlerine yüzde 1,7 ve hangisine oy verecei konusunda kararsz olduunu belirtenlerin oran da yüzde 17,2 olarak belirlendi.

ERZNCAN

Erzincanda aratrmaya katlanlarn yüzde 40,6s AKP aday Cemalettin Basoya oy vereceini belirtirken, yüzde 24,3ü MHP aday Bekir Aksuna oy verecei yönünde görü bildirdi. Ayn ankette CHP aday smail Taa yüzde 19,8 dierlerine yüzde 1,8 ve hangisine oy verecei konusunda kararsz olduunu belirtenlerin oran da yüzde 13,5 olarak belirlendi.

ARI

Arda HDP aday Abdurrahman Doarn yüzde 45,6, AKP aday Savc Sayann yüzde 40,3 oy alaca belirlenirken, kararsz seçmen oran ise yüzde 13,3 çkt.

BATMAN

Bugün Batman Belediye Bakanl seçimi olsa hangi adaya oy verecekleri sorulan vatandalardan yüzde 50,2si HDP aday Mehmet Demir, yüzde 30,9u AKP aday Murat Günetekin ve yüzde 10,1i ise kararszm dedi.

SRT

Siirtte aratrmaya katlanlarn yüzde 38,9u AKP aday Ali lbaa oy vereceini belirtirken, yüzde 42,4ü HDP aday Berivan Helen Ika oy vereceini söyledi. Siirtte yüzde 17 orannda seçmen de kararsz olduunu belirtti.

ERHANIN YORUMLARI

EMAX Aratrma Genel Koordinatörü Sezai Erhan, AK Partinin Elaz, Erzincan ve Bingöl illerini rahat bir ekilde kazanacan, Idr, Bitlis, Ar, Siirt, Mu, Kars ve Ardahanda ise bir rekabetin söz konusu olduunu söyledi. Erhan, rekabetin yaand bu illerde seçimin sonucunu sanda gitmeyen seçmenin belirleyeceini ifade ederek, Bölgede kararszm diyen her partinin seçmeni kendi partisine çeitli nedenlerden eletirel bakyor ama farkl bir partiye de geçecek bir ey göremiyor. O zaman ya oy verecek yada sanda gitmeyecek. 31 Martta hangi parti kararsz seçmenini sanda götürürse o baarl olur dedi.

Ana Sayfaya Git