İşte Demirtaş'ı tutuklatan o deliller!

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın hakimlik sorgu zabıtlarına ulaşıldı.

Haberler 09.11.2016 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zabtlara göre Demirta, hakimlik sorgusunda savclk ifadesini tekrar etti ve sorulacak sorulara da cevap vermeyeceini belirtti. Tutuklama gerekçesinde Demirta PKK/KCK ile paralel hareket edip 50 kiinin öldüü Kobani protestolar için halk tahrik etmekle suçlanyor.

Kobane çarlar somut delil

Zabtlarda Selahattin Demirtaa atl suçlar açsndan kuvvetli suç üphesinin varln gösterir somut deliller olarak 50 kiinin öldüü Kobane Protestolar öncesi ve sürecinde atlan twit ve yaplan açklamalar, Demirtan 9 Ekim 2014te HDP Diyarbakr il bakanlnda yapt açklama, 18 Aralk 2015te Diyarbakrda Erturul Kürkçü ve Kamuran Yüksek ile hendekler ve buna bal eylemlere dair yapt açklamalar, 26 Aralk 2015te Demokratik Toplum Kongresinde yine hendek barikatlarla ilgili açklamalar, 3 Mart 2016da Diyarbakr Yeniehir Belediyesi önünde bir PKK militann cenazesiyle ilgili yapt açklama ve beyanlar gösteriliyor.

Zabtlarda Selahattin Demirtaa atl suçlar açsndan kuvvetli suç üphesinin varln gösterir somut deliller öyle anlatlyor:

- 5 Ekim 2014, saat 00.07de, PKK yöneticisi Murat Karaylana ait olduu deerlendirilen @murat_karayilan twitter hesabndan Genç kadnlar, yediden yetmie herkesi Kobaneye sahip çkmaya, onurumuzu, namusumuzu korumaya, metropolleri igal etmeye çaryoruz eklinde twit atld. 6 Ekimde aralarnda Selahattin Demirtan da bulunduu HDP Merkez Yürütme Kurulu saat 10.20de HDP Genel Merkezi olarak halkmza acil çar! Kobanede durum son derece kritiktir. ID saldrlar ve AKP iktidarnn Kobaneye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarmz sokaa çkmaya, sokaa çkm olanlara destek vermeye çaryoruz. eklinde twitler atld. Daha sonra da Kobanede yaanan katliam giriimine kar büütn halklarmz sokaa çaryoruz!, Bundan sonra her yer Kobanedir, Kobanedeki kuatma ve vahet son bulana kadar halkmz süresiz direnie çaryoruz eklinde twitler atld. Ardndan 6 Ekim itibariyle 16 ehirde olaylar balad. 50 kii hayatn kaybetti, 678 kii yaraland. 1113 bina kullanlamaz hale geldi. Bu durum, Demirtan halk tahrik suçunu PKK/KCK ile e zamanl olarak ilediine dair üphe uyandran somut delil olarak deerlendirildi.

Tutuklama karar ölçülü ve orantl

Tutuklama gerekçesinde ise u ifadeler yer alyor:

üphelinin üzerine atl Silah Terör Örgütü Kurma ve Yönetme suçunun nitelik itibariyle 5271 Sayl CMYnun 100/3-a11 maddesindeki belirtilen katalog suçlar içerisinde yer olmas, kuvvetli suç üphesinin varln gösteren somut delillerin bulunduuna yönelik yukarda yaplan açklamalar dikkate alndnda isnad edilen suçlamann ilendii hususunda kuvvetli üphe sebeplerinin bulunduu anlalmakla; üpheli hakknda CMYnun 100 3-a11 maddesindee belirtilen tutuklama nedeni var oldu Anayasa Mahkemesinin 27.10.2011 Tarih 2010/71 Esas, 2011/143 Karar ve 27.12.2012 Tarih 2012/35 Esas 2012/103 Karar sayl kararlarnda belirtildii üzere ölçülük ilkesi; elverililik, gerekllilik ve orantllk ilkelerini içerip: üpheliye isnat edilen suçlamann nitelii, suçlamann kanunda yazl hapis cezasnn alt ve üst snr. in önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri göz önüne alndnda tutuklama kararnn ulalmak istenen amaç için elverili olduu, tutuklama karnn ulalmak istenen amaç bakmndan gerekli olduu ve verilen tutuklama karar ile ulalmak istenen amaç arasnda olmas gereken ölçünün(oranl) bulunduu,

Adli kontrol yetersiz olur

Tutuklama zorunluluu gerektiren nedenlerin var olduu, bu itibarla tutuklama tedbirine bavurularak elde edilmesi beklenen yarar ile üpheliler açsndan ortaya çkacak zarar karlatrlarak, tutuklama tedbirinin uygulanmasnn gerekli olduu sonucuna varld, adli kontrol hükümlerinin uygulanmas ile bu amaca ulalamayaca, adli kontrole ilikin hükümlerin deerlendirildiinde bunlarn yeterli olmayacann düünüldüü, bu nedenlerle Anayasann 13. ve 5271 Sayl CMK nun 100/1 maddesinde belirtilen ölçülük ilkesine göre tutuklama kararnn ölçülü olaca, açklanan tüm bu hususlar dikkate alndnda adli kontrol tedbirinin yetersiz kalaca, üpheliler hakknda kuvvetli suç üphesinin varln gösteren somut delillerin var olduu, bir tutuklama nedeninin bulunduu ve Ölçülük ilkesinin gerçekletii anlaldndan; Anayasann 19.maddesi, AHSin 5. maddesi ve 5271 Sayl CMK 100. maddesinde belirtilen tutuklama nedenlerinin var olduu, ayurca AHSin 5/1 maddesi uyarnca özgürlütken yoksun brakmann yasalara uygun olup, 5271 Sayl CMK 100. maddesininde AHSin tüm maddelerinin özünde var olan hukukun üstünlüü ilkesi ile uyumlu olduu anlalmakla; üpheli hakknda CMK 100 ve devam maddeleri gereince tutuklanmasna...

Ana Sayfaya Git