İşte hırsızlığa caydırıcı ceza!

Diyarbakır'da bir binada kadının bindiği asansörü, anahtarla kapısı yarı açık kalacak şekilde durdurup, yardım bahanesiyle cep telefonunu isteyerek çalan sanık, yargılandığı davada hırsızlık suçundan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Haberler 21.12.2019 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda bir binada kadnn bindii asansörü, anahtarla kaps yar açk kalacak ekilde durdurup, yardm bahanesiyle cep telefonunu isteyerek çalan sana hrszlk suçundan 7 yl hapis cezas verildi.

Merkez Kayapnar ilçesinde 21 Nisanda madur B.Y, misafir olarak gittii bir binada asansöre bindi. ddiaya göre, bu srada kadn takip ederek binaya giren Kadri T, asansör anahtaryla asansörü, kaps yar açk kalacak ekilde durdurdu.

B.Y. ile yardm etme bahanesiyle iletiim kuran Kadri T, ndan faydalanma gerekçesiyle cep telefonunu istedi. Kendisine uzatlan cep telefonunu alan Kadri T, B.Yyi asansörde mahsur brakarak hzla binadan uzaklat.

B.Ynin ikayeti üzerine yakalanan ve tutuklanan sank Kadri T, hakknda açlan davada 12. Asliye Ceza Mahkemesince kiinin maln koruyamayacak durumda olmasndan yararlanarak hrszlk suçundan 7 yl hapis cezasna çarptrld.

Hazrlanan gerekçeli kararda, sank Kadri Tnin u ifadelerine yer verildi:

Asansörün anahtar bende bulunuyordu. Asansör hareket edince kapsn anahtarla açtm. Kapy açnca asansör otomatik olarak duruyor. Asansördeki kadndan cep telefonunu yardm edeceimi söyleyerek aldm ve telefonu aldm gibi uzaklatm. Telefonu Balar ilçesinde tanmadm birine sattm.

Kararda, sann daha önce de baka bir kiiyi asansörde brakarak, telefonunu çald, bu kapsamda görülen bir davada Diyarbakr 9. Asliye Ceza Mahkemesince 6 yl 3 ay hapis cezasna çarptrld, cezasnn Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesinde istinafta olduu ve ayn suçtan baka bir davada daha yarglanmasnn sürdüü kaydedildi.

Gerekçeli kararda u deerlendirmede bulunuldu:

Sank asansör anahtar yoluyla hedef olarak belirledii farkl yer ve mütekileri asansöre biner binmez asansörde kalmalarn salayarak, cep telefonlarn almay yöntem olarak belirlemitir. Sank benzer eylemleri meslek haline getirerek, geçimini bu ekilde temin etmeye almtr. Böylelikle sann kastnn younluu deerlendirilerek verilen cezada alt snrdan uzaklald, suçun karsnda pimanlk gösterdiine ilikin mahkemece olumlu kanaat oluturmad ve zarar da gidermedii gerekçesiyle sank hakknda etkin pimanlk hükümleri uygulanmamtr.

- Kararn caydrclk noktasnda lehimize olacan düünüyorum

Hukuki Aratrmalar Dernei (HUDER) Diyarbakr ube Bakan avukat Hüseyin Denli, bazen enteresan, ilk duyduklarnda ardklar hrszlk olaylaryla karlaldn söyledi.

Asansörün günlük hayatta skça kullanlan bir araç olduuna deinen Denli, asansörde bu ekilde hrszlk olaynn gerçekletirilmesinin artc olduunu aktard.

Denli, öyle konutu:

Mahkemenin alt snrdan uzaklaarak sana verdii cezay olumlu karlyoruz. Mahkemenin bu suçta sana etkin pimanlk kapsamnda iyi hal indirimi yapmamas önemli. Sann bu suçu meslek haline getirmesi ve madurun kendisini veya maln koruyamayacak vaziyette olmasndan yararlanlarak bu suçu ilemesinden dolay iyi hal indirimi yapmadan ceza verilmesi uygun olmutur. Baka hrszlarn bu yöntemi kullanmasnn önüne geçilmesi açsndan kararn caydrclk noktasnda lehimize olacan düünüyorum.

Ana Sayfaya Git