"İşten atmalar geleneksel politika olmaktan çıkarılmalıdır"

Bazı belediyelerin el değiştirmesi ile birlikte toplu işten çıkarmalara tepki gösteren HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı, işten atmaların geleneksel politika olmaktan çıkarılması çağrısında bulundu.

Haberler 03.07.2019 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Sosyal ler Bakanl, baz belediyelerin el deitirmesi ile birlikte toplu iten çkarmalarn yaandna dikkat çekerek, Siyasal ve düünsel farkllklar maalesef insanlarn ekmeiyle oynamay maharet sayacak bir kültür üretmitir. denildi.

CHPnin kazand Bolu Büyükehir Belediyesinde iten çkarmalarla gündeme gelen bu durumun, birçok CHPli belediyede de yaand hatrlatlan yazl açklamada, yetkililere i kanununun yeniden düzenlenerek her iki tarafn da suistimale maruz kalmamas ve i güvencesinin esas alnmas çarsnda bulunuldu.

Açklamada ayrca, 29 numaral yüz kzartc gerekçeli kod ile iten çkarlan emekçilerin, gerek tazminat haklarndan gerekse de baka yerlerde ie giremediklerinden ömürleri boyunca bozuk bir sicil ile kar karya brakldklarna dikkat çekildi.

Baz belediyelerin el deitirmesiyle iten çkarmalarn yaandna dikkat çekilen açklamada, Baz belediyelerin el deitirmesi ile birlikte toplu iten çkarmalar bir kez daha gündeme geldi. CHPnin kazand Bolu Büyükehir Belediyesinde iten çkarmalarla gündeme gelen bu durum, birçok CHPli belediyede de yaanmaya balad. Madur edilen içiler, Ankaraya yürüme, baz yerlerde gösteriler yapma, açlk grevleri ve benzeri baz tepkilerle hak arama mücadelesini sürdürüyorlar. denildi.

Özellikle geçici ya da sözlemeli statüsü, toplu iten çkarmalar kolaylatrmaktadr

kanununun 29. Maddesinin emekçiyi madur ettiine iaret edilen açklamada, çilerin özellikle belediyelerde politik banazln kurbanlar olarak seçilmeleri, maalesef Türkiyede geleneksel bir hal alm durumdadr. Tabii bunda belirleyici birçok etken mevcuttur. Yasann çalanlar için farkl statüler barndrmas, i güvencesini baltalayan önemli bir etkendir. Özellikle geçici ya da sözlemeli statüsü, toplu iten çkarmalar kolaylatrmaktadr. Nitekim kanununun 29. maddesi, çaltrlan içi saysna bal olarak belli oranda toplu iten çkarmay düzenlemekte ve bu konuda iverene imkanlar tanmaktadr. Yasann emekçiyi korumadaki bu yetersizliine politik ve ideolojik banazlklar ile kendi yandan ie alma arzusu da eklenince, çalanlarn sk maduriyetlerine rastlamak kaçnlmaz oluyor.

Toplu iten çkarmann iveren tarafndan gerekçelendirilmesi yasal bir zorunluluktur. Bu gerekçelendirme içinin gelecei açsndan büyük bir önem arz ediyor. Toplu iten çkarma kararlar, iyeri sendika temsilcilikleriyle müzakere edilip karara balanrken, SGKya gönderilen bildirgelerde iten çkarmaya sebep olarak yazlan kodlar, kimi zaman isiz braklan insanlarn hayatlarn karartabilmektedir. ifadelerine yer verildi.

verenler genellikle 29 numaral kodu tercih ediyor

29 numaral yüz kzartc gerekçeli kodun, emekçilerin ömürleri boyunca bozuk bir sicil ile damgalanmalarna sebep olduu hatrlatmasnda bulunulan açklamada öyle devam edildi:

ten çkarma bildirgesinde, iverenler genellikle 29 numaral kodu tercih ediyorlar. Bu kod, iten çkarma gerekçesini yüz kzartc gerekçelere balamaktadr. Bu durumda iveren hakl bir gerekçeye sahip olurken, ödemesi gereken tazminatlardan da kurtulmu oluyor. ten çkarlanlar ise yüz kzartc sebeplerden atldklar için tazminatlarn alamadklar gibi, isizlik ödeneinden de yararlanamyorlar. Hatta sicillerine ilenen bu kod nedeniyle baka yerlerde de ie giremez hale geliyorlar. Özel sektörün bile bu tür kriterleri dikkate ald düünülürse, içilerin bir anda hayatlar kararyor ve ömürleri boyunca tayacaklar bozuk bir sicile sahip oluyorlar.

Bir anda isiz kalmak yetmedii gibi iten atlma gerekçelerinin yüz kzartc sebeplere dayanmadn belgeleyebilmek ve sicillerini temize çkarmak için bu sefer de mahkeme kaplarn andrmaya mahkum kalyorlar. Siyasal ve düünsel farkllklar maalesef insanlarn ekmeiyle oynamay maharet sayacak bir kültür üretmitir. Bunu hem belediyelerde u an müahade ediyoruz, hem de kurunun yannda yan da yand son KHK süreçlerinde toplum olarak ciddi boyutlarda yaadk.

veren lehine düzenlemeler içeren i kanununun ilgili maddeleri yeniden düzenlenmeli

Son olarak yetkililere çarda bulunulan açklamada, Bu iflah olmaz kültürün bir an önce ortadan kalkmas için öncelikle siyasi ve politik olgunluun Türkiyede oturmas gerekmektedir. Aksi halde insanlarn ekmeiyle oynanmaya devam edilecek, snflar aras uçurum ve bunun doal sonucu olan çatma kültürü de hep olacaktr. Bu durumda veren lehine düzenlemeler içeren i kanununun ilgili maddeleri yeniden düzenlenmeli, daha objektif, daha nesnel kriterlere kavuturulmal ve i güvencesini esas almaldr. Ancak bu ekilde iki tarafn da suistimale maruz kalmalarnn önü alnabilecektir. denildi.

Ana Sayfaya Git