İcra yoluyla çocuk alınmayacak

Boşanmış ailelerde, çocuk tesliminin icra daireleri aracılığıyla yapılması, yeni yasama yılında TBMM'ye sevk edilecek kanun teklifi ile son bulacak

Haberler 31.08.2018 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Boanm çiftlerin çocuklarnn icra dairesi araclyla teslimi ilemleri, yeni yasama ylnda TBMMye sevk edilecek kanun teklifi ile sona erecek.

Boanm veya boanma aamasndaki ailelerin çocuklarnn icra daireleri araclyla teslim alnmas sürecinin ortadan kaldrlmasyla ilgili ayrntlar belli oldu.

Cumhurbakanlnn 100 Günlük craat Programnda, icra müdürlükleri vastasyla gerçekletirilen çocuk teslimi ve çocukla kiisel iliki tesisine yönelik ilamlarn icra sistemi dna çkarlarak, ücretsiz gerçekletirilmesine yönelik düzenleme yaplmas da yer ald.

Yeni yasama ylnn balamasyla TBMMnin gündemine gelmesi beklenen konulardan ilkinin çocuk teslimi olaca örenildi.

Kurulmas planlanan ve hazrlk çalmalar devam eden yeni sistemde, çocuk teslimi ve çocukla kiisel iliki tesisi ilemleri, icra daireleri yerine bu amaçla oluturulacak özel merkezler araclyla yaplacak.

çocuk Teslim Merkezi adn alacak merkezler, bu tür ilemleri yürütecek. Böylece, çocuk teslimi ve çocukla kiisel iliki kurulmas ilemlerinin icra daireleri araclyla yaplmas sona erecek. Bu konuda cra ve flas Kanununda yer alan hükümler de yürürlükten kaldrlacak.

Öte yandan çocuun yüksek yarar dorultusunda teslim srasnda psikolog ve pedagog gibi uzmanlar ile eitimciler de hazr bulunacak. çocuk teslimi yerleri, çocuun yüksek yarar gözetilerek belirlenecek kre, okul ve adli görüme odalar gibi alanlar olacak.

çocuk teslimi srasnda kolluk görevlileri yer almayacak. Zorunlu durumlarda istisnai olarak kolluk görevlilerinden destek alnabilecek.

çocuk teslimi veya çocukla kiisel iliki kurulmas kararna aykr hareket edenler, çocuu teslim edene kadar tazyik hapsi ile cezalandrlacak.

- Masraflar devlet karlayacak

Velayete sahip anne veya babann yükümlülüünü hakl bir sebep olmakszn birden fazla kez yerine getirmemesi, çocuunu göstermemesi halinde, çocuun menfaati dikkate alnarak velayet sahibi deitirilebilecek. Ayrca durum ve koullara göre velayet kaldrlabilecek, çocua vasi de atanabilecek.

çocuk teslimi veya çocukla kiisel iliki kurmada yaplacak tüm masraflar devlet tarafndan karlanacak.

- Taslak seçimden önce hazrlanmt

cra ve flas Kanununda yer alan hüküm kapsamnda icra dairesi araclyla yaplan çocuk tesliminde yeni düzenlemeler yaplmas, 24 Haziran seçimleri öncesinde gündeme gelmiti.

Adalet Bakanlnn seçimlerden önce hazrlad Adli Destek ve Madur Hizmetleri Kanun Tasars Tasla ile bu uygulamann, kanuni düzenlemelerle yürürlükten kaldrlmas hedeflenmiti. Adalet Bakan Abdulhamit Gül, hazrlanan taslak hakknda, Bakanlar Kuruluna da bilgi vermiti. Ancak söz konusu taslak, seçimler nedeniyle TBMMye sevk edilememiti.

Ana Sayfaya Git