İmarda cami krizi!

Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar'da imar planında cami olarak gözüken alanları, meclis üyeleri kararıyla değiştirmek istedi. İl Valiliği, karara itiraz etti. Semt sakinleri tepki gösterdi.

Haberler 13.07.2019 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valilii, Büyükehir Belediyesinin Kayapnar ilçesinde cami yapm için belirlenen alanlarn farkl amaçlarla kullanm amacyla imar plann deitirmesi üzerine yürütmenin durdurulmas talebiyle mahkemeye bavurdu.

çileri Bakanlnca görevlendirme yaplan dönemde Diyarbakr Büyükehir Belediyesince, merkez Kayapnar ilçesindeki 5 alan imar plannda cami inaat için belirlendi. 31 Mart Mahalli dareler Genel Seçimlerinde seçilen HDPli belediye yönetimince, nazm imar plannda deiiklik yaplmas için 21 Haziranda belediye meclisi karar alnd.

- Yürütmeyi durdurma talebimiz kanuni açdan zorunluluk arz etmektedir

Valilik, Büyükehir Belediye Meclisinin bu kararnn mevzuata aykr olduu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmas talebiyle Diyarbakr Nöbetçi dare Mahkemesine bavurdu.

Mahkemeye sunulan dilekçede imar planndaki sosyal ve teknik altyap alannn kaldrlabilmesinin ancak bu tesisin hizmet götürdüü bölge içinde e deer yeni bir alann ayrlmas suretiyle yaplabilecei vurgulanarak, meclis karar ile imar plan deiikliine gidilerek dini tesis alannn kaldrlmas karsnda ayn bölgede e deer yeni bir alann dini tesis alan olarak ayrlmam olmasnn, verilen kararn kanuna aykrln ortaya koyduu belirtildi.

Mevzuat uyarnca dini yap alanlarna ilikin planlarda ve deiikliklerinde il müftülüklerinin görüü alnmaldr. l müftülüü ile yaplan ifahi görümelerde meclis kararnn alnmas öncesi belediyece kendilerinden herhangi bir görü alnmad da bildirilmitir. ifadelerine yer verilen dilekçede, dava konusu edilen meclis kararnn bu yönüyle de hukuka aykr olduu bildirildi.

Dilekçede unlar kaydedildi:

Park ve dini tesis alan olarak düzenlenen alann imar plan deiiklii ile sadece park alan haline getirilmesinde ehircilik ilkeleri, planlama esaslar ve kamu yarar gözetilmemi, siyasi çatma saikiyle hareket edilmitir. Zira plan deiikliine gidilen alanda cami yapmna balanm oldu ve bu karar ile kamu yarar deil, aksine kamu zararna sebebiyet verilecei açktr. Dava konusu ettiimiz kararn uygulanmas halinde inaatna balanm caminin kaldrlaca, bu durumun kamu hizmetinin aksamasna neden olaca, boaltma srasnda oluan masraflarn kamu zararna sebebiyet verecei, yeni bir yerin tahsisinin gerekecei dikkate alndnda dava konusu edilen ilemin açkça mevzuata aykr olmas ve uygulanmas halinde telafisi güç ve imkansz zararlarn meydana gelecei gözetilerek yürütmeyi durdurma talebimiz kanuni açdan zorunluluk arz etmektedir.

- Burada cami yaplmas ihtiyaçtr

Kayapnar Camileri Yaptrma, Yaatma, Koruma ve Yardmlama Dernei Bakan Muzaffer Kabayer, Kayyum zamannda buras cami için tahsis edildi. Temelini atp bu seviyeye getirdik. Bu caminin etrafnda binlerce kardeimiz oturuyor. Burada cami yaplmas ihtiyaçtr. Cami yapmaktan vazgeçmeyeceiz. diyen Kabayer, belediyenin ald bu karardan vazgeçmesini beklediklerini belirtti.

- Kaba inaatnn büyük ksm tamamland

Diyarbakr Din Hizmetleri Dernei Bakan Sezai Saylk da Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin kararn haksz gördüklerini söyledi.

Saylk, Diyarbakrda, bu bölgede doru dürüst cami için alan tahsis edilmemi. Camimize dokunulmasna tepkimizi göstereceiz. Mezopotamya Mahallesinde yapmna baladmz Yunus Emre Camisinin kaba inaatnn büyük ksm tamamland. dedi.

Eitimci-yazar Eyüphan Kaya da belediyeye görevlendirme yaplan dönemde cami için ayrlan alanlarn yeni yönetim tarafndan imar plan deiiklii ile farkl amaçlarla kullanlmas karar alnmasn doru bulmadn dile getirdi.

- Camiye ihtiyacmz var

Esnaf Metin Doan da camilerin yerleim yerlerine uzak olduunu söyledi. Camilere uzak olduu için arabayla gitmek gerekiyor. Herkesin buna gücü yetmiyor. Ramazanda mahallemizde cami olmad için birçok insan evinde teravih klmak zorunda kald. Bu caminin yaplmasn istiyoruz. Etrafmzda namaz klacak cami yok. Hastamz var, yalmz var. Burada namaz klacak yer bulamyoruz, camiye ihtiyacmz var. diyen Doan, esnaf olarak belirlenen alanlarda cami yaplmasn istediklerini dile getirdi.

- Belediyenin böyle bir karar almas bizi üzdü

Diyarbakr Din Hizmetleri Dernei Bakan Sezai Saylk da Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin kararn haksz gördüklerini söyledi.

lçe sakinlerinden Hüseyin Klç da mahallelerinde cami bulunmadn, en yakn caminin 5 kilometre uzaklkta olduunu kaydetti.

Belediye Meclis üyeleri

Öte yandan, imar deiikliiyle ilgili tartmalarn basna yansmasndan sonra Büyükehir Belediyesinin meclis üyeleri, mesajla ksa bir basn açklamas yapt. Açklamada, Yanl medya gruplar ve sosyal medyada Belediye meclisimizin cami ykm karar ald eklinde yalan ve iftiraya dayal haberler servis edilmektedir. bunu knyor ve gerekli hukuki süreci balatacamz duyuruyoruz. denildi.

Ana Sayfaya Git