İnce: Türklerin kaygılarını ortadan kaldıracağız, Kürtleri onure edeceğiz

CUMHURİYET Halk Partisi'nin (CHP) cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Kürt sorununun çözümü konusundaki çözüm önerilerini anlatırken, "Kürtler onure edilmek istiyor, Türklerin de kaygıları var. O halde biz Kürtleri onure edeceğiz, Türkler'in de kaygılarını ortadan kaldıracağız. Samimi olacağız, gizli saklımız olmayacak. Kürt sorunun çözüm yeri Meclis'tir, başka bir yer değil" dedi.

Haberler 12.06.2018 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Miting için Diyarbakra gelen CHPnin cumhurbakan aday Muharrem nce ve ei Ülkü nce, mitingin yapld stasyon Meydanndaki caddeye seçim otobüsü ile geldi. Baz milletvekilleri ve CHP Grup Bakenvekili Engin Altayn elik ettii Muharrem nce, miting alannda seçim otobüsünden inerken bir partili ei Ülkü ncenin boynuna bar temsil eden beyaz tülbent takt. Ei ile sahneye çkan Muharrem nce, mitinge katlanlar selamlad.

nce konumasna balamadan önce mitinge katlanlar Edirne Cezaevinde bulunan HDPnin cumhurbakan Selahattin Demirta kastederek, Seloya özgürlük sloganlar att. Ei Ülkü nce platformdan inerken, Muharrem nce konumasna balad. Sözlerine Diyarbakrl airler Cahit Stk Taranc ve Ahmed Arifin iirleri ile balayan Muharrem nce, 15 yanda Yalovada liseye giderken Ahmed Arifin, Hasretinden Prangalar Eskittim adl kitabn, o yanda ezberlediini söyledi. iiri imdi 40 yl sonra Cumhurbakan aday olarak Diyarbakrllara okuduunu söyleyen Muharrem nce, Bugün buraya sizi kandrmaya, sizi aldatmaya ya da baldran erbeti içmeye gelmedim. Bugün buraya Ramazan meyan erbeti içmeye geldim. Türkiyenin çok ciddi sorunlar var. Cari açk 55 milyar dolar, 250 milyarlk ithalat var, gençlerin yüzde 20si isiz ve Türkiye kuatlm durumda. u anda Türkiye Cumhuriyetini yönetenler Ankaradan deil, Brükselden Washingtondan yönetiyor dedi.

Bandan beri 3B formülünü önerdiini belirten Muharrem nce, Baracaz dedim, baracaz, baracaz, hemen baracaz ama hemen. 2; Büyüyeceiz, ekonomik olarak büyüyeceiz, yani üretim ekonomisine geçeceiz. Kraathanelerde bedava kekle zaman dolmaz. Kraathaneye gittin, çay kek bele, gündüz kekle geçitirdin, akam eve gittin yemek ne olacak? Onun için tarma dayal sanayi gelitireceiz. Ekilmeyen alanlar ekeceiz, meralar atl olmaktan kurtaracaz. Benim derdim gençler. Benim derdim nufüs ortalamas. Yani siyasetçi numaras deil, kalabaln sonunu göremiyorum. Sanayimizin yüzde 25i atl, onu ilevsel hale getireceiz ve refahmz artracaz, zenginleeceiz, sonra bölüeceiz. Nasl olacak? Adil bölüeceiz diye konutu.

Bu kardeiniz ilkeli bir siyasetçidir. Zaman zaman kendi partisiyle de ters dümütür diye konumasn sürdüren nce, unlar kaydetti:

4 Maysta aday oldum. 4 Maysta 6 Oku çkardm, sadece CHP deil, 81 milyonun cumhurbakan olacam. Sonra Sayn Akenere gittim, kutladm baarlar diledim. Karamollaolu, Demirtaa gittim, baarlar diledim. Sonra Sayn Erdoana gittim, baarlar diledim. Türkiyede siyaseti uzlatracam, bartracam, siyaseti normalletireceim. Yani Allahn izni milletimizin isteiyle Cumhurbakan olduumda 3 bin koruma ile gezmeyeceim. Her ey normal olacak. 4 aday da ziyaret ettim. Sonra da gittim adaylara, rakiplerime 500er lira da para yatrdm hesaplarna. Amacm siyaseti yumuatmak, amacm gönüller arasnda köprü kurmak, amacm milleti bartrmak, amacm 81 milyonu bir emsiye altnda toplamak. Sonra 4 aday da ziyaret ettikten sonra Hakkariye gittim. Orada miting yaptm. Orada dedim ki; Sevgili Hakkarililer Sayn Akener, Karamollaolu, Demirtan ve Erdoann size selamlar var dedim. Erdoan, benim 4 adayn da size selam var videomu alm, sadece Demirta bölümünü kesmi alm. imdi bakn videoya bakn, unu bi izletelim arkadalar. Yani 4 adayn da selamlar var diyorum. Erdoan, sadece Demirta bölümünü alp, batda seyrettiriyor bak bak Demirtaa da gitti diyor. Saklm gizlim yok, birini ziyaret edeceim zaman Erdoandan da izin alacak halim yok. Millete yalan söylemiyorum, her ey milletin gözü önünde, ziyaret ediyorum. Erdoan seni bile ziyaret ettim.

BUGÜN YNE OLSA DOKUNULMAZLIIN KALKMASINA HAYIR DERM

CHPnin cumhurbakan aday Muharrem nce, milleti kucaklatrmak ve bartrmak için yola çktn, yapamayaca sözleri vermeyeceine dair kendine söz verdiini de belirterek, Dokunulmazlk geldi gündeme. Dokunulmazlk konusunda mensubu olduum parti Biz kaldrlmasna biz Evet diyeceiz dedi. Ben dedim ki Yanl yapyorsunuz. Televizyonlara çktm, Parti yönetiminin tavrn doru bulmuyorum dedim dokunulmazlklara Hayr oyu vereceim dedim. Bugün olsa yine ayn yapacam. Siyaseti ilkeli yapacaz, kimseye yaranmak gibi bir derdim yok. Derdim, 81 milyonun mutlu olmas dedi.

BEN OY DEL, SORUNU çÖZMEK STYORUM

Kürt sorunu ile ilgili de konuan nce, öyle devam etti:

Bu sorunu nasl çözeceiz. Kürt sorunu, adn da koyalm bunu nasl çözeceiz? 1; Kürtler diyor ki, onure edilmek istiyor. Türklerin kayglar var. Türklerin kayglarn gideceiz, Kürtleri onure edeceiz. 2; Samimi olacaz, gizli sakl yok. çözüm yeri TBMM, baka bir yer deil. 3; Cumhurbakan olduumda TRTnin kanallarndan birini bu ie ayracam. Tartma program olacak. Herkes gelecek, 24 saat yayn yapacak. Ne istiyor, neyi tartacak? Ben biliyorum ki; içinizde muhafazakr, solcular, esnaf var, anlatnz bir yer meselesi, kendi aranzda da anlaamyorsunuz. Anlatnz yerlere beni de yazn. Ben de ordaym. Anlaamadnz yerleri de çözeceiz. Sorunu çözmek mi istiyoruz, oy mu istiyoruz, ben oy deil sorunu çözmek istiyorum. Az önceki Erdoann yaptn yapan oy istiyor. O oy istiyor. Ben bar istiyorum, huzur istiyorum. Dil ve din konusunu nasl çözeceiz. Din eitimi nasl olacak? Muhafazakr var Türkiye Cumhuriyetinde. Bana diyorlar ki, Bana, çocuuma haftada 2 saat din kültürü ve ahlak bilgisi kültürü yetmez. Fkh, hadis, siyer dersi istiyorum. Hay hay kardeim. Emin olun, seçmeli olarak kaç saat istiyorsa, din dersi vereceiz. Dieri diyor ki; Zorunlu olan da almak istemiyorum. Hay hay kardeim almayabilirsin. Sen de alma. 40 senedir bunu tartyor Türkiye. steyene istedii kadar seçmeli din dersi, istemeyene yok, bu kadar basit. Devletin dindar ve kindar nesil yetitirme gibi görevi yok. Dindar nesile kar deilim. Ama, kindar nesil yetitirmek gibi devletin görevi deil. Aile nasl isterse öyle yetiir. Ben sizin cocuklarnza matematik öretmek istiyorum, kuantum öretmek istiyorum, endüstri 4.0 öretmek istiyorum. Yani din eitimini böyle yapacaz.

CHPnin Cumhurbakan aday Muharrem nce, çocuklara 3 dil öreteceklerini, resmi dil olarak Türkçeyi öreteceklerini, anasyla babasyla evinde konutuu bir dili de öreteceklerini ifade ederek, Bu Kürtçe ise Kürtçe, Arapça ise Arapça, çerkezce ise çerkezce. Yani çocuun evinde konutuu, anasyla konutuu dili öreteceiz. Bu da yetmez dünya vatanda yapacaz. Yani çocuklarmza ngilizce öreteceiz, Franszca, talyanca, Arapça, Rusca, çince öreteceiz dedi.

ERDOANIN YUHALANMASINA ZN VERMED

Mitinge katlanlarn zaman zaman Cumhurbakan Erdoan yuhalamalarna tepki gösteren Muharrem nce, Sayn Erdoan dün ayn öyle konuuyor, Bana bak Muharrem diyor. Ben bu uslüba cevap vermek istemiyorum. Ama arkadalar ver dedi. Diyarbakrdan, E sana baktm Recep söyle. Ya ben sana dedim, Her kuun eti yenmez. Ben senin yanndakilere benzemem dedim. Bunlar brakalm. Diyarbakrdan sesleniyorum Sayn Erdoana. Sayn Erdoan ben bir meydanda konuuyorum. Bursada saat 3.30da konuacaktn, toplamayamadn kalabal 6ya aldn. Ama ben senin o toplayamadn meydan hncahnç doldurdum. Ama sen bana Bak Muharrem diyorsun ya. Ama sen de bak u garibana, gel beraber televizyonlara çkalm. Gelir mi? Emin misiniz? Gelecek gelecek; gelmeyecek mi? Ben istiyorum, diyorum ki Televizyona çkalm diye konutu.

HEM BARIACAIZ HEM BÜYÜYECEZ

Kürt sorununu çözmek istiyor mu istemiyor mu? Ben istiyorum. çünkü ekonomik, kültürel, demokratikleme sorunu olduu gibi, siyasi ahlak sorunudur ifadelerini kullanan nce, öyle dedi:

Erdoan, 7 yldzl saraynda, ben yeryüzü sofralarnda iftar açyorum. Yani Erdoan Beyaz Türk, ben bu ülkenin zencisiyim. O Ankarada saray var, yetmedi 5 saray da stanbulda var. imdi Marmarise yazlk yaptryor. Size sözüm olsun; Allahn izni, milletin isteiyle Cumharbakan olduumda o yazlk saray engelli çocuklara vereceim. Türk, Kürt yok; Alevi, Sünni yok; sac, solcu yok; kadn, erkek yok; baörtülü baörtüsüz yok; bütün engelli çocuklar birer hafta arayla orada tatil yapacaklar aileleriyle birlikte. Benim de size projem bu.

MTNG ALANINDA HDP BAYRAKLARI

Miting alannda zaman zaman, terör örgütü yöneticilii suçundan tutuklu yarglanan cezaevindeki HDPnin cumhurbakan aday Selahattin Demirta lehine slogan atld, fotoraflarnn tand, HDP bayraklarnn yer ald görüldü. Mitinge CHP Grup Bakanvekili Engin Altay ile stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu da katld.

NCEDEN ERDOANA TAZMNAT DAVASI

Cumhurbakan aday Muharrem nce, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana, Kayseri mitingindeki Siz icazeti ayn yerden alyorsunuz, Pensilvanyadan sözü nedeniyle 100 bin liralk manevi tazminat davas açt. ncenin avukat Mustafa Kemal çiçek, Erdoann sözlerinin müvekkilinin kiilik haklarn zedelediini savundu.

çiçek, mahkemeden, dava sonucunun en yüksek tirajl 5 gazetede yaymlanmasn talep ettiklerini belirterek, ayrca Erdoan hakknda iftira suçlamasyla Ankara Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda da bulunduklarn bildirdi.

Ana Sayfaya Git