İndirimli mazot istiyor

Pamuk ekimi yapan bölgedeki çiftçiler, yüksek vergi ve desteklemelerin yetersizliğinden şikâyet ederek, indirimli mazot satışının yapılmasını istedi.

Haberler 23.05.2017 - 08:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halk arasnda beyaz Altn diye tabir edilen pamuun ekimi son yllarda girdi vedesteklemenin yetersizlii nedeniyle rekolte düüklügü yaanrken, Diyarbakrdaki Pamuk üreticisi ve Ziraat Odas Bakanlar, hükümete çarda bulunarak, indirimli mazot satnn yaplmasn istedi.

Yeniehir lçe Ziraat Odalar Bakan Süleyman skenderolu, pamuun çapalama dönemi balad için çiftçilerin imdiden hastalklara kar dikkatli olmas uyarsn yaparen, Beyaz sinek dediimiz pamua zarar veren böcek yapraa zarar vererek, verim zamannda rekolte kayb yaatyor. çiftçimizin bu konulara dikkat etmesi gerekiyor. dedi.

PAMUK DESTEKLENMES

Bölgede pamuk ekimine son yllarda rabetin olmadn, bunun de girdilerin yüksek olmas, salanan desteinde düük tutulmasndan kaynaklandn belirten skenderolu, unlar söyledi:

çiftçilere kilogram ba bir TL pamuk primi istiyoruz. Geçen yl 75 kurutu. Pamuk stratejik bir üründür. Diyarbakr, Türkiyenin en kaliteli pamuklarn üretiyor. Pamuk, tekstil fabrikalarndan araziye kadar istihdam yaratyor, bu alanlarda i sahalar açyor. Bata mazot olmak üzere kimyevi gübre gibi girdi maliyetlerinin düürülmesi gerekiyor. Hükümet KDVyi düürdü ancak firmalar yaptklar zamlarla yerini doldurdu. Mazota, gübreye zam yapld. Mazotun dünyada en çok vergisini ödeyen herhalde çiftçidir. Dünyada baka bir yerde bu kadar vergi ödeyen çiftçi yok. Biri jipine mazot doldurup tatile gidiyor, dieri ise traktöre doldurup üretiyor ama ayn vergiyi veriyor. Biz üreticiyiz, indirimli mazot istiyoruz.

skenderolu, Elektrik kullanan çiftçilerden TRT pay alnyor. ÖTVnin sfrlanmas gerekiyor. Üretenden ÖTV alnr m? TRT pay nedir? çiftçiden TRT pay kesiliyor. çiftçi, üretici ve kooperatifler desteklenmelidir. Biz üretmezsek Türkiye aç kalacak. Üreticimizin kymeti bilinmelidir.diyerek, kesintinin son bulmasn söyledi.

Pamuk ektiklerini ve u anda traktör çapasyla megul olduklarn söyleyen Yasin Tunç, girdi maliyetinin fazla olmas nedeniyle pamuk üretiminin azaldn söyledi.

PAMUK GRDS YÜKSEK

Pamuk masrafl olduu için çiftçinin baka ürünlere yöneldiini belirten Tunç, Msrda içilik maliyeti sfrdr. Sadece sulama yaplr. Pamukta ise içilik gidiyor. Yakt, gübresi ve daha birçok yönüyle fazla gideri var. Devlet destekleme veriyor ancak girdi maliyeti çok fazla olduu için ihtiyac karlayamyor. Hükümet yetkilileri nasl ki gemilere mazotu indirimli veriyorsa çiftçilere de bu ekilde mazot indirimi vermesi gerekiyor. Daha dün mazota 70 kuru zam geldi. Bu traktör neyle çalyor? Biz çiftçi olarak milli ekonomik serveti gelitiriyoruz. Biz pamuk üretmezsek devlet dolarla dardan Türkiyeye getirecek. Eer bize destek çkarsa o dolar olarak dar gitmez, cebimizde kalr. Bizim cebimizde kald gibi devletin cebinde kalr. eklinde konutu.

Birçok çiftçinin pamuk yerine buday ve msra yöneldiini dile getiren çiftçilerden Eref Mutlu da Gübre pahaldr, alamyoruz. Mazot pahaldr, kimse pamuu ekmiyor. Masraf ve içilii de çoktur. Devletin primi bir TLden aa olursa kurtarmaz. Mazot ve gübre destekleme primini bir TL yaparsa ancak kurtarr. dedi.

Ana Sayfaya Git