İnfaz düzenlemesi TBMM Adalet Komisyonunda

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Haberler 04.04.2020 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Adalet Komisyonunda görüülen teklifin tümü üzerinde söz alan CHP stanbul Milletvekili Zeynel Emre, düzenlemeyi, infaz deil af teklifi olarak deerlendirdi.

nfaz adaletinin, adaletin hassas terazisinde iyi ölçülmesi gerektiini belirten Emre, af düzenlemeleri konuulmadan önce sistemsel aksaklklarn görülmesinin önemli olduunu söyledi.

Türkiyenin sosyoekonomik olarak bir çökü yaadn ileri süren Emre, böyle bir düzenlemenin de suç üreteceini savundu. Emre, bu yüzden önce suç üreten durumun önüne geçilmesi gerektiini belirterek, Sorunlarn kökenine inmeksizin atlacak her adm, yarn karanlk tünellerin çkmasndan baka sonuçlar yaratmayabilir. görüünü ileri sürdü.

Emre, yarg sisteminin de reforma tabi tutulmas gerektiini aktard.

HDP Batman Milletvekili Aye Acar Baaran, kanun teklifinin, anayasaya aykr biçimde düzenlendiini öne sürdü. Baaran, bunun infaz yasasn iyice karmaklatran, suçlar arasndaki eitsizlii, adaletsizlii artran, kiilere cezasnn tümünü yatrtmaya dönük bir teklif olduunu savundu.

Baaran, Bir taraftan husumetli bir yaklamla da toplumsal hassasiyet denilerek aslnda partilerin kendi hassasiyetleri üzerinden önümüze getirdikleri bir teklifle kar karyayz. Onun için bunun adn doru koyalm. Bu bir aftr. Türkiyede düüncelerini söyledii için cezaevlerinde bulunan insanlar var. Siyasetçilerin eletiri snr, toplumdaki eletiri snrndan daha yüksek olmal. Bir siyasetçi en ar eletiriyi de kendisine kar kabul etmeli. Ama binlerce insan Cumhurbakanna hakaretten ceza ald. dedi.

ktidarn, çok az istisnalar dnda cezaevlerini boaltmay hedeflemesi gerektiini öne süren Baaran, idam cezasn uygulayan rann, salgn hastalk nedeniyle cezaevlerini boalttn, Türkiyenin hala bu meselede ayrmc bir yaklam sergilediini savundu.

Baaran, teklifte kronik hastal olanlarn cezaevinden çkn öngören bir hüküm bulunmadn ifade ederek, bu kesimin de kapsama alnmasn istedi.

- Vicdanlar kanatt

Y Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, teklifin, kamuoyunda, af yasas ya da yarg paketi eklinde alglandn dile getirerek Mevcut düzenlemenin milletin vicdannda yer bulmadn, aksine milletin vicdann kanattn görmekteyiz. dedi.

Teklifin amacnn cezaevindeki kii saysn azaltmak olduunu kaydeden Erel, Dört yllk tutuklama süresi adil tutuklamann amacn am durumdadr. Mademki cezaevlerinde bu salgn hastalktan dolay skntlar var; tutuklulara da denetimli serbestlik uygulanarak, belirli suçlarda, mesela 10 yln üzerindekilerde 6 ay, daha altndakilerde 3 ay gibi bir düzenleme ile bu cezaevlerindeki 60 bine yakn tutuklunun büyük bir bölümünü, evlerinde denetimli serbestlikle istediimiz hedefe ulaabiliriz. eklinde konutu.

MHP Krkkale Milletvekili Halil Öztürk, böylesine önemli bir düzenlemenin, komisyon gündemine gecikmeli gelmi gibi görünse de teklifin olgunlama sürecinde çeitli görümelerle son halini aldn anmsatt.

Kanun teklifinin yasalamasyla cezaevlerindeki yaklak 90 bin hükümlü ve tutuklunun salverileceine iaret eden Öztürk, böylece cezaevlerinde önemli bir rahatlamann olacan tahmin ettiklerini anlatt.

AK Parti ile hazrlanan ortak teklifin, infaz süreçlerinde önemli yeni düzenleme ve uygulamalar içerdiini dile getiren Öztürk, Uyuturucu ticareti ve cinsel istismar, kasten adam öldürme suçlaryla, terör suçlarnda kesinlikle bir indirim söz konusu deildir. Yine terör suçlar da kapsam dndadr. Her ne kadar bunun kapsam içine alnmasna dair farkl siyasi partilerden bir talep gelmi olsa da biz MHP olarak bu terör ve terör suçlarnn ne olursa olsun, bu kapsamda deerlendirilmesine müsaade edemezdik. diye konutu.

- Olumlu ve iyi hükümler de var

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de düzenlemeyi, af olarak nitelendirdi.

çinde olumlu ve iyi hükümler de var, emei olan arkadalarmza teekkür ediyoruz ama keke 2 yllk süreçte bu infaz, af düzenlemesini yapm olsaydk. diyen Antmen, düzenlemenin siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, barolar ya da kamuoyunca tartlamadn savundu.

Antmen, cezaevindeki pek çok gazetecinin bu düzenlemenin içinde bulunmadn, bunun, taraf olunan uluslararas sözlemelere aykr olduunu iddia etti.

Düzenlemede siyasi mahkumlarn da yer almadn, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü saysnda Türkiyenin Avrupada birinci srada olduunu savunan Antmen, düünce suçlularna, gazetecilere ve topluma kazandrlmasnda mahsuru olmayanlara af çkartlmasna kar olmadklarn kaydetti.

Antmen, affn, adil, eit ve toplumsal bar salamas gerektiini belirtti.

HDP Ar Milletvekili Abdullah Koç da teklifin, anayasaya ve eitlik ilkesine aykr olduunu, bu aykrlk iddias gözetilerek TBMM Anayasa Komisyonuna havale edilmesi gerektiini öne sürdü.

CHP çorum Milletvekili Tufan Köse, yaplan düzenlemenin tamamn reddetmek ya da hepsine katlmann söz konusu olamayacan söyledi.

Türk Ceza Kanununda salanmas gereken adaletin, infaz kanunuyla salanmasnn doru ve hukuki bir yaklam olmadn savunan Köse, terör örgütleriyle ilgili bir düzenlemeyi, MHP gibi kendilerinin de kabul etmediini belirtti. Köse, ancak gücü eline geçirenin, birilerini terör örgütü üyesi suçlamasyla terbiye etmeye çaltn ileri sürerek, bu suçlamay deerlendirmenin de farkl boyutlar olduunu söyledi.

Köse, düünce ve basn özgürlüü alanlarnda da düzenlemeler yaplmas gerektiini bildirdi.

- Da fare dourdu

CHP Aydn Milletvekili Süleyman Bülbül, adil yarglanma ve bamsz yargnn ülkede yer etmesiyle çözümlerin salanabileceini ifade etti.

Bülbül, AK Parti adna yaplan açklamalar ile bugün gelen teklifin ayn olmadn ileri sürerek, Da fare dourdu. dedi.

Teklifin tümü üzerindeki görümelerin tamamlanmasnn ardndan maddeler üzerindeki müzakerelere geçildi.

Ana Sayfaya Git