İstanbul seçimi itirazlarında son hafta

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) AK Parti ile MHP'nin İstanbul seçim sonuçlarına yaptığı olağanüstü itirazlarla ilgili son kararını, bu hafta içinde vermesi bekleniyor.

Haberler 29.04.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YSKnin gündeminde, 31 Mart Mahalli dareler Genel Seçimlerinin ardndan özellikle stanbul seçim sonuçlaryla ilgili yaplan itirazlar bulunuyor.

AK Partinin stanbul Büyükehir Belediyesi ve Büyükçekmece seçim sonuçlarna yapt olaanüstü itirazlar ile MHPnin Maltepe ilçesi ve stanbulun tümü için yapt olaanüstü itirazlarla ilgili baz ara kararlar verildi.

- Neler aratrlyor?

YSK, 23 Nisanda verdii ara kararla AK Partinin itirazlarnda geçen 41 bin 132 seçmen ile memur olmayan sandk kurulu bakan ve üyelerinin aratrlmasna karar vererek, ilçe seçim kurullarna bu aratrmay yapmas için be gün süre tanmt.

Kurul, AK Partinin verdii ek dilekçe gerei, 26 Nisanda da stanbul seçimlerine ilikin 5 bin 315 kstl seçmenin daha aratrlmasna karar verdi. Böylelikle, AK Partinin iddialar dorultusunda u anda stanbuldaki ilçe seçim kurullarnca toplam 46 bin 447 seçmenin durumu aratrlyor.

MHPnin stanbul geneli ve Maltepe seçim sonuçlarna ilikin olaanüstü itirazlaryla ilgili de 24 Nisanda ara karar kuran YSK, Maltepe 1. ve 2. lçe Seçim Kurullarndan, MHPnin sandk kurulu bakan ve üyeleriyle ilgili olaanüstü itirazndaki iddialar aratrmasn istemiti.

stanbuldaki 39 ilçe seçim kurulu, YSKnin aratrmasn istedii konular derhal aratrmaya balad. Kurullara verilen beer günlük süre gerei aratrma sonuçlarnn bu hafta bandan itibaren YSKye ulatrlmas öngörülüyor.

YSK, AK Partinin Büyükçekmece itirazn ise ilçe seçim kurullarndan gelecek aratrma sonuçlarna göre inceleyecek.

stanbuldaki baz ilçe seçim kurullarna aratrma yapmalar için verilen beer günlük sürenin tamamlanmasnn ardndan YSK üyeleri toplanarak, ilçe seçim kurullarndan gelen sonuçlara göre deerlendirme yapacak. Kurulun en geç 3 Mays Cuma günü son kararn vermesi bekleniyor.

- tiraz dilekçeleri

AK Partinin olaanüstü itiraz dilekçesinde, oy saym ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduu, oy kaydrmalar yapld, kayp oy pusulalarnn bulunduu, kstl seçmenlerin oy kulland, sandk kurullarnn oluumunda usulsüzlük yapld iddia edilmiti.

AK Parti, toplam 41 bin 132 kiilik kstl, zihinsel engelli, hükümlü listesi ile seçmen listesinde yer alan ölülerin yerine oy kullanlp kullanlmadnn aratrlmasn istemiti. Ek dilekçe ile 5 bin 315 kstl seçmenin daha aratrlmas talep edilmiti. Bavuruda, bu nedenlerle stanbulda büyükehir seçiminin iptali ve yenilenmesi istenmiti.

AK Partinin ardndan MHP de stanbul Büyükehir Belediye Bakanl ve Maltepe lçe Belediye Bakanl seçimlerinin iptali istemiyle YSKye bavurmutu.

Bavuru dilekçesinde, baz kstl seçmenlerin oy kulland iddia edilmi, toplam 970 kiinin Maltepe lçe Seçim Kurulunca Kaymakamlk tarafndan gönderilen liste dndan görevlendirildii, Maltepe Belediyesinin baml ve tarafl çalanlarnn sandk kurulu bakan ve üyesi yapld öne sürülmütü.

Ana Sayfaya Git