Yasak Kürdistanı da kapsıyor

Irak’ta eşcinselliği yasaklayan yasa Kürdistan Bölgesi'ni de kapsıyor mu?

Yasak Kürdistanı da kapsıyor

Irak Parlamentosu eşcinsel ilişkiyi suç sayan ve 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası öngören yasa tasarısını geçtiğimiz gün onayladı. Irak Parlamentosu Başkanvekili Mendelavi, yasanın Kürdistan Bölgesi için de geçerli olduğunu söyledi. Ancak Kürt milletvekili Dana Dara, yasanın Kürdistan Parlamentosu tarafından onaylanması gerektiğine dikkati çekti.

IRAK MECLİSİNİN KARARI

Irak’ta 'Fuhuşla Mücadele Yasası'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi 27 Nisan günü parlamentoda oy çokluğu ile kabul edildi.

Yeni yasa uyarınca eşcinsel ilişki “suç” sayılacak ve tespit edilen bireylere 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası verilecek. Ayrıca trans bireyler de 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

1988’de kabul edilen fuhuşla mücadele yasasında değişiklik öngören tasarının bir önceki taslağında eşcinsel ilişkiler için idam cezası öngörülmüştü. Yeni taslağa LGBT bireylerine ceza öngören madde de eklendi. Irak'taki LGBT bireyleri cezalandırmak için daha önce ahlak yasaları kullanılıyordu.

Yeni yasa ile birlikte cinsiyet değiştirme ameliyatı geçiren herkes ve ameliyatı yapan doktor veya cerrahlar da 1 ila 3 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

YASANIN UYGULANACAĞI YERLER

Parlamentodaki tartışmalar esnasında yasanın kapsadığı bölgeler de gündeme geldi.

Irak Parlaemntosu Milletvekili Ali Sadi, “Yasa Kürdistan Bölgesi’nde de uygulanmalıdır. Aksi taktirde burada yargılanan veya ceza alanlar oraya sığınabilir” dedi.

Irak Parlamentosu Başkanvekili Muhsin Mendelavi ise, yasanın Kürdistan Bölgesi’ni de kapsadığını söyledi. Ancak Kürdistan Parlamentosu Hukuk Komisyonu Danışmanı olan Dana Dara, “Yasanın Kürdistan Bölgesi’nde de uygulanabilmesi için Kürdistan Parlamentosu’nun onayı gerekiyor” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz