Şivan Perver'e 14 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti

ANAYASA Mahkemesi, Kürt sanatçı Şivan Perver ile Türk Halk Müziği sanatçısı sanatçı Güler Işık arasında 12 yıl süren 'şarkının izinsiz kullanılması' davasında, makul surede yargılama hakkının ihlal edildiğine, bu nedenle Perver'e 14 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Haberler 12.01.2017 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kürt sanatç ivan Perver ile Türk Halk Müzii sanatçs Güler Ik arasnda, Perverin, Bejna Zraj adl eserinin, Ik tarafndan izinsiz olarak uyarlanp Narm ad ile seslendirilmesi ve albümüne konulmas ile ilgili davann 12 yl sürmesi konusu Anayasa Mahkemesine tand. ivan Perver avukat aracl ile bireysel bavuru kapsamnda Anayasa Mahkemesine, Makul surede yarglama hakknn ihlal edildii iddias ile bavuru yapt. Bavuruda ivan Perverin kimliinin gizli tutulmas da istendi.

Anayasa Mahkemesi verdii kararda, bavurucunun söz ve müzii kendisine ait arknn izinsiz olarak kullanlmas nedeniyle ortaya çkan maddi ve manevi zararnn giderilmesi talebiyle 22 Mays 2002 tarihinde dava açtn, stanbul 1inci Fikri ve Snai Haklar Hukuk Mahkemesinin 26 Nisan 2012 tarihli kararyla davann ksmen kabulüne karar verdiini ve kararn Yargtay 11nci Hukuk Dairesinin 20 Aralk 2013 ilam ile onandn, yaplan karar düzeltme talebinin ise reddedildiini belirtti.

DEVLET 14 BN LRA ÖDEYECEK

Mahkeme verdii kararda bavurucunun kimliinin gizli tutulmas talebini de kabul ederek öyle dedi:

Bavurucunun makul surede yarglama hakknn ihlal edildiine ilikin iddiasnn kabul edilebilir olduuna, bavurucuya net 14 bin lira manevi tazminat ödenmesine, tazminata ilikin dier taleplerin reddine karar verilmitir dedi.

DAVANIN GEçM

Sanatç ivan PerVer, avukat aracl ile 2002 ylnda halk müzii sanatçs Güler Ikn Olsun be yar adl albümünde Narm isimli eseri seslendirmesini yargya tad. Eserin, 1992de çkartt Zembilfro albümünde yer alan Bejna Zraj adl arksndan izinsiz uyarland iddiasyla maddi ve manevi 30 bin lira tazminat talebinde bulundu. 10 yl süren yarglama sonucu mahkeme, ivan Perwere 10 bini maddi, 5 bini de manevi olmak üzere toplam 15 bin lira tazminat verilmesini kararlatrd. Güler Ikn avukat Hikmet Yalçn ise mahkemeye, yazar Cevad Mervaninin Kürtçe ark sözleri ve bestelerini derledii Klam, Stranen Kurdi kitabn sunarak, eserin anonim olduunu bu nedenle tazminat kararnn ortadan kaldrlmasn talep etti. Bu dilekçeyi dikkate alan mahkeme, yeniden yarglama balatarak, dosyay yeni esasa kaydetti.

Ana Sayfaya Git