40 yıl töreden kaçan kadının kimlik mücadelesi

Resmiyette kız kardeşiyle aynı kimliği taşıyan 70 yaşındaki Fatma Korkmaz, artık kendi kimliği ile yaşamak istiyor. Kız kardeşinin kimliğini kullanan Korkmaz, kendi kimliğinin ise babası tarafından bir kadına verildiğini ve kadının hayatını kaybettiğini söyledi.

Haberler 16.10.2017 - 08:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

40 yl boyunca kardei Elif Gezerin kimlii ile töreden kaçan 70 yandaki Fatma Korkmaz, kendi kimliine kavumak için yetkililerden yardm bekliyor.

13 yandayken zorla 70 yandaki bir adamla evlendirilen ve gördüü iddet üzerine babas tarafndan alnarak baka bir yal adama verilmek istenen Fatma Korkmaz, bunun üzerine Diyarbakrdaki baba ocandan kaçt. Aile bireyleri tarafndan hakknda ölüm emri verilen Korkmaz, il il dolatktan sonra Gaziantepte tant K.I. ile evlenmek istedi. Ancak kaçt için kimlii babasndan alamayan Korkmaz, memleketi Diyarbakrn Ergani ilçesine gizlice giderek babasndan evlenmek için kimliini istedi. Babas bunun üzerine ona evli kz kardei Elif Gezerin kimliini vererek, Al bu kimlii kullan, bir daha da buralara gelme. Seni öldürecekler diyerek kzn geri gönderdi. Kz kardeinin kimlii ile evlenen ve yaklak 40 yldr kz kardeinin kimlii ile yaayan Fatma Korkmaz, eker hastalna yakalannca ilaç almak istedi. Ancak ayn hastala kz kardei de yakalanan Korkmaz, kimlii üzerine rapor almak isteyince kz kardei de rapor ald için artk ilaçlarn alamaz oldu. Bunun üzerine yargya gitmeye karar alan Fatma Korkmaz, ne yaptysa gerçek kimliine kavuamad.

Fatma Korkmaz, gerçek kimliinin babas tarafndan 3 yanda iken komular olan bir kadna verildiini ve kimliini kullanan kadnn Mersinde vefat ettiini söyledi. Babasnn kendisini 13 yandayken 70 yanda biriyle zorla evlendirdiini belirten Korkmaz, 13 yandayken babam beni kocaya verdi. Babam cami hocasyd, fakat bana acmad ve beni 70 yandaki bir adamla evlendirdi. Ondan 2 çocuum oldu. Her gün beni döverdi. Ben üçüncü karsydm. Bunun üzerine babama durumu anlattm. Babamda gelip beni ald. 2 çocuum orada kald, bana vermediler. Sonra babam beni tekrar yal bir kocaya vermek istedi dedi.

Baka bir yal adama vermek isteyince evden kaçtm

Babasnn tekrar kendisini yal bir adama vermek istediini, bunun üzerine kaçtn belirten Fatma Korkmaz, Ben babama beni yal bir adamdan aldn, niye tekrar yal bir adama veriyorsun diye sorunca o da Ya onunla evlenirsin ya da seni öldürürüm dedi. Bunun üzerine ben de evden kaçtm. Otogarlarda yattm, istasyonlarda yattm, parklarda yattm. Gaziantepte biri bana sahip çkarak benimle evlendi. Ondan 2 çocuum oldu, daha sonra o da beni terk etti eklinde konutu.

Babam bana kz kardeimin kimliini verdi

Kimliini almak için gizlice Erganiye gittiini ifade eden Korkmaz, Evlenince gizlice Erganiye gittim. Babamn çalt camide babam buldum. Ona yalvardm, Baba ben evleniyorum, kimliim olmad için nikah kyamyorum diye. Bunun üzerine o da bana fotorafn getir, sana kimlik çkartaym dedi. Ben de fotorafm verdim, o da bana bir kimlik getirdi. Baktm kz kardeimin kimlii, ben de Baba bu ben deilim, bana niye bu kimlii veriyorsun dedim. O da bana, Al kullan o kimlii yoksa seni öldürecekler dedi. Bunun üzerine bende bu kimlii kullandm ifadelerini kulland.

Kaçtktan sonra ailesi tarafndan öldürülme karar alndn belirten Korkmaz, Ben kaçtktan sonra aile bireyleri peime dütü. Beni öldürmek istediler. Kimliimi korkudan sorgulayamadm. çünkü aabeyim, kardeim beni öldüreceklerdi dedi.

kimiz eker hastalna yakalannca farkna vardm

Kimliini kulland kardeiyle beraber eker hastalna yakalannca kimliini sorgulamaya baladn belirten Korkmaz, Bu kimlii kullanyordum, bir sorun yoktu. Ancak eker hastalna yakalandm. Ayn hastala kardeim de yakalanm. Dolaysyla ben artk ilaçlarm alamadm. Ondan sonra dava açtm ancak bir sonuç çkmad. Yani ben hem varm hem de yokum diye konutu.

Gerçek kimliinin 3 yandayken babas tarafndan bir komularna verildiini ifade eden Korkmaz, Ben 3 yandayken benim babam benim kimliimi bir kadna vermi. Ama neden verdiini bilmiyorum. O kadn da Mersinde vefat etmi. O kadn benim kimliimi kullanm, ben de kardeimin kimliini kullanyorum. Yani resmiyette ölmü gözüküyorum. uanda adresim yok dedi.

70 yandaym, artk ölsem de kendi kimliimle gömüleyim

70 yanda olduunu ve ölse de kendi kimlii ile gömülmek istediini belirten Korkmaz, Ben yllarca beni öldürecekler korkusuyla yaadm. Onun için kimliimin peine dümedim, beni bulurlar korkusuyla. ama artk 70 yana geldim ölürsem de kendi kimliimle gömülmek istiyorum eklinde konutu.

Fatma Korkmazn olu Kenan Bayu ise, resmiyette de gerçek annelerini istediklerini belirterek, Biz yllarca teyzemin olu olarak yaadk ama artk kendi annemizi istiyoruz. uanda annem vefat ederse teyzem sahtekar olacak. Teyzem ölürse ayn ekilde biz sahtekar olacaz. Yetkililerden bu ie bir çözüm bulunmasn istiyoruz dedi.

Annelerinin kimliini kullanan kadnn resmiyette 4 yanda çocuk dourduunun altn çizen Bayu, Annemizin kimliini kullanan kadn resmiyette daha domadan evlenmi, 4 yanda ilk çocuunu dourmu, 6 yanda ikinci çocuunu, 11 yandaysa üçüncü çocuunu dourduu görülüyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git