436 kadın öldürüldü!

Sadece bir gün içerisinde Aylin Sözer, Kemal Delbe isimli erkek tarafından, Selda Taş evli olduğu Mehmet Taş tarafından, Vesile Sönmez ise oğlu Uğur Dönmez tarafından öldürüldü. Yaşanan bu olaylar Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin boyutlarını ortaya koyuyor.

Haberler 31.12.2020 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn cinayetleri, kadna yönelik iddet ve istismar haberleri her geçen gün artarken son 24 saatte 3 kadn, erkekler tarafndan öldürüldü. Üç kadnn da vahi ekilde katletmesi gözleri bir kez daha kadna iddete çevirdi.

stanbul Maltepede yaayan öretim görevlisi Dr. Aylin Sözer, eski erkek arkada olduu iddia edilen Kemal Delbe isimli erkek tarafndan boaz kesilerek ve yaklarak öldürüldü.

Malatyada yaayan Selda Ta, evli olduu ve çok sayda sabka kayd bulunduu örenilen Mehmet Ta isimli erkek tarafndan tabancayla bandan vurularak öldürüldü.

Antepte yaayan Vesile Dönmez, izofreni hastas olduu iddia edilen Uur Dönmez tarafndan pompalk tüfekle bandan vurularak öldürüldü.

KADIN CNAYETLER SON 10 YILDA 3 KAT ARTTI

Kadn Cinayetlerini Durduracaz Platformunun istatistiklerine göre yln 11 aynda üpheli ölümlerle birlikte 436 kadn öldürüldü. Türkiye Kadn Dernekleri Federasyonu verilerine göre ise son kadn cinayetleri 10 ylda 3 kat artt.

nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi Kadn Komisyonu tarafndan hazrlanan, Kasm 2019 - Kasm 2020 aras kadna yönelik iddet raporuna göre, Kürt kentlerinde 42 kadn katledildi, 33 kadn ihtihar etti, 35 kadn ise üpheli bir biçimde ölü bulundu.

Raporda, aile içi ve toplumsal kadn cinayetinde Kürt kentlerinden 9 kadn cinayetiyle Diyarbakr ilk srada.

Ancak Diyarbakr iddetle Mücadele Ann raporlarna göre, 10 Aralk 2019-21 Ekim 2020 tarihleri arasnda sadece Diyarbakrda 11 kadn erkekler tarafndan katledildi, 15 kadn da üpheli bir ekilde hayatn kaybetti.

KADINA DDET UYGULAYAN HER 10 ERKEKTEN 7S SERBEST BIRAKILDI

CHP Genel Bakan Yardmcs ve stanbul Milletvekili Gamze Akku lgezdinin, bu yl Kasm aynda hazrlad Kadna Yönelik iddet Raporuna göre, kadna iddet uygulayan erkeklerin büyük çou yarglanmadan serbest brakld.

Rapora göre, son 8 senede kadna kar fiziki, sosyal ve ekonomik iddet uygulad gerekçesiyle 25 bin 481 kii hakknda üpheli sfatyla ilem yapan Cumhuriyet Savclar, bu kiilerden 18 bin 551i hakknda kovuturmaya yer olmad gerekçesiyle ilem yapmad.

iddet uygulayanlar cesaretlendiren bu tutum sonucunda faillerin yüzde 73ü yani her 10 üpheliden 7si serbest kald.

Adalet Bakanl Adli Sicil ve statistik Genel Müdürlüü tarafndan açklanan söz konusu istatistiklere göre son 8 senede kadna yönelik iddet uygulad gerekçesiyle savclar tarafndan hakknda kamu davas açlan üpheli says 4 bin 910 olarak kaytlara geçiyor.

Rapora göre, geride braktmz 8 ylda savcilar toplam 25 bin 481 kii hakknda iddet gerekçesiyle ilem yapt. Bu günde 9 kiinin kadna yönelik iddetin faili olduu anlamna geliyor.

Ana Sayfaya Git