436 kadın öldürüldü!

Sadece bir gün içerisinde Aylin Sözer, Kemal Delbe isimli erkek tarafından, Selda Taş evli olduğu Mehmet Taş tarafından, Vesile Sönmez ise oğlu Uğur Dönmez tarafından öldürüldü. Yaşanan bu olaylar Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin boyutlarını ortaya koyuyor.

436 kadın öldürüldü!

Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve istismar haberleri her geçen gün artarken son 24 saatte 3 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Üç kadının da vahşi şekilde katletmesi gözleri bir kez daha kadına şiddete çevirdi.

İstanbul Maltepe’de yaşayan öğretim görevlisi Dr. Aylin Sözer, eski erkek arkadaşı olduğu iddia edilen Kemal Delbe isimli erkek tarafından boğazı kesilerek ve yakılarak öldürüldü.

Malatya’da yaşayan Selda Taş, evli olduğu ve çok sayıda sabıka kaydı bulunduğu öğrenilen Mehmet Taş isimli erkek tarafından tabancayla başından vurularak öldürüldü.

Antep’te yaşayan Vesile Dönmez, şizofreni hastası olduğu iddia edilen Uğur Dönmez tarafından pompalık tüfekle başından vurularak öldürüldü.

KADIN CİNAYETLERİ SON 10 YILDA 3 KAT ARTTI

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun istatistiklerine göre yılın 11 ayında şüpheli ölümlerle birlikte 436 kadın öldürüldü. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu verilerine göre ise son kadın cinayetleri 10 yılda 3 kat arttı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu tarafından hazırlanan, Kasım 2019 - Kasım 2020 arası kadına yönelik şiddet raporuna göre, Kürt kentlerinde 42 kadın katledildi, 33 kadın ihtihar etti, 35 kadın ise şüpheli bir biçimde ölü bulundu.

Raporda, aile içi ve toplumsal kadın cinayetinde Kürt kentlerinden 9 kadın cinayetiyle Diyarbakır ilk sırada.

Ancak Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı'nın rapoırlarına göre, 10 Aralık 2019-21 Ekim 2020 tarihleri arasında sadece Diyarbakır'da 11 kadın erkekler tarafından katledildi, 15 kadın da şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.

KADINA ŞİDDET UYGULAYAN HER 10 ERKEKTEN 7’Sİ SERBEST BIRAKILDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin, bu yıl Kasım ayında hazırladığı “Kadına Yönelik Şiddet Raporu”na göre, kadına şiddet uygulayan erkeklerin büyük çoğu yargılanmadan serbest bırakıldı.

Rapora göre, son 8 senede kadına karşı fiziki, sosyal ve ekonomik şiddet uyguladığı gerekçesiyle 25 bin 481 kişi hakkında “şüpheli” sıfatıyla işlem yapan Cumhuriyet Savcıları, bu kişilerden 18 bin 551’i hakkında “kovuşturmaya yer olmadığı” gerekçesiyle işlem yapmadı.

Şiddet uygulayanları cesaretlendiren bu tutum sonucunda faillerin yüzde 73’ü yani her 10 şüpheliden 7’si serbest kaldı.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan söz konusu istatistiklere göre son 8 senede kadına yönelik şiddet uyguladığı gerekçesiyle savcılar tarafından hakkında kamu davası açılan şüpheli sayısı 4 bin 910 olarak kayıtlara geçiyor.

Rapora göre, geride bıraktığımız 8 yılda savcilar toplam 25 bin 481 kişi hakkında şiddet gerekçesiyle işlem yaptı. Bu günde 9 kişinin kadına yönelik şiddetin faili olduğu anlamına geliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz