6’lı masanın Parlamenter Sistem vaadi tarihe karıştı…

Seçmene somut tek vaadi Parlamenter Sistem'e dönüş olan 6'lı masanın bu projesi genel seçim sonuçlarıyla birlikte tamamen sona erdi. Muhaliflerin, 6'lı masanın adayı Kılıçdaroğlu için 2. Tur'da oy verme gerekçeleri büyük oranda tükendi.

Haberler 17.05.2023 - 00:32 Son Güncelleme : 17.05.2023 - 00:32

Terörle mücadelede ortak dil geliştiremeyen, İstanbul Sözleşmesinde uzlaşamayan, dış politikada farklı sesler yükselten, savunma sanayiinde belirsiz açıklamalar yapan, ekonomi yönetiminde tartışıp hemen her kritik konuda ayrışan 6lı masanın anlaşabildiği tek konu olan Parlamenter Sistem 14 Mayıs seçimleriyle tarih oldu.

Meclis aritmetiğini belirleyen genel seçimlerde 6lı masa partileri 213 milletvekiliyle azınlıkta kalırken, Cumhur İttifakı 322 vekille parlamentoda yine belirleyici konum elde etti. Böylelikle Parlamenter Sisteme geçiş yapılabilmesinin önü kapandı. Cumhur İttifakının TBMMde ezici çoğunluğu elde etmesiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bir kez daha tahkim edildi.

KILIçDAROĞLUNA VERİLECEK HER OY KÜçÜK ORTAKLARA YARAYACAK

6lı masa, mevcut milletvekili sayısıyla Parlamenter Sisteme ilişkin Anayasa teklifini referanduma götürmeksizin TBMMde kabul ettiremiyor. Muhalefet bloku, Parlamenter Sistemi referanduma götürebilecek yeterli sayıya bile sahip değil.

Böylelikle 2. Tur seçiminde Kemal Kılıçdaroğluna destek verecek olan muhalefet seçmeni, Parlamenter Sisteme geçilemeyeceğini net olarak görerek sandık başına gidecek. CHPlilerin 2. Turda Kılıçdaroğluna vereceği her oy Gelecek Partisi, Deva Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Partiye yaracak.

Kılıçdaroğluna verilecek her oy, hiçbir siyasi getirisi olmadığı tescillenen Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Temel Karamollaoğlu, Gültekin Uysal gibi parti liderlerinin 5 yıl boyunca Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmasını ve çok sayıda bakanlık elde etmesini sağlayacak. İyi Partinin de pastadan önemli pay alacak olmasıyla birlikte sol tandanslı siyaset için Kılıçdaroğluna verilecek oylar hiçbir fayda sağlamayacak.

Yeni dönemde TBMMdeki dağılım şöyle olacak:

* AK Parti: 267

* CHP: 169

* HDP/YSP: 61

* MHP: 50

* İyi Parti: 44

* Yeniden Refah: 5

* TİP: 4

* CUMHUR İTTİFAKI: 322 (%49,5)

* MİLLET İTTİFAKI: 213 (%35)

* EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI: 65 (%10,5)

DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNİ BİLE ZORLA VEREBİLİYORLAR

Parlamenter Sisteme geçişte Anayasa değişikliği teklifi için 200 milletvekilinin imzası gerekiyor. 6lı masa bu sayıya kılpayı ulaşıyor. Fakat değişiklik teklifi verebilmek hiçbir dengeyi değiştirmiyor.

REFERANDUMA GÖTÜRME YOLU TIKALI

Anayasa teklifini referanduma götürebilmek için 360 milletvekili gerekiyor. Millet İttifakının referandum kararı için 147 vekil eksiği var. HDP/YSP ile TİPin 65 vekille destek verecek olması halinde dahi 82 vekillik eksiklik doğuyor.

SİSTEMİ MECLİSTE DEĞİŞTİRMEK İMKANSIZA YAKIN

Anayasa değişikliğinin doğrudan TBMMde kabulü için gereken milletvekili sayısı ise 400. 6lı masanın bu rakama ulaşabilmek için kendi ittifakı dışındaki 187 milletvekilinin desteğine muhtaç. Bu da imkansıza yakın olarak gösteriliyor.

SEçİLSE BİLE HİçBİR ŞEY YAPAMAYACAK BİR KILIçDAROĞLU PROFİLİ

14 Mayıs seçimleriyle oluşan Meclis dağılımı Parlamenter Sisteme geçişi imkanını tamamen ortadan kaldırırken, seçmene bu sistem haricindeki bütün konularda anlaşmazlık, kriz ve kaos vaat eden 6lı masaya Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerinde oy verme gerekçeleri büyük oranda ortadan kalkmış görünüyor.

Azınlıkta kalan partilere gönül veren seçmenlerin bu tabloda TBMM ile hiçbir faaliyette bulunamayacağı netleşen Kemal Kılıçdaroğluna oy verme motivasyonunu kaybedeceği, bir kısmının sandığa gitmeyeceği değerlendiriliyor.

AKŞENERİN BAŞBAKANLIK RÜYASI BİTTİ

Aynı durum İyi Parti seçmeni için de söz konusu. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşenerin seçim kampanyasını tamamen üzerine kurguladığı Başbakan olacağım söylemi tamamen çöktü. Parlamenter Sistemin önünün tamamen tıkanmasıyla birlikte Akşenerin Başbakanlık ihtimali sıfırlandı. İyi Parti seçmenindeki Başbakan Akşener hülyası zorunlu olarak sona erdi.

Kemal Kılıçdaroğlunun ortak adaylığına son toplantıya kadar direnen, masadan kalkmayı dahi göze alan ancak sonrasında tekrar dönerek Kılıçdaroğluna desteğini açıklayan İyi Parti lideri Meral Akşenerin haklı çıktığı görüşü İyi Partide hakim. Genel seçimde Akşenere oy veren seçmenin 2. Tur seçiminde tekrar Kemal Kılıçdaroğlu için sandığa gitme kararlılığının da çözüleceği görüşü hakim.

Ana Sayfaya Git