85 proje'ye 300 milyon

Diyarbakır'ın büyümesine katkı sunan 288 milyon 315 Bin TL’lik 85 Proje tamamlandı. 1 Nisan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım, toplu açılışlarını yapacak.

Haberler 31.03.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy yapm tamamlanan ve devam eden projeler hakknda açklamalarda bulunarak, 288 Milyon 315 bin TLlik 85 Proje tamamland belirti.

249 projeden 85 projenin tamamlanarak halkn hizmetine sunulduunu belirten Vali Aksoy, geriye kalan 164 projeyi de ön görülen zamana kadar veya daha çabuk tamamlayarak halkn hizmetine sunmay ön gördüklerini söyledi.

BABAKANLIK TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Tamamlanan ve devam eden projeler hakknda açklamalarda bulunan Vali Aksoy, Babakanlk TOK tarafndan Kayapnar ilçesi Üçkuyu mevkiinde 58 milyon 532 bin 950 TL olan 3 projenin içerisinde yer alan 320 adet konut en ksa sürede hak sahiplerine teslim edilecektir. Diyarbakr ili Sur ilçesi çkale Mevkii Kültürel Peyzaj Alan naat ile Altyap ve çevre Düzenlemesi ii de tamamlanm olup en ksa zamanda halkmzn kullanmna açlacaktr. dedi

Aksoy açklamasnda, Kayapnar ilçemizde TOK tarafndan çeitli saylarda konut ve sosyal tesis yapm, Kayapnar, Yeniehir, Sur, Balar, Silvan, Bismil, Ergani, çnar, Hazro, Kulp ve Dicle ilçelerimizde Polis Güvenlik Noktalar ve çevre Düzenleme ileri yapm devam eden projelerdendir. Babakanla bal Vakflar Genel Müdürlüü tarafndan Sur ilçesinde meydana gelen terör olaylarnda zarar gören antsal tarihi eserlerin restorasyon ii devam etmektedir. Toplamda 712 milyon 840 bin 750 TLlik 25 projenin yapm devam etmekte olup bu projelerin büyük bir ksm tamamlanmtr ve en ksa zamanda bitirilmesi hedeflenmektedir. fadelerini kulland.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLII TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Aksoy, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl tarafndan yaplan yatrmlara deinerek konumasna öyle devam etti:

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlmz tarafndan krsal kalknma yatrmlarnn desteklenmesi program tarma dayal ekonomik yatrmlar kapsamnda sertifikal tohum eleme ilaçlama ve paketleme tesisi projesi olarak 6 firmaya yüzde 50 hibe destei salanmtr. Bunun yan sra Büyükba Hayvanclk, Koyunculuk, Süt Srcl, Süt Üretim Tesisleri, Süt çiftlik Kurulumu ve Teknolojik Yenileme veya kapasite artrm projeleri kapsamnda çiftçilerimize destekler salanm, bu desteklerin toplam 96 milyon 688 bin 491 TLye ulamtr.

Bu kapsamda Organize Hayvanclk Bölgesinde 15000 büyükba hayvan kapasiteli, 80 ahr yapm, biyogaz üretim tesisi, klinik, karantina yapm gibi yatrmlar devam etmekte, Krsal Kalknma Yatrmlarnn Desteklenmesi Program tarma dayal ekonomik yatrmlar kapsamnda sertifikal tohum eleme ilaçlama ve paketleme tesisi projesi kapsamnda 2 firmaya yüzde 50 hibe destei salanacaktr.

Ayrca, Lice ilçesinde GAP eylem plan kapsamnda süt srcl yatrmlarnn desteklenmesi projesinde 198 büyükba hayvan için, Dicle ilçesinde 196 büyükba hayvanclk inaat yatrmlarnn desteklenmesi projesinde 4 ahr yapm için, Hani, Kulp, Silvan ilçelerindeki birer ahr için yüzde 50 hibe destei salanmtr. Toplamda 229 Milyon 461 Bin 441 Tllik bir yatrm devam etmektedir.

MLL ETM BAKANLII TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Aksoy eitime yatrlan yatrmlara de deinerek, Milli Eitim Bakanlmz tarafndan Kayapnar ilçemizde 178 derslik ve 200 örenci kapasiteli pansiyon, 3 atölye, Balar ilçemizde aralarnda Bilim Sanat Merkezinin de bulunduu 36 derslik, Eil ilçemizde 40 derslik ve 300 örenci kapasiteli pansiyon, Bismil, Lice, Hani ve çüngü ilçelerimizde 8er derslikten oluan okullarmz örencilerimizin kullanmna açlmtr. Ayrca ilimizdeki eitim ve öretim kalitesinin yükselmesine katk sunacak yeni derslikler, spor salonlar, atölyeler ve örencilerimizin daha rahat örenim görmeleri için yaplan pansiyonlarn yapm devam etmekte olup bu yl içerisinde hizmete açlmas öngörülmektedir. Bunlardan bazlar

Birçok ilçemizde toplam 370 milyon 721 bin 581 TLye devam eden 882 derslikten oluan okullarn yapm devam etmekte olup, özellikle krsal kesimden okumak amacyla bu okullarmza gelerek barnma sorunu yaayan örencilerimiz için de 1.100 örenci kapasiteli pansiyon yapm ileri devam etmektedir. Bunlarn yan sra 13 Atölye ve 4 spor salonunun yapm en ksa sürede tamamlanarak örencilerimizin eitim ve öretimdeki ihtiyaçlarn tamamlayacaz ve daha iyi bir gelecee hazrlanmalarn salayacaz. ifadelerini kulland.

çEVRE VE EHRCLK BAKANLIIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Sur ilçesi içme suyu, kanalizasyon ve yamursuyu ebekesi çin 13 Milyon 218 bin 563 TL yatrmn yaplacan açklamasna ekleyen Aksoy unlar söyledi:

çevre ve ehircilik Bakanlmz tarafndan yaplan yeni hizmet binas, Eil ilçesinde atk su artma tesisi ve Kayapnar ilçesinde temiz hava merkezleri kurulmas kapsamnda toplam 23 milyon 130 bin 772 TLlik 3 proje tamamlanarak halkn hizmetine sunuldu. Sur ilçesinde meydana gelen terör olaylarnda zarar gören özellikle 6 mahallenin içme suyu, kanalizasyon ve yamur ebekesinin yeniden yaplmas, Dicle ilçesinde kanalizasyon ebekesinin yapm, Kayapnar ilçemizde yapm devam eden Ceza nfaz Kurumu ve Bismil ilçesinde 10 daireli lojman ve alt yaps projeleri için toplam 136 milyon 093 bin 187 TLlik 4 projenin bu yl içerisinde tamamlanmas öngörülmektedir.

KÜLTÜR VE TURZM BAKANLII TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Kültür ve Turizm Bakanlmz tarafndan Rölö ve ve Antlar Müdürlüünce ç Kale yaplar içerisinde bulunan Jandarma binas, Cezaevi, Atatürk Müzesinin restorasyonu, Ziya Gökalp Müzesi, çermik Karakaya Han ve çermik Saray Hamamnn restorasyonlarnn tamamlanarak halkn hizmetine sunulmas projesi kapsamnda toplam 12 milyon 967 bin 725 TLlik 4 proje tamamland.

limizin Sur ilçesindeki tarihi dokuyu yeniden oluturmak amacyla Sur ilçesinde bulunan Diyarbakr Paa Hamamnn, çardakl Hamamnn, ehzadeler Konann, çkale surlarnn restorasyonu ve Sur Sosyal Hizmet Merkezinin yeniden onarlmas projesi kapsamnda toplam toplamda 8 milyon 611 bin 812 TLlik 5 projenin yapm aamas devam etmektedir.

GENçLK VE SPOR BAKANLII TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Aksoy, Gençlik ve Spor Bakanl tarafndan gençlerimize yönelik Yeniehir Mardin yolu Spor tesisi, Ergani lçesinde bir gençlik merkezi, Hani, çüngü ve Dicle ilçelerine 1er sentetik çim yüzeyli futbol sahas ve soyunma odalar, Yeniehir ve Balar ilçelerine Doal çim sahalar yapm projesi kapsamnda toplam 10 milyon 338 bin 550 TLlik 10 proje tamamlandn belirtti.

Yeni Diyarbakr stadyumunun yapmna devam edildiini hatrlatan Aksoy, Halen Diyarbakr Stadyumu, Diyarbakr Mardin yolu spor tesisleri sporcu fabrikas ve Seyrantepe 2 nolu sentetik saha, tribün ve idari hizmet binas yapm projesi için toplam 148 milyon 771 bin 040 TLlik 3 projenin yapm aamas devam etmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlmz tarafndan Yeniehir lçesinde Sosyal Hizmet Merkezi ASPB l Müdürlüü hizmet binas yapld. Bu proje toplam 5 milyon 200 bin 772 TLlik bir yatrm ile tamamlanarak halkn hizmetine sunuldu. Salk Bakanlmz tarafndan Hazro lçesinde 10 yatakl Devlet Hastanesi ve Kulp lçesinde 4 Diyaliz Ünitesi yapmnda 4 milyon 897 bin TLlik yatrm gerçekleti. dedi

SALIK BAKANLIIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Aksoy açklamasnn devamnda, Silvan ilçesinde 150 yatakl Devlet Hastanesi ve Diyarbakr Merkez Kadn Doum ve çocuk Hastanesine ek bina yapm için 50 milyon 787 bin TLlik 2 projenin yapm aamasnda olduunu ve en ksa sürede tamamlanarak halkn hizmetine sunulacan söyledi.

Aksoy açklamasnn devamnda, Kalknma Bakanlmz tarafndan desteklenen Cazibe Merkezleri program kapsamnda çocuklar ve gençleri spora yönlendirerek hem onlarn spor alanndaki yeteneklerinin ortaya çkarmak, gençlerimizin ve çocuklarmzn olumsuz birtakm ortamlardan etkilenmelerini önlemek amacyla 28 okula 21 adet hal saha, 11 adet basketbol ve voleybol sahas, 2 adet tenis kortu, bir adet mesleki eitim kampüsü, 4 atölye, Eren ahin Eronat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine laboratuvar yaplm, toplam da 4 milyon 733 bin 452 TLlik 7 proje tamamlanarak gençlerin kullanmna açlmtr.

KALKINMA BAKANLIIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanlmz tarafndan toplam 4 milyon 262 bin 706 TLlik 3 proje tamamland. Halen toplam uzunluu 66 km olan Bismil-Batman yolunun 30 kmsi, Diyarbakr-Silvan aras 66 km olan yolun 21 kmsi belirli bir seviyeye kadar tamamlanmtr. Tarihi eytandere, Tarihi Üçköprü, Tahelvas Köyü köprüleri, tarihi Damlca, tarihi arastul, tarihi Hisarkaya, Tarihi Ahreçki, tarihi Hac Ahmet Aa köprüleri restorasyon çalmalar ve Bismil Gar stasyon sahasna yaya üst geçit yapm devam etmektedir. Toplamda bir milyar 134 milyon 635 bin 241 TLlik 17 projenin 16 tanesi bu yl içerisinde tamamlanmas öngörülmektedir. fadelerine yer verdi.

ORMAN VE SU LER BAKANLIIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Orman ve Su leri Bakanlmz tarafndan yaplan toplam bir milyar 784 milyon 7 bin TLlik projelerden bazlarna deinen Aksoy, Silvan Baraj, Kocaköy ilçesinde Ambar Baraj, çermik lçesinde Kale Baraj, Ergani ilçesinde Ergani Baraj, Balar Baraj gibi çiftçinin sulama ihtiyacn gidererek daha çok verim alacan düündüümüz 20 projenin yapm aamalarna balanm olup projeler en ksa sürede tamamlanarak halkn hizmetine sunulacaktr.

çLER BAKANLIIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

çileri Bakanlmz tarafndan toplam 76 milyon 387 bin 100 TLlik maliyetle 2500 kiilik Bölge çevik Kuvvet Birimi Hizmet Binas ve eklentileri, Dicle lçe Emniyet Müdürlüü hizmet binas ve 24 daireli lojman yapm ii, çüngü lçe Emniyet Amirlii hizmet binas yapm ii, Yatrm zleme Ve Koordinasyon Bakanl hizmet binas yapm ii, 112 Acil çar Merkezi hizmet binas yapm ii, Lice lçesi Hükümet Kona ve çevre düzenlenmesi yapm ii 6 projenin yapm devam etmektedir. ifadelerine yer verdi.

BLM SANAY VE TEKNOLOJ BAKANLIIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Ayrca Bilim Sanayi ve Teknoloji ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlnn yatrmlarna da deinen Aksoy öyle devam etti:

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlmz tarafndan yaplmakta olan lave OSB alan altyap çalmalar, lave OSB doalgaz balant hatt ve datm projesi yapm ii, 335 KWP ebeke balantl arazi uygulamal anahtar teslimi güne enerji santrali (GES) yapm ii gibi ilerden oluan; yol, içme suyu, kanalizasyon ve yamur suyu ebeke hattna ait yapm ileri 45 milyon 519 bin 556 TLlik maliyetle 8 proje yaplmaya devam edilmektedir.

ENERJ VE TAB KAYNAKLAR BAKANLIIMIZ TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlmz tarafndan Dicle HES Rehabilitasyon leri, Dicle Ve Yöresi HES letme Müdürlüü çin Diyarbakr linde dari Bina Ve Sosyal Tesis Yaplmas, Batman HES Rehabilitasyon leri, dame - Yenileme Türbin Holü Rehabilitasyonu gibi ilerden oluan toplam 26 milyon TLlik maliyetle 5 projenin yapm aamalar devam etmektedir. Bu yl içerisinde projelerin tamamlanmas öngörülmektedir.

DCLE ÜNVERSTES TARAFINDAN YAPILAN YATIRIMLAR

Aksoy son olarak, Dicle Üniversitesi tarafndan 791 bin TLye yaplan kre binas hizmet vermeye hazr olduunu açklamasna ekleyerek, Halen 10 milyon 975 bin TLlik bir proje bedeli ile Silvan Meslek Yüksek Okulunun yapm devam etmekte olup 2018-2019 öretim ylna yetitirilerek örenimin salanmas hedeflenmektedir. Ayrca 115 milyon TLlik Kampus Alt yaps ile Açk ve Kapal Spor Tesislerinin yapm devam etmektedir. Sonuç olarak ilimizde yatrm bedeli 288 milyon 315 bin 381 TL olan 85 proje tamamlanmtr. Halen yapm devam eden 164 projenin ise yatrm bedeli 4 Milyar 849 Milyon 810 bin 708 TLdir. fadelerini kulland.

Vali Aksoy, yatrmlarla ilgili yapt deerlendirmede; Bu yatrmlar limizin refah düzeyini belli bir seviyenin üzerine çkaracak önemli yatrmlardr. Bu yatrmlarn yapm ve tamamlanmas noktasnda, bata Sayn Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan olmak üzere, Sayn Babakanmza, Sayn Bakanlarmza ve bu yatrmlarn ilimize kazandrlmas noktasnda emei geçen herkese Diyarbakrl vatandalarmz adna teekkürlerimizi sunuyoruz. Bu yatrmlar Devletimizin özellikle Diyarbakrmza verdii deerin önemli bir göstergesidir dedi.

Ana Sayfaya Git